Surprizele politice continua. Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM a dat unda verde lui Gheorghe Funar, secretarul general al partidului de a încheia aliante cu orice formatiune politica, exceptând UDMR.Totodata, Funar nu confirma zvonurile conform carora ar dori sa îi ia locul lui Vadim si sa preia conducerea PRM.

Rezultatele alegerilor locale din 1 si 15 iunie continua sa faca ravagii în rândul formatiunilor politice. Daca unii lideri de partid au terminat sa îsi faca ,,curatenie” în propria ograda, cum ar fi PNL si PSD, acum a venit si rândul PRM, a carui existenta atârna de un fir de ata. Având în vedere rezultatul extrem de slab obtinut de peremisti la nivel national, partidul risca sa dispara de pe scena politica româneasca. Partidul lui Corneliu Vadim Tudor a reusit sa obtina, la nivel national, doar 15 mandate de primar, situându-se pe ultimele locuri în clasamentul primariilor obtinute de catre formatiunile politice. În ceea ce priveste numarul de mandate câstigate de PRM în Consiliul Local si Consiliul Judetean, partidul a obtinut un procent de 3,67% si respectiv 3,65% din numarul de mandate de consilieri locali si judeteni disponibile la nivel national. În municipiul Cluj-Napoca, în urma alegerilor locale, PRM a reusit ,,performanta” de a nu obtine nici un mandat de consilier local, iar în Consiliul Judetean sa fie reprezentat doar peremistii Ilie Cornoiu si Petru Gus. Nici candidatul PRM pentru functia de edil al municipiului, senatorul Gheorghe Funar nu a reusit sa obtina un scor cât de cât ,,decent”, acesta obtinând 4,7% dintre voturile clujenilor.

Unda verde pentru aliante

Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM a decis saptamâna trecuta, dupa sedinta Comitetului Director al PRM, sa dea unda verde secretarului general al PRM, Gheorghe Funar si vicepresedintelui executiv, Lucian Bolcas de a negocia aliante cu alte partide. Însa nu fara a impune unele ,,restrictii”. Vadim a anuntat ca exclude varianta fuziunii prin absorbtie, o alianta cu UDMR, dar si o alianta electorala, care ar presupune un prag electoral mai mare de 5%. Totodata, potrivit Mediafax, liderul peremist a declarat ca o decizie finala va fi luata în functie de sistemul de vot care va fi aplicat la alegerile parlamentare, precizând ca votul uninominal va schimba ,,datele problemei”. Vadim a mai precizat ca atât Gheorghe Funar, cât si Lucian Bolcas au primit mai multe propuneri de colaborare din partea mai multor formatiuni politice, refuzând sa faca precizari despre ce partide este vorba. Întrebat daca partidul pe care îl reprezinta ia în considerare încheierea unei aliante în perspectiva alegerilor generale din toamna, Vadim a declarat ca PRM ia în calcul orice varianta, mai putin disparitia partidului.

Alianta cu PC

De câteva zile, în presa circula niste zvonuri conform carora PRM vrea sa încheie o alianta fulger cu PC. Fuziunea cu PC ar reprezenta pentru peremisti singura solutie de a intra în Parlament, având în vedere esecul de la alegerile europarlamentare si locale. Însa aceste zvonuri au fost rapid spulberate de catre Codrut Seres, secretarul general al PC. Potrivit Mediafax, PC nu a discutat si nici nu a negociat nici un protocol de alianta sau de fuziune cu PRM, dar este dispus sa primeasca în partid oameni de la PRM sau de la alte partide. De asemenea, Seres a declarat ca PC nu are cum sa propuna un protocol de alianta cu partidul lui Vadim, deoarece aceasta oferta trebuie facuta aliantei PSD-PC. "Orice astfel de discutie trebuie purtata cu Alianta PSD+PC si nu s-a purtat si, dupa parerea mea, nici nu se va purta. Nu exista un protocol de alianta, fuziune, dizolvare sau disolutie între PC si PRM. Nu am discutat un astfel de protocol cu PRM. Exista, însa, oameni din PRM care ar dori sa intre în PC si noi suntem deschisi", a explicat Codrut Seres, fiind citat de Mediafax. Conform aceleiasi surse, PC nu are un plan de preluare a PRM, însa daca unii peremisti îsi vor exprima intentia de a adera la PC, se va convoca forul de conducere si PC va lua o decizie în aceasta privinta. Întrebat daca senatorul PRM Gheorghe Funar ar dori sa vina la PC, secretarul general a PC a declarat ca nu poate face asemenea speculatii: ,, Sunt coleg cu senatorul Funar la Senat, la Comisia de buget, Finante, si în aceastã calitate am sustinut o buna parte dintre initiativele sale legislative, pe care le-am considerat bune. Dar acest lucru nu are legatura cu o eventuala venire a sa la PC", a precizat Seres, citat de Mediafax.

Candidati pentru parlamentare

În cadrul Comitetului Director al PRM s-au stabilit si o parte din candidatii pentru alegerile parlamentare. Printre candidati ar urma sa se numere secretarul general al formatiunii, Gheorghe Funar, vicepresedintele executiv, Lucian Bolcas, Ilie Ilascu, dar si Oana Zavoranu. Potrivit lui Vadim Tudor, PRM va participa la alegerile parlamentare cu multi dintre actualii parlamentari ai partidului, alti doi posibili candidati pentru Parlamentul României fiind Gheorghe Buzatu si Anca Petrescu. În ceea ce îl priveste pe senatorul clujean, Gheorghe Funar, acesta si-a exprimat intentia, înainte de Comitetul Director al PRM, de a candida la alegerile parlamentare din toamna într-un colegiu uninominal din judetul Cluj. ,, M-as bucura daca clujenii mi-ar da aceasta sansa, pentru a continua numeroasele propuneri legislative pe care le-am avut în dezbatere în Parlament", a precizat senatorul PRM.

Un PRM fara Vadim

Liderii PRM nu au decis înca care vor fi urmatorii pasi privind strategia de viitor a partidului. Potrivit presei centrale, Gheorghe Funar ia în calcul, pe lânga alianta cu conservatorii si o întelegere cu PNG-CD, partidul lui Gigi Becali. Totodata, potrivit unor zvonuri, Funar vrea sa preia conducerea PRM, înlaturându-l pe fondatorul formatiunii, Corneliu Vadim Tudor. Întrebat daca zvonurile în legatura cu preluarea conducerii PRM sunt adevarate, Funar a declarat: ,,Cum sa fie adevarat? Tot ce a aparut în presa sunt zvonuri. Cum adica ei au informatiile astea de la surse din conducerea PRM când conducerea a fost dizovata dupa alegeri, iar conducerea e Vadim Tudor. Asta ar însemna ca informatiile ar fi trebuit sa vina de la el, ceea ce e absurd”. Întrebat daca printre partidele care au propus PRM-ului sa încheie o alianta se numara si PC si PNG-CD, Funar a spus ca nu are de gând sa dezvaluie nimic pâna nu va fi luata o decizie finala.

Primele rupturi

La sedinta Comitetului Director al PRM s-a format o coalitie împotriva vicepresedintelui executiv, Lucian Bolcas. Potrivit unui cotidian central, Corneliu Bichinet, Ioan Aurel Rus, Gheorghe Funar si Gheorghe Buzatu i-au reprosat lui Bolcas ca acorda o atentie mai mare excluderilor din partid, în loc sa se ocupe de organizarea PRM. Comitetul Director al PRM a mai convenit sa îi recheme în partid pe cei excluti de Vadim de-a lungul timpului, printre acestia numarându-se deputatul Nati Meir, Mihai lupoi, în present senator PNL si Daniela Buruiana. În cadrul sedintei PRM a avut loc o alta surpriza, deputatul Gelil Egerghep si-a dat demisia din partid si a plecat la PC.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here