Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a suplimentat contractul de supervizare a unei porţiuni din Autostrada Transilvania cu două milioane de lei. Licitaţia a fost câştigată de asocierea Kappa – Architects & Engineers – Salfo & Associates cu suma de 7 milioane de lei. În spatele acestei asocieri se află grecul KAPRARAS ANTONIOS, un afacerist implicat în Dosarul Microsoft şi conectat la afacerile lui Puiu Popoviciu. Autostrada Sebeş – Turda însumează 70 de kilometri şi va costa peste jumătate de miliard de euro, proiectul fiind împărţit în patru loturi.

La mijlocul lunii trecute, CNAIR a acordat contractul ”Servicii noi de supervizare pentru perioada de execuţie a lucrărilor aferente contractului nr. 92/66187/14.11.2014 „Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş–Turda, lot 2, km 17 + 000 — km 41 + 250””. Atribuirea contractului pe fonduri europene (POIM 2014–2020, n.red.) a fost făcută prin negociere fără publicarea unei convocări la licitaţie, motivul fiind că ”lucrările noi, constituie o repetare a lucrărilor existente şi solicitate în conformitate cu condiţiile stricte prevăzute de directivă”. Oficialii CNAIR au făcut o estimare iniţială a contractului la suma de  2.070.583,77 de lei, fără TVA, şi după o negociere ”la sânge” licitaţia a fost atribuită pentru suma de 2.048.400,11 de lei, fără TVA, cu posibilitatea de a subcontracta lucrările.

Contractul iniţial de supervizare a fost acordat asocierii Kappa – Architects & Engineers – Salfo & Associates, cu lider Kappa.

este deţinută de grecul KAPRARAS ANTONIOS prin intermediul a două off-shore-uri, RUTINEST HOLDINGS LTD şi VASEL HOLDING LTD şi a unei societăţi româneşti, KAPRARAS CONSULTING SRL, pe care Kapraras o deţine în totalitate. Conform surselor judiciare, un martor al DNA afirmă că Antonios Kapraras este implicat în Dosarul Microsoft. ”Conducerea Compaq de la acea vreme, anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita către persoanele din anturajul lui Adrian Năstase. Claudiu Florică a condiţionat şi prezenţa firmei Siveco ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din softwear şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase. (…) Firmele implicate de către Claudiu Florică în traficul de influenţă şi dare de mită şi persoanele respective sunt Dragoş Stan, patronul firmei Net Consulting, Thomas Heintschel, acesta fiind interpus a lui Dragoş Stan şi Claudiu Florică ca director în firmele Technet şi Profinet, Nicolae Culacov, Ştefan Blaer şi Ioan Blaer, acţionari ai firmei Omnitech, care se ocupau de relaţia cu Ministerul Finanţelor, Dinu Pescariu, patronul de la Tenis Club, vechi prieten al lui Claudiu Florică care aducea sumele de bani în numerar în ţară ce urmau să fie plătite ca mită, în numerar, precum şi Antonio Kapraras, patronul firmei Kapraras Consulting”, se arată potrivit martorului DNA.

Afacerile greceşti ale lui Puiu Popoviciu

Conform site-ului propriu, Kappa Arhitects&Inginiers a realizat Millenium Business Center (clădire de birouri, pe structură metalică, formată din 4 subsoluri + parter + 18 etaje + etaj tehnic; consultant şi supervizare lucrări), Băneasa Investement (project management pentru proiecte imobiliare cu destinaţie rezidenţială şi birouri; consultant şi supervizor de specialitate pentru lucrările de infrastructură), Băneasa Business & Technologies Park (project management pentru execuţie a două imobile de birouri compuse din două aripi având fiecare câte 5 niveluri şi o parcare comună). Toate aceste afaceri sunt gestionate de Puiu Popoviciu, iar Ioana Băsescu şi-a cumpărat un apartament într-unul dintre aceste ansambluri imobiliare.

De altfel, Popoviciu şi foştii şefi de la Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Cornel Şerban şi Petru Pitcovici, au fost trimişi în judecată, în decembrie 2012, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea, la un preţ subevaluat, a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, locul unde sunt edificate aceste proiecte imobiliare..

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2000 – 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul lui Gabriel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, ar fi făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

„În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale”, precizează procurorii în documentul citat.   Anchetatorii au mai stabilit că Popoviciu, împreună cu rectorul Ioan Niculae Alecu, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans SA, devenită ulterior Băneasa Investments SA, şi pe Andrei Mihai Bejenaru, care ar fi acţionat potrivit indicaţiilor omului de afaceri.  Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură şi creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

Cine este Claudiu Florică, omul lui Kapraras

În anul 2004, când s-au semnat contracte de 54,5 mil. $ şi de 19,3 mil. $ cu statul, Claudiu Florică era şef al Fujitsu România, partenerul Microsoft implicat în contract. În anul 2009, când s-au semnat contracte de 90,1 mil. euro şi de 13,9 mil. euro cu Microsoft, numele lui Florică apare în legătură cu partenerii care au semnat hârtiile, potrivit ZF. Informaţiile furnizate ZF de Ministerul Comunicaţiilor privind contractele semnate de-a lungul timpului cu compania Microsoft şi partenerii săi, precum şi informaţiile de pe piaţă şi datele disponibile în documente publicate de companii în Monitorul Oficial, arată că în toate contractele gigant semnate de Guvern pentru produsele software ale firmei americane este implicat într-un fel sau altul şi românul Claudiu Florică, care a ocupat de-a lungul anilor mai multe funcţii de manager în cadrul unor companii de IT.

Jumătate de miliard de euro pentru Autostrada Sebeş – Turda

Autostrada Sebeş – Turda însumează 70 de kilometri şi va costa peste jumătate de miliard de euro, proiectul fiind împărţit în patru loturi. CNADNR a selectat în aprilie 2014 constructorii loturilor 3 şi 4, contractele pentru primele două fiind semnate în noiembrie. Licitaţia pentru lucrările la lotul 1, de 17 kilometri, a fost câştigată de asocierea Impresa Pizzarotti (Italia) şi SpA & Pomponio Construcţii, care va încasa 541,7 milioane lei fără TVA, iar lucrările pentru lotul 2, de 24,2 kilometri, au fost adjudecate de asocierea Aktor (Grecia) – Euroconstruct Trading 98 pentru 549,3 milioane lei fără TVA. Acordul pentru lotul 3, cu o lungime de 12,4 km, a fost atribuit asocierii italiene Tirrena Scavi – Societa Italiana per Condotte d’Acqua şi are o valoare de 420,5 milioane lei, fără TVA, iar al patrulea tronson, de 16,3 km, va fi construit de PORR Construct – PORR Bau (Austria) în baza unui contract de 470 milioane lei, fără TVA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.