Fenomenul de cloud computing începe să ia amploare, aducând câştiguri uriaşe companiilor care oferă aceste servicii. Într-o luptă pentru supremația în cloud computing, Google este pe punctul de a bate  Microsoft şi Amazon pe propriul teren. Pentru a nu pierde bătălia, Amazon e gata să coboare preţurile sub cele oferite de Google.

 

Amazon Web Services (AWS) este de departe lider în domeniul cloud computing. Amazon se aşteaptă ca această afacere să fie în cele din urmă la fel de mare ca vânzarea cu amănuntul. AWS este urmat de Microsoft Windows Azure

Google are în vedere, de câţiva ani, intensificarea eforturilor de a ocupa o poziţie fruntaşă în oferirea de  servicii de cloud computing. În cloud computing, zeci sau chiar mii de servere sunt unite pentru a crea o maşină gigant capabilă să suporte mai multe sarcini în acelaşi timp, de la stocarea datelor la care rulează site-uri Web şi aplicaţii mobile, până la rezolvarea problemelor analitice complicate. Dezvoltatorii de software individuale, marile companii şi guvernele închiriază aceste servicii pentru a-şi rula operaţiunile, de multe ori la o fracţiune din costul de cumpărare şi gestionare a propriilor maşini.

 

Deşi cloud computing este încă la început, Google a întârziat deja la masa de joc

Amazon a câştigat 800 milioane dolari de la serviciile sale cloud anul trecut, potrivit estimărilor analiştilor. Compania a fost  concentrată iniţial pe start-up companiilor web, dar a mers mai departe pentru a oferi servicii de e-mail şi căutarea de baze de date, care sunt atractive pentru clienţii corporativi. Microsoft a lansat Azure pentru a încerca să-şi păstreze clienţii corporativi pe care Amazon voia să îi atragă de partea lui şi a luptat ani de zile pentru a-şi adapta activitatea la vânzarea de pachete de software individuale pentru închirierea software-ului pe un cloud.

Ofertele de tip cloud computing ale Google au fost  iniţial legate de alte servicii Google, dar pentru a ajunge la o piaţă mai largă, Google a urmat exemplul Amazon, oferind o platformă de cloud, care funcţionează cu o gamă mult mai largă de servicii. Punctul slab al Google este acela că are cele mai slabe legături corporative, funcţionarea sa fiind în continuare mult mai mică decât a lui Microsoft. Anul trecut, Google a anunţat, în cadrul conferinţei sale anuale pentru dezvoltatorii de software, lansarea Compute Engine, o infrastructură care  permite rularea unui volumul de lucru de calcul la scară largă pentru maşini virtuale Linux.

Oamenii care au folosit serviciile de cloud computing ale Google spun că este ieftin şi performant, dar îi lipsesc unele caracteristici ale AWS. Google precizează că serviciile sale cloud vor costa aproximativ 50 la sută mai puţin decât produsele concurente. În replică, reprezentaţii Amazon spun că sunt gata să coboare preţurile mai mult decât Google.

 

Google fură companiilor rivale ingineri specializaţi pe tehnologie cloud

Google arată că cloud computing nu este doar o nouă sursă de profit, ci şi o modalitate de a îmbunătăţi  accesul companiilor la serviciile sale informatice sofisticate. Analiştii spun că orientarea spre serviciile de cloud computing este, de asemenea, o strategie de a atrage dezvoltatorii şi întreprinderile spre utilizarea produselor Google în locul celor ale companiilor rivale ca Amazon si Microsoft. Cloud Computing  a devenit atât de vital pentru aceste companii, spune James Staten, analist la Forrester, pentru că este esenţial să ofere servicii cum ar fi aplicaţii mobile şi video on-line şi muzică. Microsoft, Amazon si Google concurează pentru a găzdui video şi muzică online, o afacere în plină expansiune, care se bazează pe serviciile de cloud. Cele mai multe aplicaţii care rulează pe telefoanele Google Android, de exemplu, sunt construite folosind cloud Amazon. Google şi-ar dori să preia din nou controlul.

 

Google depune în acest moment un efort de recrutare majoră pentru a creşte de cinci ori numărul de ingineri programatori în zona Seattle. Deja există o concurenţă acerbă între companiile tech pentru atragerea inginerilor talentaţi. În luna martie 2013, Google a anunţat că şi-a dublat spaţiul de birouri în apropiere de Seattle, la  doar câteva mile de campusurile Amazon şi Microsoft, precum şi că a intensificat angajarea de ingineri care lucrează pe tehnologia cloud la companiile rivale.

 

Google are probleme cu Comisia Europeană

Motorul de căutare al Google este aproape de monopol în Europa. Comisia Europeană investighează, încă din 2010, practicile neconcurenţiale ale companiei americane, indicând câteva nereguli pe care Google încearcă acum să le redreseze.

Google se oferă să facă concesii majore în privinţa afişării rezultatelor de căutare în Europa în încercarea companiei de a diminua îngrijorările privind posibilele abuzuri pe care le-ar face gigantul american, a anunţat de curând organizaţia antitrust a UE.

Comisia propune un test de o lună, concurenţii fiind apoi întrebaţi dacă li se par suficiente modificările. În funcţie de răspunsuri, se vor lua măsurile finale pe care Google va trebui să le respecte.

 

Ce este cloud computing

Despre cloud computing se vorbeşte deja de câţiva ani, dar fenomenul începe de-abia acum să ia amploare. În lume, aplicaţiile cloud computing, accesibile fără licenţă prin internet, sunt o afacere de câteva zeci de miliarde de euro. În România, doar câteva mii de companii folosesc acum astfel de soluţii, dar specialiştii susţin că cifra e în creştere.

Într-un sens mai larg, termenul exprimă un nou model de business prin care tehnologia este oferită ca serviciu online, utilizatorii accesând astfel aplicaţiile software prin intermediul internetului, fără să deţină licenţa asupra lor, în schimbul unei taxe lunare. Pentru companii, accesul la aplicaţii cloud computing înseamnă în primul rând o cheltuială mai mică, iar în al doilea rând, utilizarea mai eficientă a resurselor şi adaptarea lor strict la numărul curent de angajaţi.

 

 Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.