Partidele politice româneşti se află în pline negocieri pentru formarea noului guvern. Părerile specialiştilor în legătură cu acesta sunt împărţite, unii susţinând că cea mai potrivită pentru România ar fi ori o guvernare de dreapta, ori un executiv care să aibă o componenţă tehnocrată, adică un sistem de guvernare în care rolul de conducere ar reveni intelectualilor specialişti din domeniul tehnic.
Guvernul va trebui să majoreze taxele
De asemenea, specialiştii susţin că oricare ar fi viitorul Guvern, acesta va fi obligat să majoreze impozitele şi taxele, dacă va dori să stimuleze economia reală, având în vedere şi cheltuielile deja asumate pentru anul viitor. Lucian Coritoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale Române a declarat: “Dacă se doresc intervenţii pentru sprijinirea economiei reale şi bugetul este deja la limită, ori reduci anumite cheltuieli şi prioritizezi investiţiile în infrastructură, ori majorezi taxele. Nu cred că într-un an electoral se vor tăia cheltuieli de la bunuri de capital şi salarii în sistemul public. Aşa cum arată lucrurile acum şi aşa cum s-au planificat măsurile de stimulare a economiei, nu au cum să fie făcute dacă nu se majorează taxele. Cu un deficit deja de 3% din PIB, nu te poţi duce mai departe cu cheltuielile dacă n-ai venituri mai mari. Asta va trebui făcut din secunda doi de către viitorul Guvern”, precizează Coritoru .
Prioritatea PNL: România, a şaptea putere economică a Europei
Programul de Guvernare 2009 – 2012 propus de PNL cuprinde o serie de priorităţi majore şi anume o creştere economică de 6-7% anual, un mediu de afaceri dinamic la care să se ajungă prin investiţii de 100 de miliarde de euro, investiţii în educaţie şi sănătate pentru ca învăţământul românesc să fie unul la nivel european, şase procente din PIB pentru investiţiile în infrastructură. Mai mult, PNL marşează pentru siguranţa cetăţeanului şi continuarea reformelor din administraţia publică, continuarea reformei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei astfel încât să se ajungă la o justiţie mai aproape de cetăţean şi protecţia mediului şi utilizarea durabilă a resurselor. De asemenea, prioritatea fundamentală a PNL este ca România să fie a şaptea putere economică a Europei.
PDL şi reforma sistemului bugetar
PDL propune un mod de guvernare în care să se realizeze o reformă a sistemului bugetar, pornind de la eliminarea risipei cheltuielilor în sectorul public şi planificarea riguroasă a veniturilor şi cheltuielilor publice pe termen scurt şi mediu. PD-L mai doreşte o transformare a managementului public bazat pe administrarea resurselor în managementul bazat pe obţinerea de rezultate prin utilizarea planificării strategice multianuale. Separarea clară a funcţiilor de reglementare, de cele de execuţie şi administrare a politicilor publice şi consolidarea statutului şi demnităţii funcţionarilor publici prin limitarea numirilor politice, păstrând criteriile tehnocrate de angajare, evaluare şi promovare la nivelele inferioare sunt de asemenea priorităţi ale PDL.
Programul PSD – O Românie respectată
Partidul Social Democrat îşi ia o serie de angajamente pentru guvernarea care va avea loc între 2009 şi 2012, cuvinetele de ordine fiind protecţia socială şi stimularea economiei. Astfel, în cazul în care PSD va ajunge la guvernare va milita pentru creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare ale tuturor românilor, accesul tuturor românilor la educaţie, un grad de sănătate mai ridicat al românilor, o economie dinamică şi competitivă, un mediu de afaceri stabil, reducerea poverii fiscale, agricultură performantă, investiţii masive în infrastructură şi în modernizarea rurală şi urbană, reforma statului şi reducerea birocraţiei, o justiţie egală pentru toţi românii, investiţii în tineret şi în familiile tinere, o eficienţă energetică, protecţia mediului, o bună politică externă a ţării şi o Românie influentă şi respectată în lume.
Andreea Mitrică