Ioan Rus, supranumit ”liderul de odinioară al Grupului de la Cluj”, grup ce reprezintă o rădăcină securistă la vedere în politica actuală este cunoscut pentru faptul că influenţează (manipulează, spun eu) de ani buni manevrele statului român, împins de la spate de George Maior, frăţiorul de lojă masonică. Fostul ministru de Interne se vrea a fi autoritar, mobilizator şi crede că influenţează şi arată societăţii româneşti drumul spre victorie. Ne întrebăm retoric: în numele cui vorbeşte Ioan Rus?

Despre Ioan Rus se spune că este ofiţer acoperit al Securităţii. Alţii (nu noi) mai spun că este un trădător de neam şi ţară. Şi cum ipocrizia şi manipularea au ajuns o virtute promovată la nivel înalt, Ioan Rus a lăsat steaua PCR de la piept şi a devenit mare apărător al democraţiei, fiind protagonistul mai multor scandaluri publice generate de interese financiare concrete, personale sau de grup. Sunt deja celebre cele generate de afacerile Bechtel (2,2 miliarde dolari) şi EADS (un miliard de dolari), contracte acordate la vremea respectivă prin încredinţare directă.

În urmă cu o săptămână, Ioan Rus s-a reactivat, neîntâmplător, chiar înainte cu o zi de Congresul PSD când social democraţii şi-au ales eşalonul doi de lideri, iar Liviu Dragnea şi-a reconfirmat puterea la PSD. Iată declaraţia sa:

”Deoarece a trecut foarte mult timp de când nu am mai purtat o discuţie cu Liviu Dragnea, şi nici nu am mai fost racordat la «acordul fin» al deciziilor statuate în forurile de conducere ale partidului, sunt nevoit să mă raportez la PSD printr-un soi de cunoaştere comună, specifică omului care analizează din exterior. Din această perspectivă, a analizei exterioare, mă nemulţumeşte enorm că, de mai bine de un an, cel mai mare partid din România poartă întreaga ţară dintr-o criză în alta, generând numeroase scandaluri şi diverse probleme artificiale, care nu au nici cea mai mică legătură cu agenda reală a cetăţenilor. De ce aruncă PSD întreaga Românie pe foc, urmărind un traiect care ameninţă să ducă la dezastrul formaţiunii, aşa cum relevă cele mai recente sondaje de opinie?  

Adevărul e că PSD nu are nici pe departe nevoie de Congres extraordinar. În schimb, are nevoie de o guvernare eficientă, de o performanţă economică pe care românii să o simtă în buzunare. Ce sens are un Congres în care se reglează nişte conturi şi se împart nişte funcţii, dacă nu eşti în stare să girezi stabilitate socială şi creştere economică? De ce să îţi speli rufele în public, în mod constant, aducând astfel nenumărate prejudicii de imagine partidului? Eu chiar nu înţeleg aşa-zisa necesitate a acestui congres dorit de Liviu Dragnea! În mod normal, PSD ar fi trebuit să-şi canalizeze întreaga atenţie asupra actului guvernării, fără a se deda la scandaluri şi lupte fără sens, care, iată, se rostogolesc până la Bruxelles, dar şi în cele mai importante cancelarii ale Europei. E de-a dreptul incredibil că PSD a putut ajunge într-o astfel de situaţie nefastă, deşi a câştigat alegerile parlamentare de o manieră zdrobitoare şi, împreună cu ALDE, deţine o largă majoritate în Legislativ. Conducerea bate cuie în talpa partidului!”, a declarat în 9 martie, Ioan Rus pentru PSnews.ro.

 

Ioan Rus, impus în funcţie de George Maior

După patru zile de la izbucnirea lui Ioan Rus, Liviu Dragnea a ieşit în faţă şi a făcut dezvăluiri despre modalitatea în care SRI a fost implicat în numirea miniştrilor, a şefilor parchetelor şi în numiri politice.

Şeful PSD a povestit la Antena3 şi un episod din alegerea Guvernului în primăvara anului 2012, când Victor Ponta a primit lista cu membrii noului Executiv de la George Maior, şeful SRI. Tot Maior l-ar fi impus pe Ioan Rus în funcţia de ministru de Interne, în detrimentul lui Dragnea.

Un al treilea episod a fost desemnarea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general, a şefei DIICOT Alina Bica şi a şefei DNA Laura Kovesi. Cele trei numiri ar fi fost negociate de Traian Băsescu şi George Maior şi transmise lui Victor Ponta. Dragnea a precizat că ministrul Mona Pivniceru demarase o procedură de numire legală şi transparentă şi a refuzat cele trei numiri, la fel cum a făcut şi Crin Antonescu.

La rândul său, Crin Antonescu a confirmat dezvăluirile lui Dragnea cum că primul guvern condus de Victor Ponta ar fi fost făcut de către SRI prin directorul George Maior.

”La Ministerul de Interne ne-am înţeles să revină PSD şi toată discuţia care durat câteva ore bune, o discutie în 4 – Ponta, Dragnea, eu cu Hellvig- discuţia a fost în jurul ocupantului acestui mister. Se ştia că Dragnea va fi titularul postului. La momentul în care ne-am întâlnit, Ponta a venit cu altă variantă. Nu ştiu cu cine s-a consultat şi în ce fel. El a venit acolo şi şi-a asumat varianta că merge cu Ioan Rus.Eu nu agream varianta cu Ioan Rus şi discutia a fost lungă şi s-a încheiat cu Ponta spunând că e postul PSD şi este decizia mea şi asta a fost”, a spus Antonescu.

 

Ioan Rus, trimis la Bruxelles ca să o susţină pe Kovesi

Într-un interviu acordat la Antena 3, fostul vicepreşedinte PSD, Marian Vanghelie a declarat că Ioan Rus a fost trimis de fostul premier, Victor Ponta, la Bruxelles ca să o susţină pe Kovesi.

”Lucrurile sunt mizerabile, vor apărea dovezi. (…) El l-a trimis pe Ioan Rus la Bruxelles să negocieze şi să-i spună lui Kovesi că o susţine la DNA. Nu numai că a susţinut-o pe doamna Kovesi, a încercat să-i păcălească pe toţi”, a susţinut Vanghelie.

Marian Vanghelie a mai declarat că Victor Ponta, Ilie Sârbu şi fostul director SRI, George Maior, au stabilit lista celor 15 persoane din partid care trebuie arestate, deoarece erau „incomode”, atât pentru Ponta, cât pentru sistem.

 

În apărarea omului serviciilor

În iunie anul trecut Ioan Rus a intervenit în decapitarea lui Grindeanu spunând într-o declaraţie pentru psnews.ro că PSD ”comite o foarte gravă eroare”.

”De ce să-ţi demiţi propriul premier… ce a făcut atât de grav?! Este de-a dreptul absurd! În realitate, Guvernul funcţionează în parametrii optimi şi nici nu a luat decizii împotriva societăţii”, a spus Rus.

Fostul lider PSD a catalogat ca fiind ”delirantă” situaţia apărută în partid.

”Este adevărat, activitatea Executivului ar putea fi îmbunătăţită – la urma urmei, totul este perfectibil, desigur – şi s-ar putea discuta despre activitatea unui ministru sau a altuia, despre o remaniere pe ici, pe colo, dar este de-a dreptul delirant să cauzezi demiterea propriului guvern când, cu excepţia unor jocuri şi interese interne, nu există argumente viabile pentru o atare decizie politică”, mai spunea Ioan Rus.

 

Ioan Rus, Virgil Ardelean şi arhiva DIPI

Marian Vanghelie, fost lider al PSD, a declarat în mai anul trecut la Antena3 că fostul Ministru de Interne, Ioan Rus a vrut să îi facă un dosar penal lui Liviu Dragnea pe baza informaţiilor din arhiva DIPI (serviciul secret al MAI).

Acesta a povestit că în mandatul de numai o lună a lui Gabriel Oprea în fruntea Ministerului de Interne (decembrie 2008-ianuarie 2009) au dispărut foarte multe dosare din arhiva DIPI.

“Au dispărut 36.000 de copii din arhiva DIPI (cunoscută şi ca 2 şi un sfert) în 2009, când am intrat noi (n.r. PSD) la guvernare cu PDL. Exact în acea scurtă perioadă când a fost dl. Oprea ministru. Se băgau chiar pe sub uşa miniştrilor documente din acea arhivă”, a declarat Vanghelie. Acesta a sugerat că această dispariţie a dosarelor are legătură cu numirea în fruntea DIPI a lui Virgil Ardelean, faţă de numirea căruia liderii PSD de atunci au protestat. Amintim că numirea lui Virgil Ardelean în fruntea serviciului secret al MAI a fost unul dintre motivele pentru care Oprea a fost îndepărtat din fruntea ministerului.

PSD ne-a povestit că incidentul a avut loc la începutul anilor 2000. “Tentativa de a-i face un dosar lui Dragnea a avut loc în timpul primului mandat de Ministru de Interne al lui Rus, în timpul Guvernului Năstase. Conflictul dintre ei nu a pornit din partid, unde Dragnea abia ajunsese de la PD şi unde Rus era mai puţin cunoscut, ci dintr-un conflict ce ţinea de Consiliile Judeţene. Rus coordona Consiliile Judeţene din postura lui de Ministru de Interne”, a povestit Marian Vanghelie pentru evz.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.