,,Susţine că spre deosebire de celelalte două mari programe de guvernare, cel al PSD şi PNL, programul de guvernare al PDL este mai realist, adică, mult mai apropiat de posibilităţile reale care există în următorii patru ani de zile.”
În opinia sa, spiritul organizatoric, perseverenţa şi rezultatele pe care le-a obţinut în activitatea profesională îl recomandă pentru un mandat de senator.
Despre obiectivele sale în cazul în care va câştiga un mandat de parlamentar, dar şi despre alte subiecte a acceptat să vorbească în cadrul unui interviu acordat Gazetei, Gheorghe Benea, candidatul PDL pentru colegiul senatorial 3 din care fac parte localităţile Dej, Gherla şi Câmpia Turzii.
Gazeta: Care sunt calităţile dumneavoastră ce vă recomandă pentru un mandat de senator?
Gheorghe Benea: Spiritul organizatoric, perseverenţa şi rezultatele pe care le-am obţinut până acum în activitatea mea profesională, în sensul că am organizat activităţile unor întreprinderi, reuşind într-un timp relativ scurt să le pun pe linia de plutire. Considerând, astăzi, că starea localităţilor reprezentative din acest colegiu senatorial Dej-Gherla-Câmpia Turzii este una de criză, cred că sunt cel mai recomandat. N-aş trece de această întrebare fără să amintesc că sunt localnic. Locuiesc în Dej şi familia mea aici, iar atunci sunt mult mai interesat şi mult mai legat de rezolvarea problemelor comunităţilor locale.
Gazeta: În opinia dumneavoastră, care sunt priorităţile pentru municipiile care fac parte din colegiul senatorial 3: Dej, Gherla şi Câmpia Turzii?
Gheorghe Benea: Priorităţile sunt multe, în sensul că toate problemele pe care le au aceste municipii sunt priorităţi. Dacă pornim de la infrastructură, mă refer la canalizare, la trama stradală, la partea de a asigura pentru aceste localităţi un grad de ocupare a forţei de muncă, dezvoltarea lor. De asemenea, n-aş ignora problema localităţilor rurale pentru că diferenţa între sat şi oraş la noi este mult lăsată în urmă faţă de diferenţa care există în celelalte ţări ale comunităţii europene. Şi atunci, aducerea nivelului de trai spre oraş şi ridicarea celui de oraş constituie priorităţi pentru orice ales local.
Gazeta: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă locuitorii colegiului pentru care candidaţi? Ce soluţii propuneţi pentru aceste probleme?
Gheorghe Benea: În primul rând, sunt aceste probleme legate de asigurarea unui trai decent, legat şi de existenţa unei game de prestări de servicii către populaţie, mai mult inexistenţa lui. Pe urmă, faptul de a avea asigurate în zonă sau cât mai aproape de zonă posibilitatea de a-şi valorifica potenţialul profesional, în sensul de a avea locuri de muncă cât mai bine retribuite şi această implicare mai mare în sfera serviciilor. Pentru aceste probleme propun continuarea programului de aducere a investitorilor în zonă, investitori potenţiali care să creeze locuri de muncă şi să ofere salarii decente. Dezvoltarea infrastructurii ca nivelul de trai să se apropie de oameni şi oamenii de aceste condiţii.
Gazeta: De ce aţi ales să candidaţi pentru Senat şi nu pentru Camera Deputaţilor?
Gheorghe Benea: Fiindcă sunt un luptător. Partidul mi-a propus oricare dintre cele două variante. Am ales-o pe aceasta pentru că am considerat-o o provocare şi îmi plac provocările.
Gazeta: Ce părere aveţi despre contracandidaţii dumneavoastră, Marius Nicoară, Vasile Puşcaş şi Peto Sigismund? Care sunt atuurile dumneavoastră în faţa contracandidaţilor dumneavoastră?
Gheorghe Benea: Pe primii doi, pe domnul profesor Vasile Puşcaş şi pe domnul Nicoară îi cunosc personal, îi respect în mod deosebit, am tot respectul pentru ceea ce reprezintă dânşii, pentru ceea ce reprezintă domnul profesor Puşcaş în mediul universitar, în mediul de relaţii cu comunitatea europeană. Pentru ceea ce îl reprezintă domnul Nicoară în mediul de afaceri şi nu doar în cel local, ci şi în cel regional şi naţional. Pe domnul Peto îl ştiu mai puţin. Deci nu pot să mă pronunţ. Toţi au calitaţi deosebite. Drept urmare, cred că va fi o competiţie strânsă în care garantez o competiţie fair-play. Deci, spuneam şi mai devreme, că sunt un om perseverent. Am avut succese pe linie profesională. Până în prezent, peste tot pe unde am lucrat, am adus pe linie de plutire trei mari societăţi comerciale considerate foste găuri negre în economia românească, le-am reabilitat şi le-am pus pe linia de plutire, asigurând locuri de muncă oamenilor respectivi. Şi totodată, am creat condiţii şi am făcut profit pentru acţionari. Aceste atuuri, plus faptul că sunt localnic cred că mă recomandă pentru a primi voturile locuitorilor din zonă.
Gazeta: Cum aţi caracteriza programul de guvernare al PD-L? Consideraţi că anumite proiecte de guvernare cu latură socială, propuse de PDL, sunt sustenabile din punct de vedere economic?
Gheorghe Benea: Spre deosebire de celelalte două mari programe de guvernare pe care le-am văzut, mă refer la cel al PSD şi PNL, programul de guvernare al PD-L mi se pare mult mai realist. Adică, mult mai apropiat de posibilităţile reale care există în următorii patru ani de zile. Este simplu să promiţi, iar la urmă să zici pardon, n-am putut. Planul PD-L mi se pare mult mai aproape de realitate, mai concret şi chiar posibil de realizat. Consider că există potenţialul ca ele să se realizeze. Probabil că aici aveţi în vedere nivelul pensiei medii care va creşte până în 2012, nivelul salariului mediu. Consider că toate sunt sustenabile.
Gazeta: Caracterizaţi în câteva cuvinte următoarele personalităţi politice locale:
Gheorghe Benea:
Marius Nicoară: A demonstrat prin prezenţa sa în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean că ştie să administreze bine şi a făcut o treabă bună. Faptul că în alegerile din primăvară dânsul a fost bătut de candidatul nostru, domnul
Alin Tişe, arată totuşi că îndepărtarea de oameni, de alegători l-a costat.
Vasile Puşcaş: Nu pot să am decât o părere foarte bună. Şi cu dânsul mă cunosc de foarte mult timp, chiar din 1996 şi am colaborat bine cu dânsul şi pe alte direcţii, nu doar pe cea politică. Dar mediul universitar, mai avansat din punctul de vedere al preocupărilor intelectuale cred că este cel care i se potriveşte cel mai bine. Pentru mine a fost o surpriză că dânsul nu a candidat la Cluj-Napoca.
Peto Sigismund: Necunoscându-l, nu pot să mă pronunţ.
Emil Boc: este un lider. Îl cunosc de mult timp, chiar de la intrarea dânsului în PD cu mulţi ani în urmă. Am colaborat mult împreună, am fost într-o perioadă şi despărţiţi. Este un lider destul de carismatic, în sensul că are replică de fiecare dată. Poate că uneori ar trebuie să ţină cont şi de latura pe care o au unii dintre ceilalţi lideri. Mă refer la un Berceanu, la un Videanu şi chiar la Blaga, în sensul de a fi mult mai realişti în unele afirmaţii.
Timea Moldovan