Gazduirea un  magazin online inseamna mai mult decat un spatiu online pentru instalarea unui website pe un server; este un serviciu de hosting specializat pentru magazine online. Cerintele impuse unui serviciu de gazduire web pentru un magazin online sunt diferite de cele de gazduire web traditionala:

  • Gestionarea varfurilor de trafic in preajma evenimentelor de vanzari,
  • Securitate extinsa pentru protejarea datelor confidentiale si nu numai
  • Asistenta dedicata 24×7

Toate acestea necesita un mediu de gazduire extrem de robust, cu caracteristici care nu se regasesc de obicei la furnizorii mai putin avansati.

Aceste caracteristici includ, dar nu se limiteaza la, urmatoarele:
  • Disponibilitate in orice moment, indiferent de volumul de trafic servit
  • Performante bune ale website-ului
  • Asigurarea securitatii datelor clientilor

Importanta selectarii furnizorului potrivit de gazduire web pentru un magazin online este uneori trecuta cu vederea insa acesta va juca un rol important in ceea ce priveste disponibilitatea, viteza si securitatea acestuia.

Este tentant sa optati pentru cel mai accesibil plan care va poate oferi cateva dintre caracteristicile de baza de care aveti nevoie. Insa este important sa investiti timp pentru o documentare prealabila inainte de a va restrange optiunile. Luati in considerare o solutie cu care puteti lucra pe termen lung si care poate oferi scalabilitate pe masura ce cresteti.

Platforme de comert electronic

Platformele de comert electronic –  Magento, Shopify, WooCommerce etc. – se incadreaza in doua categorii in privinta gazduirii web – gazduite complet si auto-gazduite.

Solutii gazduite

O solutie de comert electronic gazduit este in esenta un pachet care contin atat platforma software cat si cea de gazduire.

Solutii auto-gazduite

Este varianta in care va alegeti propriul furnizor de gazduire si software-ul pe baza caruia veti construi magazinul dvs. online. Aveti libertatea si flexibilitatea de a alege atat aplicatia de comert electronic cat si infrastructura pe care este gazduita si veti detine controlul deplin asupra experientei dvs. de client. Magento, WooCommerce, PrestaShop  sunt nume importante in acest spatiu.

Desi exista unele exceptii, majoritatea comerciantilor care opteaza pentru solutii gazduite sunt la inceput de drum. Acestia au nevoie de o platforma cat mai simplu de pus in functiune si  de gestionat astfel incat sa poata ajunge pe piata cat mai repede posibil.

Pe masura ce afacerea se dezvolta va aparea si dorinta de a oferi o experienta de personalizata. Cea mai buna strategie ar fi sa va faceti temele inainte de a alege modelul de gazduire  si platforma dvs. de comert electronic; incercati sa va asigurati  ca anticipati suficient de departe in ceea ce priveste nevoile afacerii dvs.

 

Alegerea solutiei potrivite de gazduire web pentru magazin online

Alegerea solutiei potrivite de gazduire este similara cu achizitionarea unei perechi de  pantofi noi. Daca va multumiti cu o pereche care nu se potriveste cu adevarat nu va veti simti confortabil.

Caracteristicile unei solutii nepotrivite de gazduire web, din perspectiva unui comerciant:

Website lent

Cu un partener de gazduire nepotrivit, care nu va ajuta sa va optimizati continutul site-ului, veti avea de-a face cu un website lent. Clientii vor abandona un magazin de comert electronic in cateva secunde daca acesta are o viteza lenta de incarcare (peste 1-3 secunde).

Disponibilitate sub 99,9%

Cel mai mare cosmar al unui comerciant online este sa urmareasca cum site-ul web este nefunctional atunci cand are cel mai mult nevoie de el. Daca sunteti la inceput de drum cu afacerea dvs. online acest timp de nefunctionare  va va costa nu doar vanzarile ci va afecta si imaginea marcii dvs.

Securitate inadecvata

In epoca actuala trebuie acordata o importanta majora securitatii deoarece aplicatiile de comert electronic sunt o tinta populara pentru hackeri. In plus, daca nu sunteti la curent cu cele mai recente masuri de securitate si cele mai bune practici, este posibil sa nu va bucurati de popularitate  in randul clientilor dvs.

Suport inexistent sau insuficient

Asistenta acordata clientilor este unul dintre numeroasele motive pentru care magazinele online in crestere rapida au nevoie de solutii specializate de la furnizori axati pe gazduire web optimizata pentru magazin online PrestaShop sau de alte tipuri.

Gazduire web magazin online: caracteristici esentiale

Dupa ce ati ales tipul de gazduire, este timpul sa examinati elementele si solutiile solutiei dvs. Exista o serie de factori care trebuie luati in considerare atunci cand alegeti partenerul de gazduire potrivit pentru magazinul dvs. online.

SECURITATE

Furnizorul dvs. de gazduire trebuie sa va ofere protectie impotriva malware-ului, a atacurilor DDoS si a altor roboti rau intentionati care cauta vulnerabilitati in aplicatia dvs. pe care le pot exploata.

Securitatea dvs. si echipa care o gestioneaza ar trebui sa fie la curent cu cele mai recente amenintari pentru a avea un plan clar cu privire la modul de diminuare a riscurilor.

Bot management

Pana la jumatate din traficul magazinului dvs. online ar putea proveni de la roboti, dar nu toti sunt rau intentionati. De exemplu, crawlerele motoarelor de cautare (roboti de la Google, Bing etc.) indexeaza site-ul dvs. pe baza cuvintelor cheie si a intentiei si va ajuta sa va clasati site-ul mai usor.

Detectarea intruziunilor

Acesta este un alt must-have in domeniul securitatii deoarece atacurile cibernetice sofisticate sunt multidimensionale. Un tip frecvent intalnit  presupune exploatarea aplicatiilor la nivel de cod.Malware-ul este introdus in backend-ul aplicatiei si apoi sunt accesate  informatii sensibile, cum ar fi date private.

Certificate SSL

Certificatele SSL (Secure Socket Layer) fac posibila sustinerea tranzactiilor securizate intre site-ul dvs. web si utilizatorii finali. Acestea cripteaza datele transferate catre clientii dvs. finali. Ofera, de asemenea, o semnatura digitala pentru a verifica daca site-ul dvs. web este sigur.

Protectie DDoS

Atacurile DDoS pot aparea in cateva secunde si sunt relativ greu de detectat si atenuat. Cea mai buna solutie impotriva acestor tipuri de atacuri este un WAF solid, inteligent, care identifica si blocheaza atacurile inainte ca acestea sa aiba impact asupra disponibilitatii site-ului dvs. In acelasi timp, invata automat din fiecare noua amenintare, dobandind astfel capacitatea de a contracara atacurile din ce in ce mai sofisticate.

Filtre spam

Listele cu IP-uri publicate si cunoscute pentru amenintari sunt statice, ceea ce inseamna ca sunt depasite imediat ce sunt publicate. Rezultatul? Companiile care se bazeaza pe ele au prea multe cazuri de fals pozitiv, pe langa faptul ca sunt vulnerabile la amenintari noi, necunoscute. Si mai rau, adresele IP care erau bune un moment in urma, pot fi acum o amenintare.

Un serviciu bun de gazduire mentine o baza de date dinamica de adrese IP periculoase, care este actualizata frecvent. Ceea ce inseamna ca veti fi in cea mai buna pozitie pentru a identifica, bloca si atenua amenintarile vizate inainte de a ajunge la originea aplicatiei dvs.

DISPONIBILITATE

Solutia dvs. de gazduire trebuie sa poata rezista in conditii de trafic ridicat si pentru aceasta are nevoie de resurse suficiente si flexibilitate in adaugarea resurselor suplimentare.

PERFORMANTA

Performanta este esentiala pentru a oferi experiente excelente oferite utilizatorilor. 47% dintre consumatori se asteapta ca o pagina web sa se incarce in cel mult 2 secunde, iar 40% dintre vizitatori abandoneaza un site care necesita incarcare mai mult de 3 secunde.

Furnizorul dvs. de gazduire web pentru magazin online trebuie sa implementeze tehnici de optimizare a performantei printr-o varietate de tehnologii, sa aplice  cele mai bune practici, cum ar fi implementarea retelelor de livrare a continutului (CDN), cache dinamic si optimizarea continutului.

SUPORT CLIENTI

Pentru a putea oferi o experienta placuta clientilor, aveti nevoie de asistenta clienti non-stop de la partenerul dvs. de gazduire. O echipa de asistenta proactiva va monitoriza in mod constant aplicatiile web pentru orice problema si le va rezolva de multe ori inainte ca dvs. sa aflati de ele. Doar cu suport complet de infrastructura, de la o echipa cu o inalta experienta, va puteti scala si dezvolta afacerea in siguranta.

SUPORT SEO

Uptime-ul, viteza de incarcare si securitatea pot avea un impact asupra SEO. Google va poate penaliza daca site-ul dvs. este inaccesibil si daca viteza de incarcare a paginii dvs. este scazuta.

Folosirea inteligenta a CDN-urilor pentru a livra continut mai rapid utilizatorilor prin intermediul serverelor locale creste viteza de incarcare a website-ului si ajuta la stabilirea unui ranking mai bun.

Un certificat SSL este, de asemenea, esential, deoarece Google ia in calcul acest lucru atunci cand afiseaza rezultatele cautarilor. Furnizorul dvs. de gazduire va poate ajuta in acest sens.

RECUPERARE IN CAZ DE DEZASTRU

Intreruperile serviciilor pot aparea in cazuri extreme insa timpii de nefunctionare de orice fel se reflecta negativ pentru orice afacere, in special pentru comertul electronic.

Serviciul de gazduire web trebuie sa aiba un mecanism integrat de continuitate a activitatii. Asta pentru a se asigura ca afacerea dvs. nu este afectata de perioade de nefunctionare neasteptate. Mai important, ar trebui sa va poata restaura aplicatia si datele la ultima sa stare cunoscuta (recenta) de indata ce apare un dezastru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here