La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Cluj, reprezentanţii locali din partea PSD şi cei ai PDL s-au bătut cap în cap pe aproape fiecare subiect. Mai întâi consilierii puterii au respins ideea lui Cuibus de a organiza un referendum privind reorganizarea teritorială, iar apoi social-democraţii au atacat iniţiativa lui Alin Tişe de a oferi copiilor de clasa I „Primul Ghiozdan”. De la drumuri judeţene, la exproprierile pentru pistă sau darea în folosinţă a unui teren de pe Calea Turzii, întreaga şedinţă s-a desfăşurat sub semnul conflictului politic.
La şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) Cluj din 30 iunie, spiritele s-au încins pe aproape fiecare dintre punctele de pe ordinea de zi. Chiar şi pe unele care nu au mai fost introduse până la urmă. La începutul şedinţei, consilierul judeţean PSD Valentin Cuibus a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum în judeţul Cluj privind regionalizarea. Întrebarea la care Cuibus dorea să răspundă clujenii este „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Cluj?”.
„Vreţi reorganizare?”
„Discuţiile au plecat de la preşedintele ţării, Traian Băsescu. Acum, dincolo de faptul că acesta nu a făcut decât să lanseze acest subiect pentru a distrage atenţia presei de la alte probleme cu care se confruntă ţara, considerăm că e totuşi nevoie ca cetăţenii clujeni să aibă posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere privind o propunere de desfiinţare a unităţilor administrativ-teritoriale denumite judeţe”, a declarat consilierul PSD Valentin Cuibus.
Consilierii puterii au respins această propunere din start, dar discuţia a continuat, fiind inutile rugăminţile preşedintelui CJ, Alin Tişe, de a păstra discuţiile la obiect şi de a le amâna până după şedinţă, în care trebuie rezolvate problemele administrative, nu cele politice.
Chiar şi consilierii UDMR au considerat că un asemenea referendum ar fi inutil în momentul de faţă, având în vedere faptul că proiectul de reorganizare teritorială a fost amânat. „De la primul telefon primit de la Valentin Cuibus am analizat ideea de proiect şi am considerat inoportun un astfel de referendum deoarece noi ne-am exprimat la nivel naţional poziţia cu privire la regionalizare. În momentul asta este prematur şi nu e vorba de indiferenţă”, a spus Vakar Istvan Valentin, consilier UDMR.
Şi colegii lor de la PDL au considerat că acest referendum ar fi inutil şi chiar nelegal, potrivit lui Ovidiu Turdean. „Acest proiect este inoportun şi nelegal. Chestiunea reorganizării este în suspensie şi costurile unui referendum nu sunt oportune. Legea obligă oricum la un referendum. Demersul dumneavostră este unul gratuit. Dacă va fi în discuţie reorganizarea teritorială, legea impune oricum aces referendum, dar nu e o chestiune de interes local, ci naţional”, i-a răspuns Turdean lui Cuibus. Alexandru Coroian, consilier judeţean PDL, a concluzionat: „Avem doar o dezbatere publică. Nu avem un proiect, nu avem nimic concret. Este inutil să facem referendum”.
Prea puţini kilometri pentru Cluj
Nici nu a început bine votul asupra proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi, că s-a iscat o nouă ceartă între consilierii PSD şi cei ai puterii. Aleşii locali din opoziţie au ridicat problema numărului de kilometri alocaţi judeţului Cluj. Dan Canta a întrebat dacă premierul este sau nu cu adevărat din Cluj, pentru că CJ a primit doar 75 de kilometri. Preşedintele Alin Tişe i-a explicat că este vorba doar de drumurile judeţene care vor fi reabilitate, dar toate localităţile au depus cerere la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru modernizarea de drumuri comunale sau de interes local. Astfel, „judeţul Cluj va primi 370 de milioane de lei, Clujul e cuprins în proiect şi se află deja în faza de licitaţie. Deci la Cluj vin aproape 100 de milioane de euro, pentru drumuri judeţene şi de interes local”, a explicat preşedintele CJ.
O discuţie şi mai aprinsă, în care nici una din părţi nu a vrut să renunţe la propriul punct de vedere, în ciuda votului clar exprimat, s-a iscat în jurul proiectului de hotărâre privind aprobarea programului „Primul Ghiozdan” în vederea susţinerii învăţământului şcolar din judeţul Cluj, prin crearea unui instrument eficient împotriva fenomenului de abandon şcolar şi de stimulare a elevilor. Mihaela Rozor, consilier judeţean PSD, a venit cu o propunere alternativă proiectului iniţiat de Alin Tişe. Aceasta a declarat că PSD susţine varianta în care doar copiii din familii cu venituri mici vor beneficia de „primul ghiozdan”. „Pentru copiii din familii cu venit mic există deja un program naţional de acest fel, iar ceilalţi nu îl vor folosi. Trebuie să fie stabilite nişte criterii pentru acordarea acestui ajutor. Noi propunem să se dea nişte vouchere pentru familii, cu care să poată achiziţiona doar rechizite. Familiile care au venituri per membru de până la 300 de lei vor primi un voucher de 100 de lei”, a explicat Rozor propunere PSD.
„Primul Ghiozdan”, dreptul fiecărui copil
Alin Tişe a răspuns că dreptul este al copilului, indiferent de situaţia materială a părinţilor. „Primul ghiozdan trebuie să fie pentru toţi copiii care intră în clasa I, fără diferenţieri. Este dreptul părinţilor să refuze”, a arătat preşedintele CJ. Teodor Puşcaş, de la PSD, a considerat că această iniţiativă a lui Tişe esre doar „o campanie de popularitate. Abandonul şcolar e cauzat de alte lucruri: copiii din mediul rural nu mai au unde să meargă la şcoală, pentru că s-au închis. Noi trebuie să le asigurăm acestor copii condiţii pentru a merge la şcoală, să rezolvăm problema transportului. Maşinile pentru transport şcolar se strică în curtea Inspectoratului pentru că primăriile nu au şoferi în schema de personal.”
Preşedintele CJ Alin Tişe i-a întrebat pe consilierii PSD cum au ajuns la cifrele propuse, de venit maxim de 300 de lei per membru de familie şi 100 de lei pentru voucher. Ioan Bota a subliniat, drept răspuns, încă o dată faptul că aceste discuţii sunt doar parte dintr-o campanie lectorală înainte de vreme. „Ghiozdanul dumneavostră nu face decât să creeze discuţii între noi. Preţul propus de Mihaela este corespunzător cu ce aţi spus dumneavostră că va conţine”, a afirmat Bota.
Ovidiu Turdean a venit din nou să clarifice argumentele pentru care PDL susţine de hotărâre de CJ. „În primul rând, copiii pot folosi rechizitele oricând, nu doar în primul an de şcoală. În acest fel uşurăm povara materială pentru familii. În al doilea rând, între copii nu se fac niciodată discriminări. Tot conflictul acesta este unul de natură politică”, a explicat Turdean. Proiectul a trecut cu 11 voturi împotrivă.
PSD nu cedează teren
Terenul de pe Calea Turzii, din spatele Liceului de Coregrafie, a fost subiectul care a atins cele mai multe orgolii. Datorită declaraţiilor din presă ale consilierilor opoziţiei şi a nevoii de a clarifica anumite aspecte ale proiectului numărul 12 de pe ordinea de zi, propunerea de dare în folosinţă gratuită a terenului de 3031 mp situat pe Calea Turzii nr. 2-14 în favoarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost retrasă de pe masa consilierilor de către preşedintele CJ.
În schimb, proiectul de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a unui teren de 619 mp în aceeaşi zonă către Fundaţia Sapienţia a fost un subiect disputat de consilierii din opoziţie, care au reuşit să obţină respingerea proiectului, sau cel puţin amânarea lui. Argumentul iniţiatorilor acestui proiect a fost că strada pe care se află unitatea de învăţământ este una înfundată şi oricum nepracticabilă, iar terenul din zonă este necesar pentru staţionarea utilajelor folosite în scop didactic.
Cel mai virulent împotriva acestei propuneri s-a arătat social-democratul Dan Canta. “Aşa cum ungurii au venit acum 1000 de ani aici şi au rămas, şi cei de la universitate vor face la fel. Vor lua terenul şi în final şi-l vor însuşi. Propunem să nu îl dăm oricum, ci condiţonat şi să plătească o redevenţă pentru el”, a declarat Dan Canta. Ulterior, consilierii PSD au susţinut introducerea unei chirii pentru utilizarea terenului, considerând că o unitate de învăţământ privat în limba maghiară nu are nevoie de sprijinul administraţiei judeţene. Proiectul va fi refăcut, având în vedere faptul că a fost votat cu 19 voturi pentru şi 11 împotrivă, fiind nevoie de 25 de voturi pentru adoptarea unei decizii referitoare la patrimoniu.
Prea mulţi bani pentru exproprieri?
Nici proiectul referitor la exproprierile pentru noua pistă a aeroportului nu a scăpat atenţiei social-democraţilor. Aceştia s-au arătat contrariaţi de faptul că sumele propuse pentru a fi plătite către proprietarii terenurilor pe care se va întinde pista sunt mai mari decât cele din grilele notarilor. Alin Tişe le-a explicat că aceste cifre reprezintă valoarea minimă prevăzută de lege, cea luată în considerare de Guvern, dar valoarea reală a terenurilor este cea dată de evaluator, iar dat fiind faptul că legea exproprierilor s-a modificat recent, aceste expertize sunt cele după care se vor calcula sumele plătite proprietarilor.
În deschiderea şedinţei, preşedintele a dat consilierilor şi o veste bună: contractul pentru acordarea de fonduri europene în vederea proiectării şi construirii Centrului Integrat de Management al Deseurilor va fi semnat pe 5 iulie la Bucureşti, iar Comisia Europeana a stabilit alocarea a 48,46 milioane de euro către acest obiectiv. “Trebuie să votăm de urgenţă mandatarea unui membru al Consiliului Judeţean care să participe la semnarea contractului pentru centrul de deşeuri. Aceasta va avea loc marţi, la Bucureşti, deşi iniţial credeam că ministrul Borbely va veni la Cluj”, a anunţat preşedintele CJ.
Diana Gabor