Cazul directroului Directiei Sanitar Veterinare Cluj, Alexandru Duma devine tot mai complicat. El a fost implicat într-un accident de circulatie pe Autostrada Soarelui la 14 mai 2007. Cu toate acestea a declarat Politiei Cluj ca a avariat masina Nubira pe strada Masinistilor din Cluj, pe 14 mai, aproximativ la ora 19, adica exact în perioada în care se afla într-o deplasare. Politia clujeana s-a autosesizat cu privire la acest caz, însa, a trimis dosarul penal Parchetului de pe lânga Judecatoria Cluj-Napoca cu propunere de a nu începe urmarirea penala.

Alexandru Duma a solicitat Directiei o masina pentru a se deplasa la Bucuresti. Probabil ca, din cauza ca fiecare masina are o anumita cantitate de combustibil repartizata, iar masina ceruta o consumase, Duma a decis sa ia un alt autovehicul. Nimic nu era, pâna în acest moment  în neregula. Dimpotriva. Dar, din cauza ca la întoarcerea spre Cluj, masina condusa de Alexandru Duma a fost avariata, acesta s-a lasat prins într-un adevarat vârtej al minciunilor. Derutat el a semnat inclusiv o declaratie falsa în fata unui angajat a Politiei. Din pacate, prin aceasta declaratie el a încalcat una dintre legile fundamentale ale tarii, Codul Penal si a devenit pasibil de închisoare.
Pe nimeni nu a deranjat hârtia semnata de Duma mai multe saptamâni, ulterior cineva, nu se stie cine, a semnalat Politiei faptul ca directorul nu se putea afla în acelasi moment în doua locuri diferite. Reprezentantii Ministerului de Interne s-au autosesizat, deci, au verificat dosarele din Directia Sanitar-Veterinara si au ajuns la concluzia ca, într-adevar adevarul nu prea a avut loc în declaratie. Din fericire, în schimb, reprezentantii Pllitiei clujene au fost mai mult decât întelegatori cu Alexandru Duma, asa ca l-au “iertat” si, ulterior, au înaintat dosarul Parchetului de pe lânga Tribunalul Cluj.  

La ce buna minciuna?

În declaratia semnata pe 15 mai, Duma afirma ca masina a fost avariata serios, baia de ulei, rezervor fiind distruse. “Masina fiind oprita a fost necesara tractarea pâna la service-ul din str. Dorobantilor, pentru verificari” se afirma în document.
În acelasi timp, Gazeta a publicat în urma cu o luna un document potrivit caruia masina pe care o conducea Alexandru Duma a fost avariata pe autostrada Bucuresti-Pitesti si a fost tractata pâna la Cluj de o firma specializata. În factura fiscala emisa de Adras Comimpex SRL în 14 mai se arata ca masina cu numarul CJ 06 DSV a fost transportata de la km 25-30 de pe Autostrada Pitesti-Bucuresti pâna la Cluj în urma avarierii motorului, a baii de ulei si a faptului ca pierdea combustibil. Pentru aceste servicii Directia Sanitar Veterinara a platit firmei Adras Com Impex SRL 1.623,74 RON exact în aceeasi zi.
Masina respectiva avea sigurare CASCO asa ca inadvertentele din declaratia lui Duma par a nu avea niciun sens. Problema e ca în foaia de parcurs apare trecuta o alta masina ca fiind în folosinta directorului în acea perioada, adica CJ-14-DSV.
Dat fiind faptul ca Politia a acceptat initial declaratia directorului si a avizat documentele, în asa fel încât masina a putut intra în reparatii, firma de asigurari a platit integral sumele cerute de firma care a efectuat lucrarile.

Politia s-a sesizat din oficiu

Dupa ce politia a înregistrat declaratia lui Alexandru Duma, masina a fost reparata iar firma de asigurari a acoperit cheltuielile, pe 2 august 2007, dupa mai bine de doua luni, politistii din cadrul Biroului Sigurantei Circulatiei în Mediul Urban Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unei infractiuni, asa cum arata comunicatul Politiei Cluj trimis de catre ofiterul de presa Raluca Seucan. Infractiunile pentru care s-a autosesizat Politia au fost “ fals în declaratii, prevazut si pedepsit de articolul 292din Codul Penal de catre conducatorul auto al unui autoturism apartinând Directiei Sanitar Veterinare Cluj, fapta comisa la data de 14 mai 2007.
Potrivit articoului 292 din Codul Penal, dupa constatarea falsului Alexandru Duma a devenit pasibil de închisoare de la 3 luni la doi ani sau de plata unei amende, stablilita în functie de gravitatea faptei.
Cu toate acestea, la începutul anului 2008, pe 23 ianuarie dosarul penal a fost solutionat si trimis Parchetului de pe lânga Judecatorai Cluj-Napoca cu propunerea de a nu începe urmarirea penala.
Decizia cel putin ciudata a Politiei clujene a facut ca directorul DSV sa nu fie sanctionat, iar traiectoria banilor platiti de catre firma de asigurari sa nu fie schimbat.
Reprezentanta Politiei Cluj, Raluca Seucan a precizat ca s-a dispus solutionarea dosarului prin înaintarea dosarului catre Parchet, cu recomandarea de a nu se începe urmarirea penala deoarece “în acest caz nu au fost consecinte juridice, care sa faca necesara o altfel de decizie”. Ea a mai afirmat ca Politia s-a sesizat din oficiu în luna august a anului trecut în urma unor informatii din  interiorul Directiei. Dupa verificarea acestora si a documentelor exitente s-a ajuns la concluzia ca, în ciuda declaratiei false a directorului Duma, nu exista consecinte grave, asa ca dosarul a fost solutionat. Seucan a declarat ca “din moment ce masina era asigurata, avea o asigurare de tip CASCO, a fost normal ca service-ul sa efectueze reparatiile integral, fara a se tine seama de declaratia soferului. Nici firma de asigurari nu a fosr afectata de declaratia falsa, deoarece, aceasta trebuia, oricum, sa plateasca reparatiile”.

Ligia Popa

La data de 02.08.2007, politistii din cadrul Biroului Sigurantei Circulatiei în Mediul Urban Cluj-Napoca, s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unei infractiuni de fals în declaratii, prev. si ped. de art. 292 din Codul penal de catre conducatorul auto al unui autoturism apartinând DSV Cluj, fapta comisa la data de 14.05.2007. Dosarul penal întocmit în cauza a fost solutionat la data de 23.01.2008, fiind trimis Parchetului de pe lânga Judecatoria Cluj-Napoca cu propunere de a nu începe urmarirea penala.

Conform art. 292 Cod Penal, declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145 (vezi Public), în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.