Fără avize şi autorizaţii, dar gata să-i primească pe cei mici. Aşa funcţionează o mulţime de grădiniţe private care, deşi n-au niciun aviz de la stat, promit sublimul în materie de educaţie. Părinţii care-şi duc copiii o grădiniţă sau creşă privată plătesc lunar între 700 şi 1000 lei, în funcţie de program, însă chiar dacă se recomandă drept ”grădiniţe”, ele nu sunt cu probleme. În judeţul Cluj sunt numeroase astfel de unităţi care oferă cursuri pentru preşcolari, în ciuda faptului că nu au obţinut avizele necesare pentru funcţionare.
Centre educaţionale care se declară grădiniţe
Opt centre educaţionale din Cluj se recomandă ca fiind „grădiniţe”, însă nu îndeplinesc cadrul legal necesar şi nu au cerut evaluare instituţională pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, astfel Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj nu poate să le cuprinsă în reţeaua şcolară a judeţului. Ele sunt autorizate ca şi centre, iar în realitate, pe internet figurează ca şi grădiniţe.
În total, în judeţul Cluj au fost descoperite opt instituţii cu probleme: cinci în Cluj-Napoca, două în comuna Floreşti şi una în comuna Feleacu.
Potrivit ISJ Cluj, unităţile de învăţământ neînregistrate sunt: Grădiniţa Britania (str. Galaxiei, nr. 1 zona Andrei Mureşanu), Centrul Educaţional Emanuela, tip Waldorf (str. Alexandru Bohăţiel nr. 18, zona Andrei Mureşanu). Aceasta trebuie să aibă aprobarea Comisiei Naţionale de Evaluare a Alternativelor Educaţionale (CNAE). În cartierul Gruia sunt două grădiniţe neînregistrate la ISJ Cluj şi anume Grădiniţa ”Daisy” (strada Dornei, nr. 1) şi Grădiniţa ”Alle Kinder” (str. Lăpuşului nr. 22), iar în cartierul Bună Ziua, neautorizată este Grădiniţa Particulară Germană ”Lustige Freunde” (str. Septimiu Albini).
Şi comuna Floreşti se află pe lista neagră a grădiniţelor care nu sunt autorizate: Grădiniţa ”Cuiburi cu soare” sau ”Centrul Educaţional Continuu cu pedagogie Montessori” (str. Ioan Rus nr. 82) şi Grădiniţa ”Hansel şi Grettel” (str. Cetăţii nr. 56).
Nici Grădiniţa Alice in Wonderland Cluj nu este autorizată, deşi acest centru educaţional se descrie fastuos – ”un castel în mijlocul naturii, înconjurat de căprioare şi ponei, într-un loc de poveste pe unul dintre dealurile Clujului: Feleacu”.
Şeful ISJ Cluj: Lumea nu trebuie păcălită
Potrivit Ministerului Educaţiei, unităţile de învăţământ preuniversitar, inclusiv cele particulare, au dreptul de a înscrie copii/elevi şi de a desfăşura activităţi de educaţie numai dacă dispun de autorizare de funcţionare provizorie sau de acreditare.
„Cât timp ele vor fi declarate ca şi centre educaţionale şi nu ca şi grădiniţe, vor funcţiona pe o altă lege şi va fi o altă situaţie, dar nu trebuie păcălită lumea şi nu trebuie spus că este grădiniţă. Sunt alte condiţii, trebuie acreditare de la ARACIP, intră în sistemul nostru, avem şi noi control asupra lor, trebuie să fie educatoare care să îndeplinească anumite condiţii, deci, normal, sunt nişte condiţii şi de aceea încearcă să evite transformarea lor din societăţi comerciale, în unităţi de învăţământ. Noi am sesizat acest lucru, să vedem acum care vor fi consecinţele”, a precizat în 2016 pentru un site local Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.
Având în vedere această situaţie, ISJ Cluj atrage atenţia părinţilor asupra răspunderii educaţionale a copiilor înscrişi în aceste „centre educaţionale”.
Cu toate astea, mai marii din Educaţie nu pot lua măsuri. Spun că folosirea denumirii de grădiniţă în aceste cazuri este ilegală, însă recunosc că legea nu pedepseşte folosirea abuzivă a acestei titulaturi.
Pentru că nu pot lua măsuri, mai marii din Educaţie i-au sfătuit pe părinţi să ceară documentele directorilor pentru a vedea dacă grădiniţele funcţionează legal.
Vecinii ”Alle Kinder” reclamă disconfortul creat
Câţiva locuitori de pe strada Lăpuşului din Cluj-Napoca au sesizat primăria în legătură cu disconfortul pe care grădiniţa-creşă particulară Alle Kinder îl creează acestora. Proprietarii grădiniţei nu au nici aviz necesar de funcţionare, iar vecinii s-au opus deschiderii acesteia.
”În urmă cu aproximativ şase ani, proprietarul imobilului de pe strada Lăpuşului numărul 22 (n.r. grădiniţa-creşă Alle Kinder) ne solicită acordul pentru a închiria respectiva locaţie unor persoane care doreau să deschidă o grădiniţă-creşă particulară. Conştienţi fiind de disconfortul pe care îl poate crea un asemenea obiectiv într-o zonă unde casele sunt extrem de apropiate, am refuzat să ne dăm acordul pentru funcţionarea acesteia. Cu toată opoziţia noastră, grădiniţa a fost deschisă şi funcţionează şi în acest moment, creându-ne mari neplăceri, atât prin numărul mare de autoturisme care ne blochează căile de acces în curţi, cât mai ales prin gălăgia făcută de cele câteva zeci de copii care îşi desfăşoară activitatea în aer liber”, reclamă Ana Maria Checicheş.
Judecător: Părinţii sunt direct responsabili de ce li se întâmplă copiilor lor în cazul în care sunt duşi la o grădiniţă neautorizată
Cu siguranţă, vă amintiţi de scandalul care a izbucnit în luna martie 2016, când au fost publicate imagini filmate în care directoarea unei grădiniţe private din Bucureşti lovea mai mulţi copii.
După ce a fost reţinută de Poliţie pentru 24 de ore, în ciuda propunerii procurorilor de arestare preventivă, directoarea Ioana Neagu a rămas în libertate, fiind pusă sub control judiciar timp de 60 de zile. Judecătorul şi-a motivat decizia prin faptul ca părinţii sunt de vină pentru că nu s-au interesat să vadă dacă grădiniţa Flipper din Cotroceni are autorizaţie din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).
Judecătorul de drepturi şi libertăţi a mai spus că părinţii sunt direct responsabili de ce li se întâmplă copiilor lor în cazul în care sunt duşi la o grădiniţă neautorizată.
Cu alte cuvinte, dacă grădiniţa respectivă ar fi deţinut toate autorizaţiile legale, directoarea acesteia ar fi fost trasă la răspundere şi poate că ar fi ajuns să facă închisoare pentru ca a bătut copiii.
Care sunt condiţiile pentru ca o grădiniţă să fie în legalitate
Dacă aveţi un copil care merge la grădiniţă sau care va începe să meargă la grădiniţă în perioada următoare, trebuie să ştiţi care sunt condiţiile legale pe care trebuie să le îndeplinească o grădiniţă pentru a funcţiona în acord cu legile statului roman. În felul acesta, vă asiguraţi că toate condiţiile de siguranţă şi protecţie sunt îndeplinite.
Din păcate, însă, puţini părinţi cunosc obligaţiile legale ale unei grădiniţe şi nu ştiu ce aşteptări să aibă de la aceasta, nu ştiu ce acte să ceară şi să verifice.
Iar pe fondul acestei necunoaşteri, unele cadre didactice se manifestă uneori în contradicţie cu valorile morale şi etice pe care s-au angajat să le respecte.
Iată, aşadar, la ce aspecte trebuie să atragi atenţia dacă ai copii preşcolari:
- Orice grădiniţă trebuie să fie acreditată/autorizată de Ministerul Educaţiei prin ARACIP, indiferent dacă este o grădiniţă de stat sau una particulară. Acreditarea este un proces îndelungat care presupune ca grădiniţa să funcţioneze o perioadă în baza unei autorizaţii de funcţionare. În lipsa acestei autorizaţii de funcţionare, grădiniţele riscă o amendă de până la 8.000 de lei.
- Instituţiile de învăţământ preşcolar trebuie să deţină autorizaţie lSU. În caz contrar, riscă o amendă de până la 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei.
- Grădiniţele trebuie să aibă o autorizaţie eliberată de Direcţia de Sănătate Publică. Amenda în cazul încălcării acestei reguli ajunge până la 3.000 de lei.
- În ce priveşte baza materială, spaţiile şcolare trebuie să fie uşor localizate prin semnalizare corespunzătoare, să fie accesibile pentru toţi elevii, inclusiv cei cu nevoi speciale.
- Acoperirea cu personal didactic calificat trebuie să fie de minim 85%.
- În învăţământul preşcolar, grupele au, în medie, 15 copii, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20 de copii.
- Pentru fiecare copil este necesară încheierea unui contract de şcolarizare între unitate şi părinte.
- Terenul aferent imobilelor care furnizează servicii educaţionale trebuie să aibă între 10-50 mp/copil/tură, în funcţie de factorii geografici, de mediu şi de specificul unităţii.
- În ceea ce priveşte cerinţele tehnice şi sanitare, legea prevede ca grădiniţele trebuie să fie situate în zone ferite de poluare şi zgomote, terenul să fie împrejmuit, iar clădirile să aibă avizul prealabil al Inspectoratului de Poliţie sanitară şi medicină preventivă.