Senatorul clujean Mihai Goțiu a fost amenințat de un pădurar din cadrul ocolului silvic privat Horea Apuseni. Ocolul administrează o parte din pădurile aflate în zona județelor Cluj și Alba, iar pădurarii se află în sfera de influență a deputatului liberal Corneliu Olar, supranumit ”Drujba Apusenilor”. Gazeta de Cluj a atras atenția asupra modului în care au loc defrișările în zona respectivă și a faptului în care un dosar penal în care ar fi trebuit anchetate tăierile ilegale se îndreaptă spre clasare.

La sfârșitul acestei săptămâni, Garda Forestieră Cluj a început controlul de fond pe care senatorul USR Mihai Goțiu l-a solicitat la începutul săptămânii, în pădurile gestionate de Ocolul Silvic Horea Apuseni în Munții Gilăului (bazinul Someșului Rece).

„Dubiile au fost risipite încă din primele ore de cercetări: sub mormanele de vreascuri și crengi au fost găsiți 25 de copaci tăiați ilegal. Hoție care se va lăsat cu dosare penale. Și e doar începutul cercetării!”, a transmis senatorul Mihai Goțiu.

La acțiune au participat și membri ai Asociației Valori Superioare, care l-au însoțit pe senatorul USR în urmă cu o săptămână, când unul din pădurarii ocolului a încercat să-i intimideze să intre în pădure, iar la întoarcere le-a transmis „să ne amintim de 2 noiembrie anul trecut” (adică de … Sâmbăta Morților).

”În câteva ore am găsit mai multe cioate, ascunse sub vreascuri de crengi, care prezintă indicii cât se poate de evidente ale unor tăieri ilegale. Chiar dacă anul trecut, aici s-ar fi exploatat aproximativ 200 de mc de ”doborâturi”, cioatele pe care le-am găsit ascunse sub mormanele de vreascuri au rădăcinile înfipte bine în pământ. Mai mult, n-am găsit nici o urmă de marcă pe cele mai multe dintre ele!

Mihai Gotiu

Și asta nu e tot. Dând la o parte pământul pus pe cioate (înainte de a fi acoperite cu crengi), am găsit urmele unei substanțe care a înnegrit lemnul, dându-i aspectul unui copac tăiat cu mulți ani în urmă. În realitate, înlăturând stratul negru (vezi video), se poate observa că tăierea e destul de recentă (cel mai probabil anul trecut). Potrivit unor oameni din domeniu, substanța ar fi sodă caustică și ar fi folosită în mod expres pentru a induce în eroare un control superficial. La întoarcere, a reapărut același pădurar (cum a aflat când am urcat în zonă și cum s-a nimerit să se întoarcă taman când plecam, după mai multe ore în care am fost în pădure, e altă întrebare). L-a chemat pe Horea ”să-i spună ceva la ureche”. I-a zis un singur lucru, pe geamul mașinii: să-și amintească de ziua de 2 noiembrie a anului trecut (!?). După care, în momentul în care am vrut să-i pun mai multe întrebări, a accelerat și a demarat în trombă”, arată senatorul clujean.

Potrivit declarațiilor, numele pădurarului care a transmis amenințările este Roba.

Pădurea drujbelor

Sute de metru cubi de lemn sunt exploatați ilegal din Munții Apuseni. Întreaga afacere este construită pe mai multe filiere: unii taie lemnul în pădure, alți îl transportă si îl vând mai departe secțiilor clandestine sau autorizate care, la rândul lor distribuie lemnul în piețele și depozitele de cherestea din județele Arad, Timiș Hunedoara, Bihor, Alba, Cluj, Dolj, Mehedinți, București, etc.

Pentru ca afacerea să meargă sursele Gazetei de Cluj spun că toată lumea este unsă: garda forestieră, poliția, primarii, astfel încât este greu de găsit o ”supapă” prin care să iasă aceste informații. Însă, există situații în care oamenii deposedați abuziv păduri se revoltă și caută soluții în presă în speranța că cineva se va sesiza în legătură cu pădurile Apusenilor care sunt rase.

Un asemenea caz se derulează în momentul de față în cadrul Ocolului silvic Horea Apuseni. Este vorba despre un ocol privat în care are interese deputatul liberal de Alba, Corneliu Olar, devenit celebru după ce a tăiat un cozonac cu o macetă în Parlament.

”Cei care manevrează lemnul tăiat la negru sunt fiul fostului secretar al comunei Horea, ori ginerele lui Olaru Corneliu, ori fini ai politicianului care sunt pădurari sau alte rude. Nu oricine poate intra în această afacere, ci doar persoane bine alese și selectate”, dezvăluie o sursă a Gazetei de Cluj filiera lemnului tăiat ilegal din zona localității Horea.

Omul explică, la modul concret, cum se defrișează ilegal. ”Se emit avize cu care se fac 2 – 3 curse sau pe camion este o cantitate de 14-15 mc, însă pe aviz figurează jumătate din cantitate. O altă modalitate de fraudă: camionul transportă buștean de clasa A, dar pe aviz figurează doar jumătate din masa lemnoasă ca fiind de clasa A, restul fiind trecut în acte cu titlul de lemn de foc. Lemnul de foc este trecut în acte cu o valoare de aproximativ 20-30 lei/mc, în timp ce bușteanul costă între 300 lei/mc (fără acte) și 350lei/ mc(cu acte)”, explică sursele Gazetei de Cluj.

Cine are grijă de pădurile din Apuseni

OCOLUL SILVIC HOREA APUSENI SRL administrează pădurile din cadrul a cinci comune din Munții Apuseni ( HOREA, ALBAC, G RDA DE SUS, SCĂRIȘOARA și VADUL MOȚILOR) în zona de confluență a județelor Alba și Cluj. În județul Alba, Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL are o suprafaţă totală de fond cinegetic de 11.194,38 de hectare și o suprafaţă de arii naturale protejate de 4.420,72 de hectare. În județul Cluj, ocolul respectiv are o suprafaţa totală fond cinegetic de 10.229,78 ha și o suprafaţă de arii naturale protejate de 127,25 de hectare. În total, ocolul silvic privat administrează o suprafață totală 25.972,13 hectare despre care oamenii din zonă spun că este fieful familiei deputatului PNL Corneliu Olar din Alba. Iar familia deputatului este extinsă.

Administratorul ocolului este Petruse Dorel Felician, care are și o pensiune din zona Gârda – Arieșeni. Acționarii ocolului sunt Asociația Râul Mare și Asociația de Vânătoare Ursoaia.

Asociația Râul Mare este reprezentată de Traian Șchiop, fost consilier superior la Garda Forestieră Cluj.

Asociația de Vânătoare Ursoaia este reprezentată de deputatul liberal Corneliu Olar. Membrii asociației de vânătoare sunt Olar Corneliu, Ioan Mates,Todea Horea-Tudor, Lazea Nicolae (vicepreședinte), Onețiu Nicolae (de profesie pădurar și șeful unui composesorat din zonă care administrează păduri), Todea Laurențiu și Neag Petru. Ambele asociații care sunt acționari la ocolul silvic privat funcționează la aceeași adresă, localitatea Horea, str. Valea Arazii nr. 2, jud. Alba.

Întrebat despre tăierile ilegale și implicarea deputatului în afacerile cu lemn din zona administrată de ocolul silvic privat, Petruse spune că nu știe nimic.

 ”Spuneți-mi mai exact unde se fac tăieri ilegale pentru că noi nu am primit nicio sesizare! Oricum, cantonul nr 5 este mare așa că trebuie să spuneți exact unde se fac tăierile”, a declarat Petruse. Întrebat despre implicarea deputatului Corneliu Olaru în afacerile cu lemn din pădurile administrate de ocolul silvic, inițial, Petruse a negat orice implicare a deputatului. ”Nu e domnule niciun deputat acționar în cadrul ocolului silvic. A..! că face parte din asociația respectivă (ASOCIATIA DE VANATOARE URSOAIA, n.red.), asta nu înseamnă că are vreo legătură cu ocolul. Asociația respectivă are personalitate juridică și nu contează cine sunt reprezentanții ei”, a mai declarat Petruse.

Familia deputatului Olaru: pădurarii și șefii din Primăria Horea

Potrivit surselor, în spatele afacerilor cu lemne din zona respectivă s-ar afla o parte din membrii familiei deputatului Cornel Olaru, supranumit în presă ”drujba Apusenilor”.

Cornel Olar

Brigadierul silvic la Brigada nr.5 este Dan Corneliu Olar, fiul deputatului. El este soțul solistei de muzică populară Ancuța Mateiu. Pădurarii din zonă sunt Onețiu Nicolaie, finul și unul dintre oamenii de încredere de-ai deputatului. Este cel mai influent pădurar din ocol si cu cel mai bun canton că pădure. Potrivit informațiilor, în cantonul respectiv au ”înflorit” cioatele provenite din defrișările masive.

Un alt pădurar este NEAG Petru, tot fin de-al deputatului Olar. El supraveghează pădurea din cadrul Composesoratului ARADA (HOREA) și este tatăl lui Neag Daniel, de profesie pădurar în brigada Horea.

Un alt pădurar care face parte din cunoștințele deputatului Olar este Onețiu Petru Beniamin care lucrează la Brigada 5 Horea.

Marin Mateș, pădurar la Brigada nr 5 este și el finul deputatului Olar. El a fost cercetat de polițiștii clujeni pentru tăieri ilegale de lemn.

Primarul comunei Horea, Nicola Marin, este nepotul deputatului (fiul surorii deputatului, NICOLA Grațiana).

Secretarul comunei Horea, Costea Ioana, este una dintre nepoatele deputatului, contabilul comunei Horea, Mateș Nicoleta, este sora lui Onețiu Nicolaie, pădurar și unul dintre finii deputatului.

Șeful birou urbanism, Mateș CIPRIAN, este finul deputatului Olaru, la fel ca și asistentul social de la primărie, Lucica PETRUSEL.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here