În gradinitele clujene numarul copiilor înscrisi este cu mult mai mare decât cel normal, potrivit legilor în vigoare. Astfel, au devenit o obisnuinta grupele cu peste 40 de copii, desi cifra normala este de 20-25 de prescolari sau însemnele de tip „nu mai sunt locuri libere”.

Gradinitele se mai confrunta si cu o alta problema, destul de delicata…în unitatile prescolare nu exista un numar sufiecient de angajati, ca personal auxiliar, astfel încât educatoarele trebuie sa se ocupe nu numai de mai multi copii decât le plateste statul, dar trebuie sa îndeplineasca sarcinile pe care, în mod normal, nu le intra în atributii. În aceste conditii, orice dascal din sistem ar putea, la o adica, sa dea Statul în judecata pentru „suprasolicitare”.  

Un ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii impune Inspectoratului Scolar Judetean Cluj sa reduca numarul angajatilor cu 400.

Din putinii angajati, 400 dati afara

Deoarece numarul angajatilor din învatamântul clujean variaza în functie de cel al elevilor, în urmatorul an scolar acesta va scadea de la 11.470, la 11.074. „Desi majoritatea unitatilor scolare se încadreaza în normativele maximale impuse, exista scoli si gradinite care trebuie sa opereze reduceri de personal”, a declarat inspectorul scolar general adjunct, Peter Tunde. Ea a afirmat ca nu se va reduce numarul angajatilor din gradinite, unde, si asa ar mai trebui facute angajari. Reprezentanta inspectoratului a recunoscut ca, în cazul în care aceste persoane vor fi concediate, ele ar putea, pe buna dreptate, sa dea statul în judecata.

Peter Tunde, desi este constienta de faptul ca multi dintre angajatii din sistem lucreaza cu grupe supradimensionate, fara a fi recompensati financiar crede ca aceasta situatie este preferabila celei de acum câtiva ani, când în anumite grupe de prescolari erau cel mult 10-12 copii înscrisi.

Sindicatul- „Ei cu ale lor, noi cu ale noastre”

 Liderul Sindicatului Liber din Învatamânt, Lucia Cojocaru i-a acuzat pe reprezentantii ministerului, care decid numarul de posturi care trebuie reduse în fiecare an, nu cunosc situatia din teritoriu si ca iau decizii doar în functie de statisticile primite la Bucuresti. Ea a explicat ca „si asa avem un deficit important de personal auxiliar în gradinite, iar, în perioada urmatoare se estimeaza înfiintarea unor noi grupe de copii, nu este cazul sa se faca reduceri de personal”. Ea s-a declarat intrigata de situatia în care se afla angajatii gradinitelor clujene, nevoiti sa lucreze cu un numar foarte mare de copii si a precizat ca directiva guvernamentala nu face altceva decât sa demonstreze ca asa-zisa descentralizare nu este altceva decât o vorba în vânt. Mai mult ministerul, prin aceasta decizie nu face altceva decât sa demonstreze ca în sistemul educational functioneaza, înca, supracentralizarea.

Liderul sindical a precizat ca „ vom face orice pentru ca cei 400 de angajati sa nu fie disponibilizati; în cele din urma asa ceva nu se va întâmpla”.Desi sindicatul nu a luat, înca, pozitie împotriva „exmatricularilor” din sistem, reprezentanta acestuia a promis ca va sesiza ministerul vizavi de problemele pe care o asemenea masura le-ar putea genera.

Sindicatul Liber din Învatamânt care a obtinut în instanta sediul Casei Învatatorului a fost criticat, în ultima vreme, pentru taxele pe care, potrivit anumitor surse, le-ar percepe de la chiriasii sai. Dupa mutarea sediului Filarmonicii din cladire au fost vehiculate sume exorbitante pentru spatiul închiriat de sindicat, de cca. 30.000 de euro pe luna.  Lucia Cojocaru a declarat pentru Gazeta ca  acestea sunt doar speculatii si ca, „pâna în acest moment nu am primit nicun sfant de la nimeni pentru spatiu, nici de la facultatile din incinta, nici de la Inspectoratul Scolar Judetean. Cladirea trebuie întretinuta, reparata si reconditionata sia avem nevoie de fonduri”. Dupa efectuarea lucrarilor, în cazul în care institutiile din incinta Cladirii Rosii vor plati chirie, din acesti bani sindicalistii vor amenaja sali de concerte, o biblioteca sau o cafenea, în viitor.

În Cluj-Napoca vor fi înfiintate noi grupe de gradinita care sa acopere deficitul din cartierele Oser, Gheorgheni si Marasti. Se vor finaliza pâna la începutul anului scolar trei gradinite în Gruia, zona centrala si Dâmbu Rotund si se vor mansarda alte doua gradinite, în Manastur si Marasti. Cu toate acestea numarul angajatilor din sistem va fi redus…

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.