„Poate să fie o invitaţie în principal pentru Berlin şi evident şi pentru Haga şi Helsinki. (…) Îndrăznesc să sper că mesajul Parisului va putea reprezenta o invitaţie la un compromis rezonabil şi cu alte capitale care încă au rezerve, unele pronunţate, cu privire la aderarea României şi a Bulgariei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Geoană, preşedintele Comisiei parlamentare comune privind aderarea la Schengen.

El a arătat însă că, deşi afirmaţia premierului francez „este o veste bună”, nu trebuie „proclamată victoria înainte ca ea să se producă”.

„Cred că nu putem să ne pronunţăm înainte de a vedea încheiate alegerile din Germania din 22 septembrie, cu formarea unui nou guvern şi Bundestag la Berlin”, a afirmat Geoană.

De asemenea, el a remarcat că premierul francez a vorbit „în premieră” de o aderare etapizată, numai cu frontierele aeriene, fără cele maritime, în condiţiile în care aderarea cu punctele de frontieră terestre „reprezintă în continuare un grad de complexitate mai mare, în special din cauza acestui flux potenţial de imigraţie masivă care vine din Orient pe filiera Turcia-Grecia-Bulgaria”.

„Chiar dacă va fi o intrare etapizată, trebuie să înceteze, să fie spart acest zid de neîncredere, de motive reale şi pretexte mai mult sau mai puţin politice la adresa României”, a mai spus Geoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here