Potrivit Greenpeace, în următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă. Modelările climatologilor indică, într-un scenariu moderat, că peste 11 milioane de români vor fi afectaţi de creşterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă şi deşertificare.
Seceta va deveni noul normal, este concluzia specialiştilor. Un alt argument al celor de la Greenpeace este că în vara lui 2020, Administraţia de Meteorologie a emis 132 de coduri roşii, cele mai multe din istoria meteorologiei. De aceea, este nevoie de o reţea forestieră naţională care să protejeze oraşele, comunităţile cele mai vulnerabile şi terenurile agricole

Greenpeace arată că România a avut o reţea de sute de mii de hectare de păduri şi perdele forestiere în sudul şi sud-estul ţării, parte dintr-un plan ambiţios de protecţie împotriva secetei. Acestea au fost defrişate începând cu anii ‘60 în numele unor politici agrare păguboase pentru sol şi mediu. În anii ‘90 au fost distruse sistemele de irigaţii, iar pâlcurile de arbori care mai protejau câmpurile şi drumurile au ajuns lemn de foc. Tăierile ilegale din ultimii ani au depăşit oficial cele mai sumbre estimări: 20 milioane metri cubi de lemn dispar anual fără urmă, inclusiv din zonele de câmpie, cele mai afectate de deforestare.
„Schimbările climatice sunt deja aici. În lipsa pădurilor, întreaga zonă de câmpie a României, Grânarul Europei, se usucă rapid. 11 milioane de români sunt direct afectaţi. Doar în ultimul deceniu, România a plătit despăgubiri de 330 de milioane de euro fermierilor afectaţi de secetă, cât să înconjurăm planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere”, a declarat reprezentantul Greenpeace România, Ciprian Găluşcă.
Concluzia este că România are nevoie urgentă de pădure în zonele de câmpie pentru a stopa eroziunea solului şi a asigura hrana populaţiei. Ca urmare, Greenpeace România lansează „Bariera Verde”, o campanie pentru replantarea perdelelor forestiere şi a pădurilor de protecţie din zonele de câmpie. Actorul Marcel Iureş se alătură acestui demers ca narator al unei animaţii care explică urgenţa pe care milioane de români o resimt pe propria piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.