Mai mulți funcționari publici din județul Cluj au reușit, prin metode numai de ei știute, să închirieze parcele însemnate de teren de la Composesoratul Muntele Băișorii la prețuri cu mult sub tarifele stabilite oficial de membrii composesori. Potrivit unui proces verbal al adunării generale încheiat în anul 2008, persoanele care doresc să închirieze terenuri de la Composesoratul Muntele Băișorii trebuie să achite 0,3 euro/mp în fiecare an. Cu toate acestea, persoanele pe care vi le vom prezenta în cele ce urmează au achitat sume chiar și de 10 ori mai mici decât ar fi trebuit să plătească. 

Neregulile de la Composesoratul Muntele Băișorii în ceea ce privește modul în care s-au inchiriat parcelele de teren au fost sesizate și consemnate în raportul de control al Prefecturii Cluj încă din anul 2013. Principala problemă este că o serie de persoane, au închiriat suprafețe de teren de mii de metri pătrați în schimbul unor sume derizorii. 

Funcționari publici din Cluj, “cadorisiți” cu terenuri în Stațiunea Muntele Băișorii

Rubin Fărcaș este agent operativ principal la Penitenciarul Gherla. Acesta a închiriat în anul 2010 un o parcelă de teren cu o suprafață de 1013 metri pătrați de la Composesoratul Muntele Băișorii. În schimbul terenului, Fărcaș trebuie să plătească anual numai 0,09 euro/mp, adică 100 de euro pe an. 

Ștefan Gabor ocupă funcția de șef modul în cadrul Unității Militare 01463 din Florești.  Alături de soția sa, Loredana, Ștefan Gabor a închiriat un teren de 1000 metri pătrați de la Composesoratul Muntele Băișorii, în anul 2010, în schimbul sumei de 100 de euro pe an. Ceea ce înseamnă că cei doi soți au beneficiat de un tarif de 0,1 euro/mp/an. Ștefan Gabor a uitat să noteze parcela de teren închiriată în declarația sa de avere.

De aceleași tarife a beneficiat și Cornelia Andreea Ilea, consilier în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Cluj. Aceasta nu și-a notat în declarația de avere terenul de 1000 de metri pătrați pe care l-a închiriat de la Composesoratul Muntele Băișorii în schimbul sumei de  100 de euro pe an. 

Costin Antoniu Leach deține funcția de șef al serviciului de monitorizare a investițiilor din Cluj în cadrul Distribuție Energie Electrică România SA, societate la care statul român este acționar majoritar. Acesta a închiriat de la Composesoratul Muntele Băișorii un teren cu o suprafață de 1061 de metri pătrați în schimbul sumei de 100 de euro pe an. 

Cei care au urmărit îndeaproape reducerile de la Composesoratul Muntele Băișorii sunt Gheorge și Elena Marian. Cei doi soti au reușit să închirieze o parcelă de teren cu o suprafață de 600 de metri pătrați în schimbul sumei de numai 20 de lei pe an. Elena Marian este contabil șef la Primăria comunei Mihai Viteazu. Nu știm ce relație are Elena Marian cu Maria Cirebea, cea care s-a ocupat de fragmentarea și închirierea terenurilor din composesorat, însă pare că au o legătură strânsă, având în vedere că contabilul șef de la Primăria Mihai Viteazu a beneficiat de o asemenea ofertă. 

Maria Rodica Brad a fost secretarul șef al Scolii doctorale din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Aceasta a închiriat în anul 2012 două parcele de teren de la Composesoratul Muntele Băișorii cu o suprafață totală de 1805 de metri pătrați în schimbul cărora trebuie să achite numai 20 de lei pe an, adică 10 lei pentru fiecare parcelă. De aceste tarife ar fi putut să beneficieze numai membrii composesori, potrivit procesului verbal încheiat de Adunarea Generală în anul 2008. Având în vedere că Maria Rodica Brad nu figurează în registrul de membri, ar trebui să achite o chirie de 0,3 euro/metru pătrat în fiecare an.

Chiar dacă nu face parte din gașca funcționarilor publici, lista celor care au beneficiat de jaful de la Composesoratul Muntele Băișorii este completată de avocata Adela Monica Jasmine Oancea. Aceasta a reușit să închirieze un teren cu o suprafață de un ha de la composesorat, în schimbul sumei de 300 de euro pe an, ceea ce înseamnă că metrul pătrat de teren a fost închiriat cu numai 0,03 euro, un tarif de zece ori mai mic decât cel stabilit de membrii composesori. 

Este extrem de interesant cum Maria Cirebea a stabilit din pix diferite tarife fixe pentru terenurile ce urmau să fie închiriate de anumite persoane, fără să țină cont că sumele ar fi trebuit să fie în raport cu suprafața de teren închiriată și prețul pe metru pătrat aprobat în procesul verbal din 2009. 

Maria Cirebea a reușit să pună composesoratul pe butuci

În timp ce gașca funcționarilor publici din Cluj se bucură de terenurile închiriate, membrii composesori se tem că vor rămâne fără niciun petic de pământ, după ce Maria Cirebea s-a instalat ilegal la conducerea structurii și a început să organizeze composesoratul după bunul plac, să parceleze terenurile și să le închirieze anumitor persoane fizice sau societăți comerciale. Cu toate că vorbim despre o zonă turistică, care s-a dezvoltat extrem de mult în ultima perioadă, oamenilor nu le-au fost repartizați niciodată bani sau lemne de foc în cei 23 de ani de funcționare, ba chiar au fost nevoiți să lupte în instanță pentru a-și recăpăta drepturile.

Zona s-a dezvoltat, au apărut investitori, însă conturile composesoratului au rămas la fel de goale, cel puțin în înscrisurile oficiale. Începând cu anul 2008, Cirebea Maria s-a pus stăpână pe asociație, devenind secretar, în ciuda faptului că aceasta nu avea dreptul să ocupe această funcție pentru că nu deținea calitatea de membru composesor.

Zona s-a dezvoltat, au apărut investitori, însă conturile composesoratului au rămas la fel de goale, cel puțin în înscrisurile oficiale. Începând cu anul 2008, Cirebea Maria s-a pus stăpână pe asociație, devenind secretar, în ciuda faptului că aceasta nu avea dreptul să ocupe această funcție pentru că nu deținea calitatea de membru composesor.

Aceasta a ținut cu dinții de orice funcție pe care fie a primit-o cu ajutorul rudelor ajunse între timp în consiliul director al Composesoratului Muntele Băișorii fie și-a însușit-o ilegal, semn că veniturile au fost și sunt pe măsură. Aceasta a început „cariera” în funcția de secretar. Un raport al comisiei de verificare din cadrul Prefecturii Clun dezvăluie că Maria Cirebea nu a putut dovedi cu acte că deţine funcţia de secretar. În ciuda acestui fapt, Cirebea a semnat acte, efectua plățile și închiria terenurile din proprietatea composesoratului. 

Potrivit raportului, reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj s-au deplasat la „sediul composesoratului”, adică acasă la domiciliul Mariei Cirebea Maria, în localitatea Muntele Băişorii, iar la solicitarea Instituției Prefectului Județului Cluj au centralizat contractele de închiriere/concesiune încheiate de composesorat cu diverse persoane fizice şi juridice și încasările composesoratului în perioada 2008-2012. Din informațiile primite rezultă un număr de 347 de contracte încheiate în perioada 2008-2012, toate fără număr doar datate. Din moment ce nu există un număr de ordine apare suspiciunea că aceste contracte nu pot fi urmărite şi controlate.

Citește și: Liviu Man, despre injustiția justiției de la Cluj: Statul paralel nu a dispărut și nici nu va dispărea curând

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.