Judecătorul Gabriel Năsui de la Curtea de Apel Cluj, cel care s-a pozat în jacuzzi cu un afacerist pe care îl judeca, se reîntoarce în magistratură. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul lui Gabriel Adrian Năsui împotriva Hotărârii Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care, pe 19 iunie 2013, a decis excluderea sa din magistratură și a decis luni, 5 mai, schimbarea sancțiunii disciplinare. CSM hotărâse aplicarea sancțiunii disciplinare de excludere din magistratură, cu majoritate de voturi, constatând că judecătorul a încălcat prevederile legale nerespectând dispozițiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor precum și pe aceea de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul știe că există o cauză prevăzută de lege pentru abținerea sa.
ICCJ a ordonat: ”La loc comanda!”
Hotărârea CSM a fost casată de Înalta Curte și completul de judecată aplicând o alta sancțiune disciplinară, așa cum reiese din minuta ICCJ.
“Decizia civilă nr. 66 Admite recursul declarat de NĂSUI GABRIEL ADRIAN împotriva hotărârii nr. 12/J din 19 iunie 2013 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară. Casează în parte hotărârea atacată, în sensul că respinge, ca neîntemeiată, acțiunea disciplinară privind săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Înlocuiește sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură, prevăzută de art. 100 lit. e din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările ți completările ulterioare, cu cea a mutării disciplinare pe o perioadă de 6 luni la Curtea de Apel Alba – Iulia, prevăzută de art.100 lit. c din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. a din Legea nr. 303/2004, în reglementarea în vigoare anterior modificării intervenite prevederilor menționate prin Legea nr. 24/2012 și respectiv, de art. 99 lit. i) teza 1 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în formă ulterioară intrării în vigoare a Legii nr. 24/2012. Menține celelalte dispoziții ale hotărârii Definitivă. Pronunțată în ședința publică de la 5 mai 2014”.
Conform clarificărilor purtătorului de cuvânt al CSM, plenul CSM a votat repunerea în drepturi a judecătorului clujean, care va profesa ca judecător simplu la Curtea de Apel Alba, fără să aibă dreptul, timp de șase luni cât durează sancțiunea disciplinară, să ocupe vreo funcție de conducere.
În jacuzzi cu inculpatul
Judecătorul Năsui a devenit vedetă în urma apariţiei în presă a informaţiilor despre relaţia sa cu Cristian Baboş, om de afaceri clujean. Cauza pentru care se judecă Cristian Baboş este repartizată judecătorului Gabriel Năsui, cu care a fost coleg la facultatea de medicină. Năsui a pronunţat verdictul în favoarea lui Baboş, care a câştigat în urma procesului o despăgubire de 746.263 de euro. O serie de cotidiane au publicat fotografii care îi arată pe cei doi petrecând împreună concediul într-o staţiune de lux din Elveţia, chiar în timpul derulării procesului, pentru ca, o lună şi jumătate mai târziu, Năsui să se pronunţe în favoarea prietenului său. Judecătorul s-a făcut astfel vinovat de “nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, conform Legii 303-20024, art. 99, lit. i. Pe 20 august 2012 Inspecţia Judiciară informează că s-a sesizat din oficiu, demarând verificări cu privire la aspectele de conduită semnalate în mass-media referitoare la existenţa unei presupuse legături de prietenie între judecător Gabriel Năsui de la Curtea de Apel Cluj şi un om de afaceri implicat în unele dosare judecate de magistrat.
Un favor pentru soție
Aceasta nu a fost prima sancţiune disciplinară acordată lui Gabriel Năsui. Pe 5 octombrie 2011, judecătorul a fost sancţionat de acelaşi forum pentru abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prin diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunara brută cu 15% pe o perioadă de 3 luni. Năsui i-a admis soţiei sale preschimbarea termenului de judecată într-un dosar de opoziţie la executare. Judecătorul avea obligaţia, conform art. 25 Cod procedură civilă, de a se abţine de la judecata cauzei anterior soluţionării cererii de preschimbare a termenului de judecată. Potrivit dispoziţiilor art. 27 pct. 1 Cod procedură civilă, raportat la art. 25 Cod procedura civila, judecătorul este obligat să se abţină de la judecarea pricinii în situaţia în care el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii săi au vreun interes în judecarea pricinii, sau când este soţ, rudă sau afin până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi.
În relație cu securitatea comunistă
Judecătorul Gabriel Adrian Năsui a colaborat cu Securitatea în tinereţe, conform dosarelor studiate de către CNSAS. Misiunea sa era de a-l ţine sub observaţie pe un profesor de la Liceul “Gheorghe Şincai” din Cluj Napoca, aşa cum reiese din Adeverinţa CNSAS 540/29.05.2008.
“În baza notei de constatare nr. S/DI/I438 din data de 12.05.2008, întocmită de către direcţia de specialitate, din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Năsui Gabriel a fost recrutat în calitate de colaborator al Securităţii în perioada 1989 – 1991, pentru supravegherea informativă a unui profesor din cadrul Liceului “Gheorghe Şincai”, având numele conspirativ “Cotabiţă” […] Deşi domnia sa a semnat la data de 18.05.1989 – “Angajament”, nu se regăsesc documente care să ateste transmiterea de informaţii securităţii de către domul Năsui Gabriel, astfel încât să se poată circumscrie noţiunii de colaborator al Securităţii aşa cum este aceasta definită în art. 2. Lit. b şi c din O.U.G. nr. 24/2008.” Pe baza documentelor studiate, CNSAS consideră că lui Năsui Gabriel nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii.
De ce stergeti mesajele, o data postate ? Dreptul la libertatea de exprimare trebuie respectat, cu atat mai mult cu cat presa e cea care facea ,,galagie” pentru faptul ca institutiile statului roman nu respecta drepturile cetatenilor la libera exprimare. Faptul ca am o parere foarte proasta, justificata, daca e cazul, pe care o pot dovedi cu acte despre solidarizarea procurorilor si judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj – cu infractorii- nu justifica impiedecarea mea sa ma exprim liber, inclusiv prin postarea de comentarii in presa.