Garda Forestieră Cluj a depistat un prejudiciu de aproape 34 de milioane de lei (33.863.716 lei) în cadrul ocolului silvic privat Horea Apuseni SRL, care administrează o parte din pădurile situate în județul Cluj (zona localității Beliș) și a județul Alba (zona localității Horea). Unul dintre acționarii ocolului este o asociație de vânătoare din care face parte Corneliu Olar, deputat PNL de Alba. 

Garda Forestieră Cluj a transmis redacției Gazeta de Cluj faptul că în cadrul ocolului silvic privat Horea Apuseni, care administrează pădurile din cadrul a cinci comune din Munții Apuseni ( HOREA, ALBAC, G RDA DE SUS, SCĂRIȘOARA și VADUL MOȚILOR) în zona de confluență a județelor Alba și Cluj au dispărut, în perioada 2007 – 2017, peste 140.000 de mc de material lemnos. Valoarea prejudiciului constat se ridică la suma de 33.863.716 de lei.

Potrivit Gărzii Forestiere Cluj, în cursul acestui an, la Ocolul silvic Horea Apuseni au fost făcute cinci controale.

”Urmare a trei petiții transmise de către cetățeni (una dintre acestea vizând și suprafețe de fond forestier aparținând Composesoratului Arada), iar în urma verificărilor s-a constat că acestea sunt anonime. Reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj au efectuat verificări în zonele menționate în petițiile anonime, constatându-se un volum tăiat ilegal de 1,343 mc cu o valoare a pagubei de 279,65 de lei. Urmare a unei solicitări IPJ Cluj – Postul de Poliție Comunal Beliș, control care nu este finalizat la data prezentei. Urmare a unei autosesizări a Gărzii Forestiere Cluj într-o suprafață de fond forestier cu contract de servicii silvice încheiat de către proprietar cu Ocolul Silvic Horea apuseni SRL, unde am efectuat verificări în teren și am comparat datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2007 cu datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2017, constatând că a dispărut un volum de masă lemnoasă de 142.803 mc, cu o valoare a pagubei de 18.202.610 lei la care se adaugă TVA în valoare de 3.458.496 lei și o valoare a funcțiilor pădurii nerealizate de 12.195.748 lei (calculată la data constatării), iar în acest sens Garda Forestieră Cluj a sesizat unitatea de parchet competentă teritorial și material. Facem precizarea că Garda Forestieră Cluj a dat, și va da în continuare curs, în limita competențelor legale, tuturor sesizărilor venite din partea cetățenilor, prin care se semnalează încălcări ale regimului silvic în fondul forestier din raza teritorială de competență”, arată un răspuns al Gărzii Forestiere Cluj.

Pe de altă parte, administratorul ocolului silvic Horea Apuseni SRL spune că el nu știe de vreun control făcut de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj.

”Eu nu știu nimic! ?Nu am cunoștință de niciun control al Gărzii Forestiere Cluj la ocolul nostru. Aveți date eronate! Și ce a făcut Garda Forestieră Cluj cu constatarea respectivă?! A..!, dacă spuneți că a făcut sesizare la procuror, atunci așteptați să se termine ancheta să vedem ce spune justiția”, a declarat Petruse Dorel Felician, administratorul Ocolului silvic Horea Apuseni SRL.

O asociație de vânătoare reprezentată de un deputat printre acționarii ocolului privat

În numărul trecut, Gazeta de Cluj a publicat o anchetă care vizează modul în care au loc tăierile de păduri din zona respectivă a Munților Apuseni.

Acționarii ocolului sunt Asociația Râul Mare și Asociația de Vânătoare Ursoaia.

Asociația Râul Mare a fost reprezentată de Traian Șchiop, care a mai ocupat și funcția de consilier superior la Garda Forestieră Cluj.

Asociația de Vânătoare Ursoaia este reprezentată de deputatul liberal Corneliu Olar. Membrii asociației de vânătoare sunt Olar Corneliu, Ioan Mates,Todea Horea-Tudor, Lazea Nicolae (vicepreședinte), Onețiu Nicolae (de profesie pădurar și șeful unui composesorat din zonă care administrează păduri), Todea Laurentiu și Neag Petru. Ambele asociații care sunt acționari la ocolul silvic privat funcționează la aceeași adresă, localitatea Horea, str. Valea Arazii nr. 2, jud. Alba.

Corneliu Olar

Întrebat despre tăierile ilegale și implicarea deputatului în afacerile cu lemn din zona administrată de ocolul silvic privat, Petruse spune că nu știe nimic.

 ”Spuneți-mi mai exact unde se fac tăieri ilegale pentru că noi nu am primit nicio sesizare! Oricum, cantonul nr 5 este mare așa că trebuie să spuneți exact unde se fac tăierile”, a declarat Petruse. Întrebat despre implicarea deputatului Corneliu Olaru în afacerile cu lemn din pădurile administrate de ocolul silvic, inițial, Petruse a negat orice implicare a deputatului. ”Nu e domnule niciun deputat acționar în cadrul ocolului silvic. A..! că face parte din asociația respectivă (ASOCIATIA DE VANATOARE URSOAIA, n.red.), asta nu înseamnă că are vreo legătură cu ocolul. Asociația respectivă are personalitate juridică și nu contează cine sunt reprezentanții ei”, a mai declarat Petruse.

Familia deputatului Olaru: pădurarii și șefii din Primăria Horea

Potrivit surselor, în spatele afacerilor cu lemne din zona respectivă s-ar afla o parte din membrii familiei deputatului Cornel Olaru, supranumit în presă ”drujba Apusenilor”.

Brigadierul silvic la Brigada nr.5 este Dan Corneliu Olar, fiul deputatului. El este soțul solistei de muzică populară Ancuța Mateiu. Pădurarii din zonă sunt Onețiu Nicolaie, finul și unul dintre oamenii de încredere de-ai deputatului. Este cel mai influent pădurar din ocol si cu cel mai bun canton că pădure. Potrivit informațiilor, în cantonul respectiv au ”înflorit” cioatele provenite din defrișările masive.

Un alt pădurar este NEAG Petru, tot fin de-al deputatului Olar. El supraveghează pădurea din cadrul Composesoratului ARADA (HOREA) și este tatăl lui Neag Daniel, de profesie pădurar în brigada Horea.

Un alt pădurar care face parte din cunoștințele deputatului Olar este Onețiu Petru Beniamin care lucrează la Brigada 5 Horea.

Marin Mateș, pădurar la Brigada nr 5 este și el finul deputatului Olar. El a fost cercetat de polițiștii clujeni pentru tăieri ilegale de lemn.

Potrivit IPJ Cluj, polițiștii Postului de Politie Comunala Beliș s-au sesizat din oficiu despre faptul că, „în urma unui control efectuat de specialiști din cadrul ITRSV Cluj pe raza Ocolului Silvic Horea Apuseni, au fost descoperite un număr de 183 cioate de molid fără marca silvică provenite din tăieri ilegale de arbori de pe picior cu un volum de 103 m.c., în valoare totală de 29.944 lei”. Pădurarul a fost suspectat de săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu.

Potrivit surselor Gazeta de Cluj, pădurarul Mateș ar deține o instalație de debitare de bușteni în satul Mătișești. Cu alte cuvinte, masa lemnoasă pe care o debitează este păzită de el! Potrivit informațiilor din zonă, lemnul îl vinde la o fabrică de mobilă din Câmpeni si îl comercializează printr-un depozit situat în Oșorhei, lângă Oradea.

Sfera de influență a deputatului Corneliu Olar nu se limitează doar la pădurari.

Primarul comunei Horea, Nicola Marin, este nepotul deputatului (fiul surorii deputatului, NICOLA Grațiana).

Secretarul comunei Horea, Costea Ioana, este una dintre nepoatele deputatului, contabilul comunei Horea, Mateș Nicoleta, este sora lui Onețiu Nicolaie, pădurar și unul dintre finii deputatului.

Șeful birou urbanism, Mateș CIPRIAN, este finul deputatului Olaru, la fel ca și asistentul social de la primărie, Lucica PETRUSEL.

Am încercat să obținem un punct de vedere atât din partea Primăriei Horea, cât și din partea deputatului Corneliu Olar. La telefonul primăriei nu a răspuns nimeni, iar adresa de mail nu este valabilă. Deputatul Olar nu a răspuns invitației reporterilor Gazeta de Cluj.

Plângere împotriva României pentru defrișările ilegale

Studiile făcute de Greenpeace România estimează că România pierde trei hectare de pădure pe oră din cauza degradării, defrișărilor legale și ilegale – inclusiv suprafețe întinse de păduri vechi neatinse.

Luna trecută, trei ONG-uri – Agent Green, ClientEarth și EuroNatur – au depus o plângere împotriva guvernului României la Comisia Europeană, acuzând că modul în care se taie lemnele contravine legea UE privind protecția naturii.

„Sunt multe în joc deoarece în România există ultimele păduri primitive, vechi și vaste – care devin pur și simplu așchii pentru mobilă” susține Gabriel Păun, șeful organizației ecologiste Agent Green, într-un material publicat la BBC despre defrișările de păduri din România.

Guvernul de la București a spus că a intensificat eforturile împotriva defrișărilor ilegale, prin inspecții și monitorizări mai bune, dar UE consideră că mari provocări încă există.

6 COMENTARII

  1. „Asociația Râul Mare este reprezentată de Traian Șchiop, care deține și funcția de consilier superior la Garda Forestieră Cluj.”

    Cum mama naibii unul de la o asociatie care taie padurile sa fie in acelasi timp si la garda forestiera. Pai nu e asta conflict de interese?

    • Informatia de mai sus este una falsa, probabil folosita in mod tendentios cu buna stiinta de autorul articolului.Persoana mentionata nu mai are nici o legatura cu ocolul respectiv de aproape un deceniu.

  2. Unde au fost cei de la doi si un sfert si cum au supravegheat activitatea unor politisti din zonele de munte care sunt arondate la Politia Oras Huedin care pana la pensionare au vandut material lemnnos alaturi cu delicventii silvici si au reusit de si-au construit adevarate imperii,iar unii inca mai sunt in activitate.Nu s-au intrebat nici unul din aceste organe cum au reusit acestia ca in scurt timp sa isi construiasca vile in diferite localitati din Judetul Cluj si chiar si case de vacanta in zonele de munte.Pai si acei politisti au facut ce au facut pentru sefii lor ca sa ii mentina la acele Posturi de Politie din zonele de munte pentru ca le-au facut jocul sefilor si le-au facut rost de materiat lemnos pentru a-si construi case(vile) in Municipiul Cluj-Napoca.Este de mentionat ca totusi un lucrator de la doi si un sfert cand a depistat implicari a unor lucratori de politie in activitati ilegale a fost schimbat din zona Huedin de catre seful lui de atunci,fapt pentru care acel lucrator sa pensionat.A se verifica casele de vacanta din zonele Belis,Marisel si Rasca si se va constata ca multi sefi din politie si alte structuri ale statului au case de vacanta in acele zone.Ce au facut acei lucratori de politie din zonele de munte si cum s-au implicat in verificarea celor care au obtinut locuri de case de vacanta in acele locuri ?(Nu au avut vreme ca nu stiau cum sa faca si sa isi faca rost de material lemnos si sa il vanda in unele zone ale tari.) Intrebarea este din ce bani si-au construit unii dintre ei acele case de vacanta ?

  3. Șeful de Ocol nu știe nimic săracul! Nu știe nici ca Matei Vasile, pădurar la OS Horea Apuseni, a fost prins in flagrant păzind niște hoți de lemne. Din păcate după 2 ani de cercetări intense procurorii din Alba au decis sa nu-l trimită in judecată, așa ca fura pădure si in ziua de azi. Nici poliția nu știe nimic, deși ajutorul șefului de post de la Garda de Sus sta in camioneta lui Matei Vasile, uneori chiar îmbrăcat in uniformă, si supraveghează tăierile ca sa nu mai aibă surprize. Nimeni nu știe nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.