La sfârşitul anului trecut, patronul SC Grup Feroviar Român SA, omul de afaceri Gruia Stoica, a pierdut un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de pe urma căruia ar fi putut câştiga 10 milioane de lei. Iniţial, Stoica avusese câştig de cauză la instanţele comerciale din Târgu Mureş. Omul de afaceri are la activ o condamnare penală cu suspendare, însă este cercetat într-un dosar al DIICOT pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. În Cluj, omul de afaceri este cunoscut ca una dintre persoanele care au cotizat pentru Horea Uioreanu, fostul şef al CJ Cluj.

 

Spre sfârşitul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins acţiunea derulată de omul de afaceri Gruia Stoica împotriva Azomureş, în pofida faptului că instanţele din Târgu Mureş şi Suceava, pe unde dosarul s-a ”plimbat”, îi dăduseră patronului SC Grup Feroviar Român SA câştig de cauză în cadrul pretenţiilor sale însumate la peste 10 milioane de lei.

”Admite apelul declarat de reclamanta SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că, menţinând soluţia de admitere în parte a acţiunii, obligă pârâta SC Azomureş SA Tg. Mureş să-i plătească reclamantei suma de 10.644.498 lei (în loc de 8.896.169,26 lei) cu titlu de beneficiu nerealizat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin prezentei. Respinge ca nefondate apelurile formulate de pârâta SC Azomureş SA Tîrgu Mureş şi intervenientul Yetkin Erman. Obligă intimaţii SC Azomureş SA Tîrgu Mureş şi Yetkin Erman la plata sumei de 34.094 lei către apelanta SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, cu titlu de cheltuieli de judecată din apel. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică”, arată soluţia Curţii de Apel Suceava.

Însă, Azomureş a atacat soluţia curţii, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o instanţă cu care Gruia Stoica a mai avut de-a face.

Judecătorii de la ÎCCJ i-au condamnat pe Gruia Stoica şi pe Doru Boştină, acuzaţi de trucarea unei licitaţii în valoare de aproape jumătate de miliard de lei, la doi ani şi jumătate cu suspendare şi, respectiv, la un an cu suspendare. În situaţia în care pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă pedepsele sunt prevăzute cu închisoare de la doi la şapte ani, instanţa de fond l-a condamnat pe gruia Stoica la patru ani de închisoare cu executare. Însă, sentinţa emisă de magistraţii ÎCCJ, cea cu suspendare, este definitivă şi irevocabilă.

uioreanu

Decizia a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului, care au admis apelurile declarate de Gruia Stoica şi Doru Boştină împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti din martie 2015 în sensul scăderii pedepselor de la 4 ani cu executare la 2 ani şi şase luni cu suspendare în cazul lui Stoica şi de la 3 ani cu executare la un an cu suspendare pentru Boştină. Al treilea judecător a opinat că ar trebui menţinută pedeapsa de 4 ani cu executare pentru Stoica şi doar modificată pedeapsa pentru Boştină.

Mogulul CFR a cotizat la Uioreanu & Co

 

Afacerile lui Stoica şi Didilă s-au intersectat, la Cluj, şi cu sforile trase de Uioreanu & Co. Potrivit anchetatorilor clujeni, Uioreanu a primit un plic de la fratele lui Gruia Stoica.

Conform declaraţiilor lui Răzvan Pop, sursa procurorilor din Dosarul Uioreanu, fostul şef al CJ Cluj se cunoştea destul de bine cu Gruia Stoica, prin intermediul fratelui său. ”Tot în acea perioadă de la finele lunii mai 2012, tot la sediul partidului, a venit în vizită la Uioreanu Horea fratele lui Gruia Stoica. Ştiu că cei doi au stat la discuţii în curtea imobilului, iar la final, Uioreanu m-a chemat şi pe mine şi m-a rugat să-l însoţesc pe domnul respectiv la o discuţie. Am plecat pe loc împreună cu acesta, ne-am urcat amândoi în maşina mea şi i-am spus că vom merge la un local din apropiere. Individul a scos de la buzunarul de la haină un plic mai gros, pe care l-a lăsat între scaunele din faţă, la consola centrală a maşinii, după care a ieşit din maşină fără să spună nimic. Am fost uimit de ce se întâmplă, am luat plicul şi am constatat că acesta conţine suma de 50.000 de euro în bancnote de 500 euro (pentru că am numărat banii), am luat banii şi i-am dus la sediu unde i-am spus preşedintelui ce s-a întâmplat şi că domnul respectiv a lăsat suma de 50.000 de euro. Uioreanu nu a fost mirat deloc, spre deosebire de mine, şi mi-a spus să gestionez banii pentru cheltuielile de campanie, aşa cum îmi va dispune el concret.

Precizez că nu cunoşteam persoana care a venit la Uioreanu la sediu în vizită, nu-l mai văzusem anterior niciodată, însă, întâmplător la sediu se afla numita Varga Dana, consilier la cabinetul unui ministru şi fiica lui Rudi Varga din Gilău, care mi-a spus că tipul respectiv este fratele lui Gruia Stoica. De altfel, când s-au vizitat la sediul partidului în acea zi, Varga Dana şi fratele lui Gruia Stoica s-au îmbrăţişat, deci se cunoşteau foarte bine. M-am ocupat de campanie până la final, perioadă în care am mai primit sume de bani – contribuţii ale membrilor de partid sau ale unor simpatizanţi, bani pe care i-am cheltuit, sens în care am ţinut o evidenţă relativ precisă pe calculatorul meu personal”, arată una dintre declaraţiile lui Răzvan Pop.

ÎCCJ i-a spart lui Gruia Stoica ulciorul de 10 milioane de lei

În situaţia în care două instanţe din ţară i-au dat câştig de cauză patronului Grup Feroviar Român, instanţa supremă a decis exact contrariul. Mai mult, instanţa a obligat firma lui Gruia Stoica să plătească cheltuieli de judecată în valoare de aproape 500.000 de lei.

”Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă S.C. GRUP FEROVIAR ROM N S.A. împotriva deciziei nr. 52 din 02 februarie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia a II-a civilă. Admite recursurile declarate de recurenta-pârâtă S.C. AZOMUREŞ S.A. şi recurentul – intervenient Yetkin Erman împotriva deciziei nr. 52 din 02 februarie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia a II-a civilă. Modifică decizia nr. 52 din 02 februarie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia a II-a civilă în sensul că: Respinge apelul declarat de reclamanta SC Grup Feroviar Român SA împotriva sentinţei nr.980 din 31 iulie 2013 pronunţată de Tribunalul Specializat Mureş, ca nefondat. Admite apelurile declarate de pârâta SC Azomureş SA şi intervenientul Yetkin Erman împotriva sentinţei nr.980 din 31 iulie 2013 pronunţată de Tribunalul Specializat Mureş. Schimbă sentinţa nr.980 din 31 iulie 2013 pronunţată de Tribunalul Specializat Mureş în sensul că: Respinge acţiunea formulată de reclamanta SC Grup Feroviar Român SA, ca neîntemeiată. Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta S.C. GRUP FEROVIAR ROM N S.A. împotriva deciziei nr. 137 din 07 aprilie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia a II-a civilă. Obligă recurenta-reclamantă S.C. GRUP FEROVIAR ROM N S.A. la plata sumei de 155.171,59 lei către recurenta-pârâtă SC Azomureş SA şi a sumei de 318.556,45 lei către recurentul-intervenient Yetkin Erman, reprezentând cheltuieli de judecată, taxa judiciară de timbru şi onorariu avocat, în apel şi recurs. Irevocabilă.”, arată soluţia pe scurt emisă de ÎCCJ.


Materialul integral  poate fi citit in ediția tipărită a ziarului Gazetea de Cluj care poate fi cumpărat de la orice punct de vânzare a presei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.