Marele ambasador al României în Statele Unite ale Americii, fostul șef al SRI George Cristian Maior, proaspăt premiat de CIA pentru bună colaborare, a reușit să câștige mai mult prin cumul de funcții universitare decât din cea de șef al Serviciului Român de Informații.

Proptit în funcția de șef al Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior a profitat din plin de faptul că România nu prezintă foarte mare interes pentru celulele islamiste. „Teroriști“ gen grenadierul Ciupercescu sau omul cu butelia de la Vaslui, ori reprezentanții de extremă dreapta din Transilvania puteau fi soluționați de eșalonul 3 și 4 al SRI. Dar atunci, cu ce se ocupa eșalonul unu și doi? Păi s-a văzut foarte clar. Coordonau acțiunile binomului. Documentele parafate consfințesc această înțelegere. Mandatele de siguranță națională, prelungite câteodată și ani de zile, aveau să se transforme ulterior în dosare la DNA. Sprijinul nemijlocit a venit din partea lui Traian Băsescu, cel care a introdus în strategia de apărare a țării corupția ca punct nevralgic și trebuia tratat ca atare de instituțiile statului.

Formarea viitorilor ofițeri în cadrul Academiei Naționale de Informații trebuia făcută în litera și în spiritul legii, și nu în litera și în spiritul cooperării politice și a înțelegerilor dintre Parchet și SRI. Așa se face că ofițerii de informații erau calați pe dosare de siguranță națională ale unor politicieni.

Zeci de dosare au fost întocmite de DNA cu suport logistic al SRI. Mărturie stau comunicatele de presă în care se spune că pentru documentarea activității infracționale s-a colaborat cu SRI. O întrebare vine de la sine. Păi, atunci, polițiștii judiciari detașați la SRI aveau rol decorativ? Se pare că da, din moment ce principala atribuție a șefului SRI de atunci, George Maior, era formarea studenților Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul, cât și pe cei ai Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative.

Conform declarației de avere pe anul 2015, conferențiarul universitar doctor George Maior (n.red. – doctorat obținut la vârsta de 31 de ani) a câștigat din procesul de învățământ suma de 69.531 lei, iar din funcția de șef al SRI 64.323 lei. Asta însemnă aproximativ 3.000 de euro pe lună. Pentru George Maior nu reprezintă un impediment că nu a câștigat mai mulți, din moment ce cheltuielile de deplasare erau acoperite de instituție. Împreună cu familia a obținut din închirierea unor imobile sumele de 16.594 lei și 17.082 lei. Soția sa, acționară, conform unor jurnaliști, la o societate de asigurări de viață a obținut din dividende suma de 40.746 de lei. La toate acestea se adaugă 13.301 lei obținuți în baza legii 143/1994, adică norma de hrană.

Conform Wikipedia, la alegerile din noiembrie 2004, George Maior a fost ales senator de Alba pe listele PSD. În această calitate, a fost succesiv președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională al Senatului României și membru al Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE, membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități (iunie 2005 – 5 octombrie 2006). George Maior a fost, de asemenea, vicepreședinte al Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.

În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale. A coordonat, din punct de vedere strategic și militar, aderarea României la NATO.

În luna iulie a acestui an, ambasadorul României la Washington, George Maior, a fost decorat cu Ordinul Earl Warren de către directorul CIA, Michael Pompeo. Distincţia i-a fost oferită pentru „parteneriatul deosebit cu Statele Unite şi excepţionala viziune de conducere de care a dat dovadă cât a fost director al Serviciului Român de Informaţii“. Maior s-a aflat la șefia SRI în perioada 2006-2015.

De menționat ar fi faptul că în perioada cât George Maior s-a aflat la conducerea SRI, un scandal politic a bulversat opinia publică. Este vorba despre contractul privind construcția autostrăzii Transilvania Brașov-Borș, care fusese atribuit în anul 2003 de premierul Adrian Năstase companiei americane Bechtel. În anul 2013, când s-a declanșant scandalul privind costurile exorbitante care ajungeau la 2,2 miliarde euro pentru 415 kilometri de autostradă, contractul nu a mai fost găsit în forma originală. La sfârșitul anului 2015, dosarul privind dispariția contractului de la Ministerul Transporturilor a fost clasat.

Sursa: cotidianul.ro.

1 COMENTARIU

  1. Meserie, te halesc. Cu astfel de vajnici reprezentanți, nici nu e de mirare că nu ne putem depăși statutul de colonie. O pată de rușine pe obrazul neamului românesc, toți acești politruci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.