Garda de Mediu se spală pe mâini după ce Gazeta de Cluj a prezentat în mai multe rânduri că firma ce pregătește terenul pentru viitorul magazin Kaufland de pe Calea Baciului nr. 101 a escavat ilegal terenul și a depozitat pământul respectiv pe o proprietate privată, pământ despre care menționam că există posibilitatea să fie contaminat, având în vedere că pe acea parcelă au existat în trecut bazine de hidrocarburi.

Pe Calea Baciului nr. 101 (fosta nr. 2-4) se va deschide un nou magazin Kaufland. Terenul care va găzdui hipermarketul a aparținut firmei Punctual Invest condusă de Călin și Vasile Mureșan (cel din urmă conduce și Punctual Comimpex, cel mai mare distribuitor de ţigări din Transilvania). Punctual Invest se ocupă de pregătirea parcelei pentru că terenul trebuie preda către Kaufland în condiții optime. Deși deocamdată nu există vreo autorizație emisă de autorități care să permită efectuarea unor lucrări pe terenul respectiv, lucrările au fost puse în mișcare. Luna trecută, Punctual Invest a escavat terenul de pe Calea Baciului și a transportat pământul pe o proprietate privată la ieșite din comuna Baciu fără să aibă vreun aviz în acest sens. Pe lângă acest aspect, surse ne-au informat că terenul respectiv este posibil contaminat.

Cu toate că și în certificatele de urbanism pentru elaborarea PUZ-ului, Primăria Cluj-Napoca menționează faptul că terenurile de pe Calea Baciului nr. 101”prezintă un nivel variabil de contaminare în urma activităţilor industriale ce s-au desfăşurat aici”.

De altfel, pe acel teren sunt 11 corpuri (construcții, hale, chioșcuri, depozite etc), iar potrivit cărții funciare, există pe acel teren mai multe rezervoare subterane și stație de pompe alimentare cu combustibil, motiv pentru care, inclusiv autoritățile spun că ”prezintă nivel variabil de contaminare”.

La Baciu ilegal, la Cluj-Napoca legal

Garda de Mediu mai spune că ”la data controlului pe amplasament nu se desfășurau activități de demolare/desființare și nici nu erau prezente utilaje specifice”. Asta, cu toate că Gazeta de Cluj a prezentat fotografii de la fața locului care demonstrează că la adresa respectivă se efectua lucrări de escavare și ulterior pământul a fost transportat în comuna Baciu. Inclusiv viceprimarul comunei Baciu, Cosmin Maier a declarat că Punctual Invest nu a avut autorizație de la Primăria Baciu în vederea modificării terenului pe care s-a depozitat pământul respectiv. În schimb, Garda de Mediu ne transmite că firma familiei Mureșan ”deține contracte de valorificare/eliminare deșeuri cu societăți autorizate, precum și acorduri scrise pentru depozitare pământ încheiate cu diverși proprietari/deținători de terenuri”. Practic, reprezentanții comunei Baciu spun că lucrările s-au efectuat ilegal, cei din Cluj-Napoca spun că totul este perfect legal. Totodată, Garda de Mediu nu a menționat când a fost efectuat controlul, însă putem presupune că după data de 30 iulie 2020, având în vedere că instituția ne-a transmis că la acea dată a fost emisă autorizația de desființare pentru construcțiile existente pe acel teren. Practic, Garda de Mediu Cluj a avut nevoie de aproape o lună să se deplaseze pe Calea Baciului nr. 101 pentru a verifica informațiile furnizate de jurnaliști care au sesizat instituția la începutul lunii iulie.

Cu toate acestea, Garda de Mediu Cluj ne-a transmis faptul că la data controlului ”s-a constatat existența unei săpături pe o suprafață de cca. 200 mp, vizual, apa rezultată în urma săpăturii realizare (freaticul) nu prezenta pelicule și nici miros specific. Garda Națională de Mediu nu are în competență efectuarea de analize pentru determinarea calității apei și/sau a solului”. Adică, după o lună după ce au fost sesizați, Garda de Mediu a făcut un control, au mirosit, au plecat și au concluzionat că ”lucrările sunt în conformitate cu legislația specifică în vigoare și cu asigurarea trasabilității deșeurilor de la generare până la valorificarea/eliminarea acestora”.

Atribuțiile Gărzii Naționale de Mediu

Pe site-ul Gărzii Național de Mediu sunt specificate atribuțiile instituției în domeniul controlului gestiunii deșeurilor, substanțelor și amestecurilor periculoase. Vă prezentăm câteva dintre ele: GNM ”monitorizează producătorii, importatorii și distribuitorii de substanțe și preparate periculoase; controlează activităţile operatorilor economici privind transportul deşeurilor, controlează realizarea importului, exportului şi tranzitului de substanţe şi amestecuri periculoase, verifică respectarea condițiilor specifice prevăzute în autorizațiile eliberate de Agenția Europeană pentru Produse Chimice pentru substanțele incluse în anexa XIV la Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1.488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei; controlează respectarea prevederilor legislației specifice privind substanțele care epuizează stratul de ozon”.

Indiferent dacă Garda de Mediu are sau nu atribuții în a determina calitatea solului sau a apei, instituția ar fi trebui să sesizeze o altă instituție abilitată, cu atât mai mult cu cât există posibilitatea ca acel teren să fie contaminat, teren pe care urmează să se realizeze un magazin Kaufland și pământul escavat este depozitat în diferite locuri în Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.