Tribunalul Cluj a menținut o amendă dată de Primăria Cluj-Napoca patronilor de la Grădina de Vară Boema, pentru că ar fi funcționat fără acordul de funcţionare şi aprobarea de orar pe care aceștia au solicitat-o cu o lună înainte. Abia la o lună după ce contravenția a fost contestată de patronii terasei administrația locală a catadicsit să acorde aceste avize. Deși a renunțat la judecată, petenta trebuie totuși să achite amenda, pentru că îi lipsea o autorizație de construire.

 

Tribunalul Cluj a avut de analizat un set de documente depuse de Primărie și cei de la Terasa Boema, pentru a ajunge la concluzia dacă amenda aplicată de Poliția Locală a fost legal întemeiată sau nu. Printre acestea se numără autorizația de construire din 28 martie 2013, valabilă 12 luni, urmând ca în etapa a II-a lucrările de reabilitare să vizeze punerea în funcţiune în perioada de vară, a terasei imobilului. Ulterior, la 7 iunie 2013 firma a cerut eliberarea acordului de funcţionare pentru locaţie cu obiectul de activitate „terasă exterioară – alimentaţie publică”, cu orar orele 08 – 22, se arată în motivarea prezentată de clujust.ro.

Regulamentul de urbanism prevede că pentru amplasarea unei terase de alimentaţie publică, chiar şi pe domeniul privat, este necesară obţinerea autorizaţiei de construire, în conformitate cu prevederile legale, emisă de către acea instituţie prin serviciile de specialitate din cadrul direcţiei Urbanism. Drept urmare, Primăria a comunicat aproape o lună mai târziu acest aspect societății, și peste mai puțin de o săptămână a trimis un control.

Serviciul Inspecţie Comercială a constatat atunci că Grădina de vară Boema SRL ”a încălcat dispoziţiile art.73 pct. 1 lit. a, coroborat cu art.74, din O.G. nr.99/2000, deoarece în urma controlului din data de 08.07.2013, desfăşurat la sediul acesteia de pe str.Iuliu Maniu nr.34, a funcţionat S.C. „Grădina de Vară Boema S.R.L., fără a deţine acord de funcţionare şi aprobare de orar eliberate de către Primăria Municipiului Cluj Napoca. În consecinţă, i s-a aplicat petentei sancţiunea principală a amenzii, în cuantum de 400 lei, şi sancţiunea complementară a suspendării activităţii până la data autorizării, conform art.73 pct.1 din O.G. nr.99/2000.”

 

Melcul din Primărie are cale lungă

Grădina de vară a depus a doua zi o cerere în care a amintit de documentele depuse cu o lună înainte, și a solicitat eliberarea avizelor, în termenul prevăzut de lege, care fusese depășit. Celor de la Serviciului Autorizări Comerţ le-a luat mai bine de două săptămâni pentru a preciza că întârzierea s-a datorat lipsei autorizației de construire.

Reprezentanții Boema au cerut în instanță obligarea administrației locale să emită actele și a cerut anulare amenzii. A durat încă vreo patru luni de zile până când Serviciul Autorizări Comerţ a considerat că ”a fost depus dosarul pentru obţinerea autorizaţiei de construire pentru reabilitare casă şi amenajări exterioare şi că numai urmare a modificării destinaţiei imobilului în cuprinsul cărţii funciare este înlăturat impedimentul dat de tipul construcţiei.”

Drept urmare, la data de 15 noiembrie 2013 este emisă autorizaţia de construire pentru reabilitare casă şi amenajări exterioare pentru imobilul nr.34 de pe strada Iuliua Maniu, și o săptămână mai târziu a fost emis Acordul de funcţionare ”pentru obiectul de activitate restaurant, servicii de catering pentru evenimente, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, cu orar de funcţionare pentru terasă de luni până duminică, între orele 10:00 – 02:00”.

 

Tribunalul a dat dreptate administrației locale 

Plângerea depusă în instanță a avut o soluție, chiar dacă firma a renunțat la judecată. Tribunalul Cluj a decis într-un final că ”la data controlului ce a dus la încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei seria PL nr.–, nu existau emise de către Primăria Cluj Napoca pe numele petentei acordul de funcţionare şi aprobarea de orar. Astfel, se constată că la data de 03.07.2013 i-a fost comunicată petentei notificarea autorităţii abilitate să emită respectivele acte, prin care i se aducea la cunoştinţă că documentaţia depusă cu cererea iniţială nu a fost completă, fiind necesară obţinerea unei autorizaţii de construire.”

În motivare se mai arată că sancţiunea aplicată respectă legea și ”este justificată luarea unei astfel de măsuri, având în vedere importanţa obţinerii autorizaţiei de funcţionare şi a aprobării pentru orar, care sunt prevăzute pentru a se asigura că respectivul comerciant îndeplineşte toate condiţiile şi garanţiile necesare protejării consumatorilor şi a celor ce pot fi afectaţi de activitatea desfăşurată. În consecinţă, instanţa va respinge plângerea formulată de către petentă, ca neîntemeiată”.

 

Nu sunt la primul proces

După ce vecinii Grădinii de Vară Boema din centrul Clujului s-au plâns de zgomotul de pe terasă, iar scandalul a ajuns în instanţă, Judecătoria Cluj-Napoca a decis încetarea activităţii Grădinii, obligând totodată firma la plata sumei de 4.020 de lei în favoarea reclamanţilor, cu titlu de cheltuieli de judecată.

,,Admite în parte cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţii Pop Marius şi Pop Pleşa Silvia în contradictoriu cu pârâta SC Grădina de Vară Boema SRL. Dispune încetarea activităţii desfăşurate de SC Grădina de Vară Boema SRL la sediul din Cluj-Napoca str. Iuliu Maniu nr. 34 jud. Cluj, fără somaţie şi fără trecerea unui termen, până la soluţionarea definitivă a dosarului având ca obiect plângere contravenţională”, se arată în soluţia pronunţată la sfârşitul lui iulie în instanţă. Decizia este executorie, cu apel în termen de cinci zile de la pronunţare.

Surpriza venea câteva zile mai târziu, patronul localului a atacat cu apel decizia și a obţinut suspendarea ei până la judecarea cauzei, în 8 august.

 

Grădina avocaților

La o dezbatere organizată de Primărie, avocatul care îi reprezintă pe patronii restaurantelor Marty, Toulouse și Boema a subliniat că antreprenorii contribuie la bugetul local, plătesc taxe și impozite și creează locuri de muncă, motiv pentru care și vocea lor trebuie ascultată, iar soluția găsită trebuie să ia în calcul faptul că există mulți patroni de bună-credință care nu trebuie să fie victima exceselor altora.

Reprezentantul antreprenorilor clujeni arată că este de înțeles dorința administrației de a înăspri condițiile de autorizare și chiar de a restrânge programul, însă deja există un cadru legal, legiferat la nivel național, care prevede ore de liniște între orele 23 și 7 și o limită de zgomot de 30 de decibeli.

Vecinii localului Boema, care funcționează pe strada Iuliu Maniu, și-au angajat și ei avocat. Ioana Gidro Stanca a declarat că terasa a funcționat din anul 2013 fără autorizație, și, deși s-a încercat stabilirea unui orar de compromis, nu s-a ajuns la nicio înțelegere. ”Anul de Capitală Europeană a Tineretului e unul de excepție. Nu e normal să facem norme de principiu pentru anul de excepție 2015. Nu cred că vreunul dintre cei prezenți e împotriva desfășurării unei astfel de activități economice, ci punem în discuție felul în care se desfășoară. Vecinii ar putea să fie despăgubiți, într-o formă sau alta. Am propus proprietarilor de la Boema o tranzacție și am apărut la ziar că șantajez”, a spus avocata.

boema inainte boema bar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.