O glumă care se poate transforma într-o tragedie e tot mai întâlnită pe rețeaua de socializare Tik Tok. Live-uri în care se strâng donații cu descrierea „bani de amendă”. Așa-zișii „creatori de conținut” pornesc transmisiunea live cu aplicația Revolut deschisă în fața camerei iar ceea ce e și mai șocant e faptul că cei ce urmăresc transmisiunea chiar donează.

În consecință, nu vorbim numai de inconștiența acestor creatori de conținut, ci și de susținerea pe care oamenii le-o acordă prin donații. Pentru divertisment linia de urgență se ține blocată în încercarea unor păcălici de a arăta cât de amuzanți sunt ei și ce pot vorbi cu oamenii care reușesc (sau nu) să ne ajute când avem nevoie de ei.

Pe lângă păcălicii live, mai sunt și cei care se filmează și postează conversația pe conturile personale. Aceștia sunt altă rasă de inconștienți ce promovează acțiunea. Din moment ce banii de amendă sunt primiți din donații, nu dați din buzunarul propriu, pare foarte simplu să își facă audiență, în timp ce alți oameni așteaptă pe fir cu probleme reale.

„Și în 2023 apelanții abuzivi au îngreunat activitatea operatorilor și au generat un trafic inutil în centrele de preluare a apelurilor 112”, a transmis STS cu prilejulmarcării Zilei Europene a Numărului de Urgență 112, număr unic pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la care sună cei care au nevoie de ajutorulagențiilor specializate de intervenție: Ambulanță, Pompieri, SMURD, Poliție, Jandarmerie. În România, același număr este apelat și pentru Salvamont.

În acest context, STS subliniază că „este esențial ca populația să conștientizeze că orice apel la 112 care nu este o urgență înseamnă secunde prețioase care se pierd în defavoarea tratării unor urgențe reale, adică pentru a asigura imediat sprijinul pentru cei aflați în nevoie.” De 20 de ani 112 este numărul unic pentru urgențe din România, timp în care au fost preluate peste 300 de milioane de apeluri de către operatorii Serviciului de Telecomunicații Speciale. Iar în 20 de ani parcă nu am învățat nimic.

Cazul Caracal, care a zguduit România în 2019, rămâne un simbol tragic al ineficienței sistemului de urgență, când apelurile disperate ale Alexandrei Măceșanu la 112 nu au primit răspunsul adecvat, contribuind la un deznodământ fatal. Această tragedie a evidențiat vulnerabilitățile liniei de urgență și a declanșat o dezbatere națională despre eficiența în situații critice.

 În același context, spectacolul de teatru „Nu ține linia ocupată”, spectacol inspirat tocmai de la cazul Caracal a adus în atenție importanța vitală a utilizării corecte a liniei 112, avertizând asupra pericolelor abuzului și ignorării gravității acesteia, într-o încercare de a educa și sensibiliza publicul cu privire la consecințele fatale ale neglijenței.

Într-o întorsătură ciudată, utilizatorii rețelelor sociale strâng donații pentru a plăti amenzi, doar pentru a se folosi de linia de urgență în scopuri de divertisment, în loc să apeleze la ea pentru situații reale de urgență.

1 COMENTARIU

  1. Pt. ca „organilii statului” e proaste! Si incompetente. Si spaguite. Si nu le „duce capu'”. Si le placeeeee, se rade de jmegheri, e tari, e cool, e pe tiktoc, bre…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.