Adesea folosit in engleza, termenul de gazduire web (web hosting) se refera la un serviciu care permite persoanelor fizice, companiilor, organizatiilor sa ,,publice’’ un site pe Internet. Acesta a devenit un instrument public dupa anii ’90, cand NSF (National Science Foundation) a ridicat restrictiile in ceea ce priveste lumea world wide web. Un furnizor de astfel de servicii poate oferi tehnologiile necesare pentru ca pagina web sa fie functionala in marele Internet. Site-ul creat va fi memorat si stocat pe un server din asa-numitul centru de date. 

Calculatorul, laptopul sau telefonul se vor conecta la server, iar pagina web va fi livrata prin intermediul browser-ului folosit de utilizator (Microsoft Edge, Google Chrome). Adesea, furnizorii pot aloca si un nume de domeniu web unic.

Desigur, odata ce accesul web a fost permis unui numar atat de mare de persoane, este lesne de inteles de ce a aparut necesitatea unor servicii de hosting si gazduire web pentru cat mai multe site-uri. 

Gazduirea web aduce plus valoare afacerii tale online

Publicarea unui site de afaceri in mediul online al anului 2019, are nevoie de suportul unui serviciu de gazduire web. Preturile sunt unele accesibile, asa ca este avantajos si din punct de vedere financiar. 

De ce sa recurgi la un astfel de serviciu? O gazda web ofera proprietarilor performanta. Tehnicienii pot lucra ca site-ul sa fie functional 24/7. De asemenea, se ofera asistenta in functie de necesitatile existente: erori de e-mail, decontari script etc.

De altfel, prezenta in mediul online nu mai este un moft, afacerile nu pot supravietui in prezent fara a avea un site cu vizibilitate buna in Google Search, reach ridicat si continut de calitate. Astfel, atentia mare la detalii (aranjare in pagina, culori, fotografii incarcate pe site si, desigur, text si servicii oferite) pot face diferenta in mediul business.

Functii utile pe care sa le cauti la furnizorul de servicii de gazduire web:

  • Cont email. Majoritatea firmelor de gazduire solicita utilizatorilor sa aiba si un nume de domeniu. De exemplu: http://www.ggccjbu.ro. Cele mai folosite sunt „.com”, „.info”, „.net”, „.ro”, „.eu.”. „.ro” este extensia oficiala pentru Romania. Odata inregistrat domeniul si contul de e-mail creat, poti crea contul de email de domeniu, de exemplu: numele_tau@ggccjbu.ro.
  • Server FTP, adica File Transfer Protocol (protocol de transmitere a fisierelor), care iti permite sa faci transfer de fisiere de pe computerul local pe server-ul web. De exemplu, atunci cand vrei sa actualizezi datele de pe site sau iti doresti altul nou, il folosesti pe acesta. Important de stiut: totul este securizat, ai un nume de utilizator si o parola care corespund contului de gazduire.
  • Suport WordPress. Un instrument indispensabil unor site-uri este Worpress, usor de folosit si care iti permite sa creezi continut SEO pentru blog, magazin online, pagina web a unei reviste sau altele. Un procent de 25% din site-urile pe care le accesezi zilnic sunt creatia aceastei platforme. Specialistii au cateva cerinte: sa existe versiunea PHP 7 sau mai mare ori Versiunea MySQL 5.6 sau mai mare.

Ce tipuri de gazduire exista:

  • Gazduire dedicata

Asta inseamna ca in mediul dedicat gazduirii web, un intreg server este disponibil pentru business-ul dumneavoastra. Beneficii? Performanta si rapiditate, findca acesta nu este impartit cu alti proprietari. Dezavantaj? Costul mai mare.

  • Gazduire comuna

Web hosting comun, dupa cum spune si numele, este o gazduire partiala a server-ului, unde sunt alocate si alte site-uri, dar si aplicati de software.

  • Gazduire colocata

Daca optezi pentru gazduire colocata, serverul va fi propria achizitie, vei fi gazda web si vei fi responsabil de toate instalarile aplicatiilor necesare pentru site-urile detinute. 

Ce este cel mai important e faptul ca, daca apelezi la web hosting, poti acorda mai mult timp cresterii afacerii tale, atat in mediul offline cat si online, fara a avea grija unor nefunctionalitati in site. 

Sursa foto: shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.