Anul trecut, judecătorul clujean Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj, considerat unul dintre reformiștii din sistemul judiciar, a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii. A fost cât pe ce să îl obțină, însă s-a lovit de ”edificiul” creat în jurul grupării Savonea din CSM, care numai de reforme nu are chef. Ghica a pierdut concursul după refacerea concursului și în postul respectiv a fost numit un judecător din tabăra Savonea. Însă, acest gen de impertinențe nu se uită: pe ordinea de zi a CSM, la secția pentru judecători, judecătorul Mihai Ghica figurează cu o acuzație de ”exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

În data de 15 februarie 2023, la Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM va avea loc un termen al dosarului în care este cercetat judecătorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj. Nu sunt date concrete pentru care magistratului clujean i s-a făcut plângere disciplinară, nici cine este autorul plângerii, însă el este cercetat pentru două chestiuni serioase și grave pentru un magistrat: ”- nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor (art. 99 lit. h) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor); – exercitarea funcției cu gravă neglijență (art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor)”.

În traducere, cineva îi poartă sâmbetele magistratului clujean și s-a gândit că un bun început pentru acest magistrat ar fi o cercetare disciplinară.

Datele indică faptul că judecătorul clujean a intrat în atenția celor din CSM în urma faptului că anul trecut, prin candidatura a încercat să zgâlțâie ”gondola” cu care gruparea condusă de fostul șef CSM, Lia Savonea.

Din această tabără fac parte actualul șef CSM, Daniel Grădinaru. El a fost purtător de cuvânt al Curții de Apel București, când instanța era condusă de Lia Savonea. Grădinaru a făcut parte din completurile care i-au achitat pe Călin Popescu Tăriceanu, Sebastian Ghiță sau Ludovic Orban și a secretizat mai multe dosare care, potrivit legilor, nu ar fi trebuit să intre la categoria dosarelor secretizate. Alături de el, din lotul Savonea mai fac parte membrii CSM Denisa Stânișor, Liviu Odagiu, Narcis Ergulescu și Raluca Elena Costache. Cei din gruparea Savonea militează, mai curând, pentru păstrarea ”apelor” adânci și liniștite în justiție. Sunt în concordanță cu noile legi ale justiției în care informațiile sunt controlate, nu sunt făcute publice, tot mecanismul având o interfață calmă, liniștită și lipsită de transparență.

În ”contra-balans”, Mihai Ghica este membru al asociaţiei Forumul Judecătorilor şi a fost lider al protestelor magistraților împotriva modificărilor PSD la legile Justiției.

Inițial, el a câștigat postul în CSM, dar reușita lui a fost contestată și concursul s-a reorganizat. Ulterior, a ieșit câștigător Narcis Erculescu, președinte al Tribunalului Dâmboviţa. El a fost numit președinte al Tribunalului Dâmbovița pentru un mandat de 3 ani începând cu ianuarie 2022 de către Secția pentru judecători a CSM dominată de gruparea Lia Savonea.

L-a condamnat pe primarul din Baia Mare

Înainte de a candida pentru post în CSM, Ghica a făcut o cerere de transfer de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj, însă foștii membri ai consiliului i-au respins-o.

Poate că acesta este și unul dintre motivele pentru care Mihai Ghica s-a înscris în concursul pentru ocuparea acestei funcții. De altfel, campania pe care a făcut-o pentru a îi convinge pe magistrați să îl aleagă i-a ocupat mult timp. Atât de mult încât, într-un dosar în care procurorii îi cereau să aprobe arestarea unui dealer de droguri, magistratul clujean a amânat pronunțarea de 12 ori. În acest fel măsura arestului preventiv a încetat, pentru că a fost depășit termenul maxim prevăzut de lege.

Însă, Ghica a fost judecătorul care, în pofida presiunilor la care a fost supus pe parcursul procesului, l-a condamnat pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la 5 ani cu executare pentru corupție. La finele procesului, edilul l-a acuzat pe judecător că în schimbul condamnării ar fi fost avansat în funcție. Acuzațiile au fost mincinoase pentru că, de fapt, magistratului i s-a respins cererea de avansare în funcție. Alături de Ghica, din completul de judecată care l-a condamnat pe Cherecheș a făcut parte și BIRAU Verginica Maria.

Ghica i-a transformat în nevinovați pe mai mulți inculpați din cazuri de corupție, trafic de persoane sau evaziune

Magistratul a emis și verdicte în urma cărora cei acuzați de infracțiuni precum traficul de persoane, corupție sau evaziunea fiscală au scăpat de pedepse.

În 2019, când lucra la Judecătoria Cluj Napoca, el a respins propunerea de arestare preventivă cerută de procurori pe numele lui Marius Bojiță, fostul rector al UMF Cluj Napoca, implicat într-un dosar de corupție. Astfel, tot ”lotul Bojiță” a scăpat de arest prin decizia judecătorului.

Mihai Ghica l-a scăpat de pedeapsă pe Andrei Dominte, un basarabean judecat de justiția clujeană pentru trafic de persoane. Procurorii l-au acuzat pe Dominte că este liderul unui grup infracțional organizat care trecut ilegal granița, cu acte false, zeci de basarabeni care își doreau să ajungă în occident. Unele persoane au mers la cerșit, altele pentru a practica prostituția sau să presteze muncă la negru. 10 persoane care făceau parte din grupul de traficanți au fost condamnate cu suspendare. Pentru a-l achita pe Dominte, judecătorul a recalificat faptele pentru care procurorii l-au trimis în judecată.

Într-un dosar de evaziune fiscală trimis în judecată de procurorii DNA Cluj care au calculat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, judecătorul a încetat procesul penal în ceea ce privea câteva firme implicate. El judecă acest dosar după ce, inițial, cei implicați au fost condamnați, după care s-a decis rejudecarea procesului de care se ocupă acum Mihai Ghica. După primul verdict, firmele ar fi trebuit să plătească prejudiciul. SC AGRODENISA SRL, prin care s-a realizat o parte din fraudă, a fost pusă să plătească 100.000 cu titlu de amendă penală și i s-a interzis să mai participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani. SC IDM AGRO COMPANY SRL a fost pusă să plătească o amendă penală în valoare de 150.000 lei. În privința daunelor, inculpații vor trebui să plătească aproape un milion de euro.

După ce firmele au fost radiate, Ghica a decis încetarea procesului împotriva lor.

Activitatea profesională a judecătorului Mihai Ghica

15/12/2019 – prezent: judecător (cu grad de curte de apel începând cu anul 2018, cu grad de tribunal

începând cu anul 2016), Tribunalul Cluj – Secţia penală; membru al colegiului de conducere al Tribunalului Cluj începând cu anul 2020

01/10/2021 – prezent: cadru didactic asociat la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea

de Drept, Departamentul de Drept public – activitate de seminar la disciplina Drept penal Partea specială;

01/01/2020 – 01/01/2022: purtător de cuvânt al Tribunalului Cluj

26/02/2019 – 18/06/2021: expert-judecător în cadrul proiectului TAEJ (Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar), proiect finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, beneficiar Consiliul Superior al Magistraturii:

– elaborarea, redactarea şi diseminarea „Ghidului de bune practici privind

relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocaţi”;

– prezentator şi moderator în cadrul a cca. 20 de conferinţe /seminarii /

workshopuri

01/07/2014–14/12/2019: judecător, Judecătoria Cluj-Napoca:

– în cadrul Secţiei civile, lunile iulie – noiembrie 2014;

– în cadrul Secţiei penale, noiembrie 2014 – decembrie 2019;

– membru al colegiului de conducere al Judecătoriei Cluj-Napoca;

– responsabil în relaţia cu presa în materie penală;

– responsabil cu repartizarea aleatorie a cauzelor în cadrul Secţiei penale

01/07/2011–30/06/2014: judecător, Judecătoria Dej:

– judecător stagiar începând cu luna iulie 2011;

– judecător definitiv (cu grad de judecătorie), începând cu luna februarie 2013 –

soluţionarea cauzelor civile şi penale; membru al colegiului de conducere

01/10/2009 –30/06/2011: auditor de justiţie, Institutul Naţional al Magistraturii, Bucureşti

01/07/2008 – 2009: ofiţer de poliţie, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti:

– activităţi de cercetare penală,

– constatare şi investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată în cadrul

Serviciului de combatere a traficului de persoane;

01/03/2008 – 04/04/2008:  ofiţer de legătură în cadrul delegaţiei române pentru organizarea Summitului N.A.T.O. din Bucureşti, anul 2008:

– organizare şi sprijinire a derulării summitului „N.A.T.O. 2008” – repartizat pe

lângă delegaţiei Elveţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here