Primăria Cluj Napoca se pregătește să anunțe câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția bazinului de înot din cartierul Borhanci, o afacere estimată la peste 127 milioane lei de oficialii administrației locale. La licitație s-au depus cel puțin două oferte: una din partea grupului ungar Kesz, una dintre cele mai importante firme de construcții din europa Centrală și de Est și cealaltă din partea unei firme din Turda, abia ieșită din insolvență, dar care îi aparține lui Gabriel Silaghi. El a făcut parte din vechea gardă a PDL și primește pe bandă rulantă contracte publice pentru construcția de bazine de înot sau patinoare. Membrii comisiei de licitație au ales firma ieșită din insolvență.
Spre finele acestei săptămâni, Primăria Cluj Napoca a anunțat că prelungește până în data de 24 martie perioada de evaluare a ofertelor din licitația ”Servicii de proiectare și execuție de lucrări la obiectivul de investiții – BAZIN DE ÎNOT ȘI ECHIPARE TEHNICO-EDILITARĂ ÎN CARTIERUL BORHANCI”.
Decizia vine după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins o contestație depusă de KESZ CONSTRUCŢII ROMÂNIA SRL, una dintre societățile care au depus o ofertă în cadrul procedurii de licitație.
”Prin adresa înregistrată la CNSC cu nr. 58220/25.11.2022, MBS Group SRL, cu sediul în Turda, (…) reprezentată prin administrator Gabriel Silaghi, lider al Asocierii MBS Group S.R.L. – ASA CONS ROMANIA S.R.L. – POLIART S.R.L., în calitate de ofertant desemnat câştigător, a formulat cerere de intervenţie accesorie în interesul Municipiului Cluj-Napoca, (…) prin care a solicitat: admiterea cererii intervenţie accesorie şi respingerea contestaţiei formulate de contestatoarele Kesz – SDC. Prin Încheierea nr. 2976/C10/2791/23.11.2022, Consiliul s-a pronunțat asupra cererii de suspendare a procedurii din cuprinsul contestației formulate de KESZ CONSTRUCŢII ROMÂNIA SRL și SDC PROIECT, pe care a respins-o. (…) În temeiul prevederilor art. 26 alin. (6) din Legea nr. 101/2016, respinge ca nefondată contestația formulată de KESZ CONSTRUCŢII ROMÂNIA SRL și SDC PROIECT în contradictoriu cu MUNICIPIUL CLUJ NAPOCA. (…) admite cererea de intervenție formulată de Asocierea MBS Group SRL, ASA CONS Romania SRL, Poliart SRL, prin Liderul asocierii MBS Group SRL”, arată decizia CNSC.
Firma contestatoare face parte din cele mai mari grupuri de construcții din Ungaria, care este prezent de 20 de ani în România. Kesz Group este un actor important în Europa Centrală și de Est, cu afaceri estimate la 220 milioane de lei anul acesta. Compania de construcții deține, de asemenea, clădirea de birouri Hexagon Office Cluj, alături de alte proiecte rezidențiale și de birouri din țarp
Kesz Group este unul din cele mai mari grupuri de construcții din Ungaria și din regiunea Europa Centrală și de Est, cu operațiuni în șapte țări. Grupul este format din 20 de companii, care au împreună aproximativ 2.000 de angajați, cu afaceri de 350 de milioane de euro în 2020. Grupul este prezent în România din 2001 prin Kesz Construcții România, companie care a fost implicată de-a lungul anilor în peste 50 de proiecte. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 40 milioane de euro.
Milioane pentru vechea gardă PD-L
De cealaltă parte, firma care a depus oferta declarată câștigătoare de autoritatea locală a ieșit din insolvență în anul 2020.
După ieșirea din insolvență, tot în 2020, societatea a câștigat licitația pentru construirea bazinului de înot din Turda, o afacere de peste 8 milioane de lei finanțată prin Compania Națională de Investiții. De pe urma acestei instituții, firma MBS a câștigat mai multe contracte.
La aproximativ doi ani de la câștigarea contractului pentru bazinul de înot din Turda, firma lui Silaghi a cerut celor de la Compania de Investiții o suplimentare de contract și prelungirea termenului de execuție, cereri care au fost acceptate, iar contractul a fost majorat cu 832.892 lei, fără TVA.
Societatea MBS este controlată de Ioan Anca (88%), ceilalți asociați fiind Gabriel Silagyi, care este și administrator, Gheorghe Baciu și Septimiu Medrea. MBS a înregistrat, în 2021, afaceri de 53 de milioane lei și un profit net de 4,7 milioane, cu 87 de angajați.
Compania turdeană are un mare succes la proiectele Companiei Naționale de Investiții. Spre exemplu, CNI a acordat acestei firme contractul ”Servicii de proiectare și lucrări suplimentare – Complex sportiv de natație – oraș Otopeni, județul Ilfov” cu un preț de 8.374.105 RON. Tipul procedurii de atribuire a fost de negociere fără anunț de participare, iar justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare a fost ”situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”. Negocierea s-a purtat cu o singură firmă, MBS Grup.
SILAGYI este fost consilier PDL turdean, iar soția lui Nataliei Valeria, a lucrat ca expert la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării.
El a câştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.
Majoritatea licitaţiilor câştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.
Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai câştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.
Turdeanul care a bătătorit ”drumul lui Boc”
În data 27.02.2014 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 24/P/2014, o plângere penală împotriva persoanelor juridice SC MBS GROUP SRL Turda, SC ALFA ROM SRL Satu Mare și NEMZETKOZI BETONUT KFT Budapesta și a persoanelor fizice vinovate pentru executarea necorespunzătoare a proiectului având ca obiect «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor» (ce include și drumul județean care trece prin localitatea natală a fostului prim-ministru Emil Boc, Răchițele), în cadrul Programului Operațional Regional, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuție UE: 43.058.138,74 lei, reprezentând 86,50%), de la bugetul de stat (5.724.492,44 lei, reprezentând 11,50%) și de la bugetul local (995.463,90 lei, reprezentând 2%), referitor la care a fost sesizat și Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF). În cauză a fost efectuată o expertiză tehnică judiciară care a stabilit un prejudiciu de 7.000.000 lei, dar nu se cunoaște dacă au fost efectuate și alte acte de urmărire penală. Patronul SC MBS GROUP SRL Turda (liderul asocierii care a contractat executarea proiectului «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor»), Szilagyi Gabriel, fost consilier local al PDL la Turda, este cunoscut drept un apropiat al fostului primar al municipiului Turda, Tudor Ștefănie, al fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, și al fostului prim-ministru Emil Boc.
Viitorul bazin de înot din cartierul Borhanci va avea o capacitate de 1.000 de spectatori.
„Bazinul acesta de înot va fi acoperit, cu capacitate cu 1.000 de spectatori și un volum unitar ce cuprinde zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradenă pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare și o zonă administrativă. Clădirea organizată pe trei nivele va fi realizată în așa fel încât să existe acces la fiecare nivel din exterior (…) Vom avea una dintre cele mai moderne săli sau bazine de înot cu infrastructură modernă de ultimă generație în materia de natație”, potrivit primarului Emil Boc.
Bazinul de înot face parte dintr-un proiect mai mare al Primăriei Cluj-Napoca pentru realizarea unui HUB Educațional în cartierul Borhanci – care include creșă, grădiniță, școală gimnazială, liceu, o zonă de pădure-parc, bază sportivă și străzile aferente.