Invitat să cânte în Târgu Lăpuş, localitatea sa natală, Grigore Leşe a oprit concertul şi a făcut un scandal-monstru, deoarece o femeie a intrat în sală imediat după începerea recitalului. Acesta s-a oprit în timpul spectacolului şi a avut un acces de furie pe scenă, după care a refuzat să mai cânte, scrie vasiledale.ro.

Concertul a fost organizat în urmă cu câteva zile, la Târgu Lăpuş unde Grigore Leşe a fost invitat să cânte într-un spectacol dedicat comemorării eroilor martiri.

Artistul a mai avut un astfel de derapaj, mai arată sursa, în urmă cu trei ani, la Toronto, unde a fost deranjat de un copil care a plâns în timpul spectacolului. Leșe a susținut un concert într-o biserică pentru românii de peste Ocean. După ce a întârziat foarte mult la propriul concert, acesta a refuzat să cânte din cauză că un copil a plâns în timp ce el se desfășura pe scenă.

Grigore Leşe, cetăţean de onoare al Clujului

În iarna anului 2017, Grigore Leșe a primit titlul de “cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”.

Potrivit referatului pentru acordarea titlului de “cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, Grigore Leşe este o personalitate marcantă în domeniul folclorului, “un activ militant al păstrării tradiţiilor din zona rurală”.

Grigore Leşe s-a născut în 20 februarie 1954 în satul Stoiceni, judeţul Maramureş. A absolvit Loceul de Muzică din Baia Mare, Academia de Muzică dn Cluj-Napoca. În anul 2003, a obţinut titlul de doctor în muzică, iar în 2010 a fost ales doctor honoris causa al Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad. Din 2005, este profesor asociat de etnomuzicologie al Universităţii Bucureşti.

„Este primul muzician de la noi care a adus în scenă, alături de el, artişti tradiţionali din Iran, Siria, Armenia, Pakistan, demonstrând interferenţele străvechi dintre România şi Orient. Muzica interpretată de Grigore Leşe se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi Canibal sau Wild Carpathia. A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive festival (Washington), Festivalul Vocilor Lumii (Bloomington), Festivalul Montmartre (Paris), Olimpiada Culturală de la Atena, Gala Premiilor Bafta (Londra). Dată fiind activitatea ilustrului artist şi cercetător al folclorului, activitatea de promovare a valorilor culturale tradiţionale, autentice, Grigore Leşe este o personalitate artistică de excepţie a Transilvaniei şi a întregii ţări”, se arată în documentul citat.

Preşedintele României i-a coferit lui Grigore Leşe în decembrie 2004, Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.