Gafele instantei in cazul Bica

Nicio proba care sa dovedeasca pericolul public. O antepronuntare a instantei Tribunalului Cluj. Lipsa motivarii unor decizii. Acuze destul de grave aduse sistemului judiciar ar fi trebuit sa duca la eliberarea lui Radu Bica si judecarea lui in stare de libertate, fapt care nu s-a petrecut si judecatorii Curtii de Apel au hotarat ca acesta sa mai stea inca 60 de zile in arest preventiv. Singura sansa de eliberare a lui Bica este daca avocatii vor sa ceara eliberarea sub control judiciar.

Instanta nu a explicat in hotararile prin care a motivat arestarea preventiva a lui Radu Bica pentru inca 60 de zile de ce nu a luat in calcul alte variante. De asemenea, nici probele nu au fost luate in calcul in modul in care trebuie in fata instantei. Desi pentru arestarea preventiva trebuiau luate in calcul doar pericolul public a lui Radu Bica, magistratii au luat in calcul toate probele adunate in timpul urmaririi penale.

Apararea a inceput cu un discurs subtirel si a crescut cu punctele culminante ale lui Anatol Panzaru. Acesta a inceput intr-un mod filozofic sa prezinte motivele pentru care ar trebui sa fie eliberat Bica. „Toate legile arata ca instanta poate sa ia masuri, poate sa faca ceva. Aceasta putinta nu este si necesara, iar Radu Bica trebuie sa aiba dreptul la un proces echitabil si sa fie cercetat in libertate. Procesul se judeca si in sedinta publica, dar se judeca si in afara salii de judecata. Ceea ce a facut tribunalul Cluj a sunat mai mult ca o antepronuntare, deoarece instanta de fond a facut referire la probele stranse in decursul urmaririi penale, desi ei trebuiau sa tina cont de temeinicia arestului preventiv. Aceste probe sunt prezentate ca o justificare in conditiile in care probele sunt analizate pentru ca sa se dovedeasca ca Bica este un pericol public.

Paine si circ in justitie

Ar trebui justificat pericolul public prin comportamentul unei persoane si nu prin functia sa publica pe care o detine. Ori, in dosarul lui Radu Bica se observa ca acesta este un sot excelent, un tata foarte bun care a dat o educatie foarte buna fiicei sale, nefiind parte in nici un dosar de nici un fel. Ghinionul clientului meu este ca a fost vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj si de aceea nu a fost cercetat in libertate. Paine si circ. Aspazia Droniuc este singura persoana care da o declaratie contradictorie fata de ce zice clientul meu. Noi nu o cunoastem si nici macar nu am vazut-o de doua luni, iar Radu Bica nu are cum sa ajunga la ea. Trei inculpati si un invinuit au fost in dosar si au ramas doar doi inculpati. Din moment ce a scazut activitatea infractionala din rechizitoriu ar trebui sa scada si gravitatea actiunilor si Radu Bica sa fie cercetat in libertate.
Celalalt avocat al apararii, Tiberiu Ban, a remarcat ca dupa ce a citit o laborioasa prezentare a dosarului, instanta nu face cunoscuta optiunea renuntarii la o solutie alternativa. „De ce nu se opreste si asupra unei alte optiuni in faza de judecata, instanta considera ca este tardiv sa explice de ce nu a luat alte decizii. Nu se respecta nici un din cele patru riscuri majore pe care CEDO le-a oferit pentru a tine un om in arest”, sustine Tiberiu Ban.

Bica ar fi schimbat perceptia administratiei

Procurorul sef al DNA Cluj, Elena Botezan, a avut un discurs scurt si la obiect, insa a explicat ca Radu Bica a schimbat perceptia publicului asupra administratiei publice locale.
„Onorata Instanta va cer respingerea cererii inculpatului Radu Vasile Bica ca fiind nelegala si pastrati temeinicia sentintei Tribunalului Cluj. Dincolo de gravitatea faptei prin vanzarea atributiilor determinate de functia sa publica de vicepresedinte a Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica a patat intreaga imagine a administratiei publice judetene de la care opinia publica are asteptari mari. Administratia publica a fost lezata de fapta lui Bica”, a declarat in fata instantei Curtii de Apel procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie(DNA) Serviciul Teritorial Cluj, Elena Botezan.

„Nu comentez. Nu-s la curent. Am problema cu copilului meu. Am un copil de trei luni. Oricum eu nu am comentat si nu comentez nimic despre o decizie a instantei”, a declarat Alin Tise, presedintele CJ Cluj.
Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a inchis telefonul in nas reporterului Gazetei de Cluj cand a auzit ca este contactat de presa.

Absurditatea mitei

Mita primita de Radu Bica ar fi fost de 10.000 de euro, iar contractul care sustin procurorii ca ar fi semnat ar fi urmat sa aiba o valoare de 10.000 de euro pe luna. Conform unor surse din interiorul Consiliului Judetean Cluj licitatiile pentru mentenanta stadionului ar fi urmat sa vizeze 6-7 firme care sa primeasca o suma de pana la 60.000 de euro in total.  Astfel, mita pe care procurorii DNA o sustin ca Radu Bica ar fi incasat-o vizeaza un contract care are o valoare de 120.000 de euro intr-un an, iar mita ar fi fost 25.000 de euro. Numai dupa plata TVA societatea ar ramane cu 90.000 de euro, ceea ce nu pare deloc rentabil dupa plata unor angajati si alte lucruri.

Prietena Aspaziei

Una dintre prietenele Aspaziei Droniuc este consilierul local PDL Brandusa Mandru. Declaratiile pe care ni le-au acordat ridica semne de suspiciune si unele sunt chiar contradictorii. Desi vrea sa lase de inteles ca nu mai are o relatie de prietenie asa de apropiata precum a avut-o acum 11 ani cand au inceput facultatea, consilierul local s-a intalnit cu invinuita pentru luare de mita in urma cu cateva saptamani pentru a discuta despre sanatate.

Cum a inceput dosarul

„Nu este necesara depunerea in probatiune a dosarului penal 60/P/2011 a DNA- Serviciul Teritorial Cluj intrucat la fila 1 din dosarul de urmarire penala exista procesul-verbal de sesizare din oficiu al DNA Cluj din 27 octombrie 2011 in care se precizeaza ca „ drept urmare a datelor si informatiilor reiesite din cauza penala 60/P/2011 cu privire la savarsirea infractiunilor de coruptie de catre D.A., A.B.M., B. R.V. si D.R., organele de urmarire penala s-au sesizat din oficiu”. Mai mult, la fila 3 din dosarul de urmarire penala 130/P/2011 exista  rezolutia procurorului din 28 octombrie 2011 prin care se dispune disjungerea din cauza penala 60/P/2011 a DNA –Serviciul Teritorial Cluj a faptelor ce fac obiectul sesizarii din oficiu din data de 27 octombrie 2011 privind pe D.A., A.B.M., B. R.V. si D.R. si inregistrarea prezentului dosar penal 130/P/2011 la care au fost atasate toate probele si mijloacele de proba vizandu-i pe invinuiti si pe inculpatul B. R.V.. Pe de alta parte, asa cum rezulta din cuprinsul dosarului de urmarire penala prezent, in cauza cu nr. 60/P/2011 a DNA Cluj se efectueaza cercetari fata de invinuita D.A. pentru infractiunea de dare de mita in forma continuata prev de art. 255 Cod penal cu aplicarea art. 41, 42 Cod penal, existand date ca, incepand cu anul 2009 aceasta este implicata in fapte noi de coruptie, alaturi de alti participanti, astfel ca nu ar fi consult si oportun atasarea acelei lucrari la cea de fata, fiind vorba de alte infractiuni si alte persoane, motiv pentru care s-a si dispus disjungerea de catre procuror”, se arata in motivarea primei arestari a lui Radu Bica.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.