Deşi la începutul săptămânii sindicatele anunţau proteste publice de amploare şi grevă generală în majoritatea instituţiilor publice, participarea bugetarilor a fost sub aşteptări. Profesorii s-au străduit să organizeze Bacalaureatul, iar funcţionarii au fost în grevă pe termen nelimitat doar două zile, timp în care unii dintre ei au mers la muncă. Nici mitingurile nu au reuşit să atingă numărul estimat de participanţi, spun sindicaliştii, datorită presiunilor angajatorilor.

La începutul săptămânii, peste 10.000 de cadre medicale, alături de funcţionari publici şi pensionari erau aşteptate să picheteze prefecturile din zece oraşe reşedinţă de judeţ, printre care şi Cluj-Napoca. Luni, 31 mai, sindicaliştii clujeni au început cea mai de amploare grevă generală din ultimii zece ani. 4.500 de funcţionari publici clujeni au intrat în grevă pe perioadă nedeterminată, potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Printre aceştia se numără 800 de angajaţi ai Primăriei şi 200 de persoane de la Direcţia de Asistenţă Socială. Preşedintele FNSA declara atunci că greva generală din administraţie va dura cel puţin până când se va vota moţiunea de cenzură în parlament.

O parte din funcţionari au protestat prin muncă

În Primărie s-a lucrat doar la Biroul de Decese în primele zile ale săptămânii, iar funcţionarii de la Direcţia de Finanţe au fost în grevă japoneză, în semn de solidaritate. Angajaţii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Cluj şi cei de la Direcţia de muncă şi Protecţie Socială Cluj au ales să lucreze luni, pentru a le fi plătită ziua, dar au afişat în interiorul instituţiei anunţul că sunt în grevă de solidaritate. La Direcţia de Pensii Cluj, deşi trei sferturi din angajaţi erau în grevă generală, activitatea s-a desfăşurat la o parte din ghişee.
Spitalele clujene s-au alăturat grevei, asigurând doar urgenţele şi asistenţa la patul bolnavului. Medicii au protestat în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă împotriva măsurilor anunţate de guvern, în semn de solidaritate cu toţi bugetarii. La grevă au luat parte, potrivit liderului Sanitas Ştefan Roman, cel puţin 4.000 de sindicalişti, medici, asistenţi medicali şi personal administrativ. Acesta a declarat că medicii sunt pregătiţi să intre în grevă generală atunci când se va hotărî susţinerea legilor de austeritate în faţa parlamentului.

În şcolile clujene, doar o treime sunt grevişti

O parte din şcolile clujene nu au ţinut ore în primele zile ale săptămânii, dar au fost şi excepţii. La Liceul Nicolae Bălcescu activitatea s-a desfăşurat în mod normal. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, din totalul de 8.132 de cadre didactice s-au aflat ieri în grevă 2.369 de persoane, adică 29%.
În învăţământ la greva generală pe termen nelimitat au luat parte puţin peste jumătate din membrii Sindicatului Liber din învăţământul preuniversitar clujean. 81 de şcoli au decis să participe la protest. Cu toate acestea, bacul s-a ţinut în toate cele 60 de centre din Cluj, care nu au fost în grevă. Profesorii supraveghetori şi corectori care au hotărât să se alăture grevei au fost înlocuiţi din timp pentru ca probele să se desfăşoare în condiţii normale. Biblioteca Centrală Universitară a fost în grevă de solidaritate, fiind închisă luni, când cele 201 bibliotecare au ţinut biblioteca închisă.
Marţi însă până şi presa internaţională sublinia faptul că participarea la greva din sectorul public a sindicaliştilor a fost sub aşteptări. Protestele anunţate în oraşele principale din ţară au avut în total doar câteva zeci de mii de participanţi, deşi sindicatele anunţaseră mult mai mulţi. Deşi la grevă au luat parte, teoretic, majoritatea angajaţilor din sectorul public, în multe instituţii activitatea s-a desfăşurat normal. Angajaţii din Penitenciare au asigurat doar paza deţinuţilor, iar medicii doar urgenţele, însă profesorii s-au trezit că o mare parte din colegii lor dezertează de la grevă şi manifestaţii pentru a participa la bac sau pentru a ţine orele. Sindicaliştii de la metroul din capitală au anunţat grevă generală pentru ziua de marţi, dar au restrâns-o la orele dinaintea amiezii, circulaţia în Bucureşti fiind foarte puţin afectată, în condiţiile în care RATB-ul n-a mai participat activ la grevă.

Presiuni în administraţie pentru încetarea grevei

Începând de miercuri, FNSA a decis suspendarea grevei generale pe termen nelimitat, care trebuia să ţină până la votul moţiunii de cenzură. Valer Suciu, preşedintele FNSA a declarat că aceasta se datoreză şi presiunilor făcute de administraţie asupra angajaţilor, ameninţaţi cu disponibilizarea. Acesta este însă de părere că s-a atins unul din obiectivele grevei, şi anume sensibilizarea parlametarilor în legătură cu moţiunea de cenzură.
Mitingul de miercuri al sindicaliştilor clujeni, la care iniţial s-au anunţat 10.000 de participanţi, nu a fost aprobat de primarul Sorin Apostu. Reprezentanţii Primăriei au declarat că nu pot autoriza protestul pentru că au nevoie de avizul Poliţiei Rutiere şi că au propus o altă locaţie, pe platoul Sălii Sporturilor. “Conform legislaţiei, se poate schimba locaţia consultându-ne în scris. Noi le-am propus, ţinând cont că e în timpul săptămânii şi e aglomerat în locaţia propusă de ei, să facă mitingul în faţa Sălii Sporturilor. Dacă cereau în faţa Prefecturii, nu aveam de ales şi trebuia să le dăm, dar la Casa de Cultură nu e nimeni. Am propus, dar răspunsul lor nu a mai venit. A venit un comunicat că rămâne cum s-a stabilit”, a declarat Apostu.

Mitingul de la Cluj, sub aşteptări

Cu toate acestea, a parte din manifestanţi au pornit de la sediul Cartel Alfa, urmând ca majoritatea participanţilor la protest să se adune în Piaţa Lucian Blaga la ora 13. Liderii de sindicat au ţinut să organizeze mitingul în Piaţa Lucian Blaga deoarece este cel mai bun loc pentru asemenea manifestări, vorbitorii putându-se adresa mulţimii de la balconul casei de Cultură a Studenţilor, dar şi pentru că aici s-au organizat majoritatea mitingurilor politice, cum a fost cazul mitingului PDL de anul trecut. Conducerea Casei de Cultură a Studenţilor a refuzat să le permită accesul în clădire, iar în lipsa balconului, liderii de sindicat au adus în piaţă o scară dublă şi şi-au ţinut discursurile de pe ea. Protestatarii au plecat din piaţa Lucian Blaga după oră de scandări şi s-au îndreptat către Prefectură pentru a-i înmâna prefectului Florin Stamatian nemulţumirile lor. Acesta le-a spus să aibă răbdare pentru a vedea dacă politicile guvernului vor da roade.
Cei 1500 de participanţi la miting au scandat împotriva Guvernului, dar mai ales împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi au fluierat sau au suflat în tot diferite fluiere. 'Vreţi să trăiţi bine? Exilaţi piratul în Insula Şerpilor', 'M-aţi reales fraierilor, v-am tras ţeapă' 'Boc, boc, boc, la uşa ta a venit puşcăria', 'Du-te Băsescu după Ceauşescu' sau 'Jos guvernul' au fost câteva dintre scandările sindicaliştilor. Deşi manifestarea nu a fost autorizată, jandarmii nu au amendat sindicaliştii pentru că aceştia nu au încălcat nici o lege, organizând un protest public care nu a perturbat liniştea şi ordinea publică. Circulaţia a fost blocată, în timpul mitingului în Piaţa Lucian Blaga, iar ulterior pe strada Napoca, Bulevardul Eroilor şi în faţa Prefecturii.
La miting au participat sindicalişti din învăţământ, sănătate, lucrători din penitenciare, ai poştei sau de la operă. Liderii de sindicat au susţinut că funcţionarii publici şi mulţi profesori au renunţat la participarea la proteste din cauza presiunilor care s-au făcut asupra lor de către conducerea instituţiilor în care lucrau.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.