Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, marți seară, în cadrul festivalului One World Romania, într-o dezbatere cu publicul pe tema: „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”.

Întrebat de ce nu s-a făcut nimic în Anul Centenar, în ceea ce privește unirea României cu Moldova, președintele a răspuns: „Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla”.

Mihai Gâdea a comentat, miercuri, la „Sinteza zilei” declarația halucinantă a președintelui Klaus Iohannis.

„Președintele vorbește despre un lucru care este o rană națională, o ranp majoră pentru acest popor, pentru un sigur popor, faptul că suntem în două granițe diferite. N-am să încerc sub nicio formă să spun lucruri pe care toată lumea le știe că în momentul acesta sunt imposibile, din motive pe care o să le explicăm.

Dar faptul că președintele vorbește despre două popoare diferite, „atunci când ambele popoare vor dori acest lucru”, ceea ce înseamnă că președintele se referă la românii de dincolo de Prut ca fiind un alt popor, putem să analizăm în diverse feluri. Din punct de vedere istoric, din punct de vedere național, din punct de vedere al mesajului pe care președintele trebuie să-l dea cu privire la astfel de lucruri este un dezastru absolut „, a spus Mihai Gâdea.

„Pentru toți cei care înțeleg sensul acestor cuvinte ale președintelui ele sunt extrem de dureroase. Este de neînțeles că președintele României nu a scos un sunet de rectificare după o zi, pentru că în această țară un ministru și-a dat demisia pentru o declarație nepotrivită în legătură cu Holocaustul, mult mai slabă însă decât cea făcută de președintele României”, a spus Oana Zamfir, la Sinteza zilei.

„Declarația este neinspirată, nefericită față de români, dar Klaus Iohannis așa gândește, pentru că nu te poți exprima dacă ești cu adevărat român și ești președintele acestei țări nu te poți exprima de o asemenea manieră.

Probabil gândește doar în termeni electorali și nu în termeni de atașament și de respect față de această țară”, a spus, la rândul său, europarlamentarul Norica Nicolai.

„Nu cred nici în teoria conspirației, nici în coincidențe, deci în an centenar un președinte care face asemenea declarații nu este întâmplător. În al doilea rând, în decembrie, toată presa germană prelua o faimoasă sintagmă „anexarea Transilvaniei de către România” – iarăși o întâmplare.

Dar faptul că tot ceea ce a însemnat o anumită aripă conservatoare a PPE a luat anumite decizii, de la tăierea ajutoarelor pentru Republica Moldova – și aceste ajutoare erau bani concreți pentru oameni simpli – toate aceste lucruri se circumscriu unei încercări de a redesena istoria. Și acești oameni se prefac că nu știu că destinul Republicii Moldova nu a fost niciodată decis de moldoveni”, a adăugat europarlamentarul Dan Nica.

Vezi mai multe pe antena3.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.