Conform Wikipedia, gugulanii sunt locuitori ai judetului Caras-Severin, iar Tara  Gugulanilor are o populatie de circa 62.000 locuitori, care traiesc in 48 de localitati, dintre care un municipiu, Caransebes, un oras, Otelul Rosu, si 13 comune cu 33 de sate, dintre care cele mai mari sunt: Armenis, Bautar, Bolvasnita, Buchin, Bucosnita, Glimboca, Marga, Obreja, Rusca Montana, Slatina Timis, Teregova, Turnu Ruieni si Zavoi. Gugulanii sunt cunoscuti drept un neam de oameni harnici si falosi. Prin prisma tuturor acestor aspecte, actualul ministru de interne si senator PNL, Ion Marcel Vela, este un gugulan pur sange: s-a nascut si a copilarit in satul Armenis, a facut liceul si a muncit peste 30 de ani in municipiul Caransebes, unde are domiciliul si a fost primar timp de trei mandate, si detine un teren in Zavoi. Pe de alta parte, Vela a fost un ministru foarte activ, dar si falos, remarcandu-se pana in prezent drept cel mai vocal si mediatizat ministru din guvernul premierului Ludovic Orban. Edificator in acest sens este tupeul cu care Vela l-a intrebat, intr-o recenta videoconferinta, pe secretarul de stat Raed Arafat, parintele SMURD, ce a facut in ultimii 20 de ani.

Are studii obscure si este bugetar de o viata

Pornind de la aceasta intrebare, o sa incercam sa vedem ce a facut in viata sa actualul ministru de interne, ajuns la varsta de 57 de ani, incat sa-si permita sa fie atat de falos si batos atat cu subalternii cat si cu contemporanii sai. Conform popriului CV, Ion Marcel Vela a absolvit in 1982 Liceul de matematica-fizica din Caransebes, nu a intrat la facultate dupa absolvire si a facut stagiul militar normal, in perioada 1982-1983, la o unitate militara din  Lipova, judetul Arad, unde se afla Scoala militara de ofiteri in rezerva „Detasamentul Paulis”.

Se pare ca i-a placut mult militaria comunista, avand in vedere ca se lauda ca la terminarea stagiului militar a obtinut gradul de sublocotenent in rezerva, in conditiile in care intr-un astfel de stagiu se acorda cel mult gradul de sergent. Nu a absolvit studii superioare deosebite sau exceptionale: in perioada 1984-1989 a urmat, la seral, Institutul de subingineri din Resita, iar in perioada 1993-1997 a urmat, la fara frecventa, Facultatea de Drept a Universitatii Europene Dragan din Lugoj, universitate particulara care a fost clasificata in categoria a III-a. Nu a profesat insa nici ca subinginer nici ca jurist.

 In perioada 1984-1992 a lucrat la ADAS Caransebes, primii cinci ani ca  agent de asigurari si urmatorii trei ani ca inspector constatare daune. In perioada 1992-1996 a fost viceprimar al municipiului Caransebes, iar in perioada 1996-2004 a fost dIrector la ASIROM (urmasul ADAS), cu o intermitenta in anul 2000, cand a detinut cateva luni functia de prefect al judetului Caras-Severin. In perioada 2004-2016 a fost primar al municipiului Caransebes, iar la alegerile parlamentare din decembrie a fost ales senator pe listele PNL. In noiembrie 2019 a devenit ministru de interne in guvernul condus de premierul Ludovic Orban.

Dupa cum se poate vedea si Marcel Vela face parte din pleiada de liberali care a lucrat si a castigat numai de la stat, fiind bugetar de o viata. Pe plan politic, a fost membru al PNL din 1990 si a preluat functia de presedinte al filialei judetene Caras-Severin a PNL din 2008. In anii 2000 a fost sprijinit substantial, inclusiv cand a fost numit prefect de Caras-Severin si cand a fost ales primar de Caransebes, de Mona Musca, unul din cei mai importanti lideri ai PNL in perioada respectiva, care a fost deputat de Caras-Severin in perioada 1996-2004. La fel de vocala, de locvace, Musca a trebuit sa se retraga din politica in 2007, dupa ce a primit verdict definitiv in justitie ca a fost colaboratoare a Securitatii. 

A fost sau nu a fost colaborator al Securitatii?

Recent, in jurul Anului Nou, au fost lansate si la adresa ministrului de interne Ion Marcel Vela acuzatii ca ar fi fost colaborator al Securitatii inainte de Revolutia din decembrie 1989. Astfel, in presa s-a vehiculat ca ar fi fost recrutat ca informator in data de 18.02.1987, cand era agent de asigurari la ADAS, ca baza recrutarii o constituie sentimentele patriotice, ca numarul dosarului sau personal de informator de la Securitate a fost 9197 si ca ofiterul sau de legatura a fost locotenentul Jurca Ion din Securitatea judetului Caras-Severin, fiind publicata o fisa intocmita in acest sens.

Ministrul Vela a replicat in scurt timp pe Facebook, sustinand ca recentele acuzatii privind colaborarea sa cu Securitatea constituie o ciorba reincalzita cu pliantele imprastiate la adresa sa in campania electorala din anul 2000, cand a candidat prima data pentru functia de primar al municipiului Caransebes, referitor la care SRI ar fi dat la vremea repectiva un comunicat ca ar fi false (in data de 04.06.2000).Totodata, Vela publica  adresa CNSAS nr.1324/12.03.2001, prin care i se comunica ca, in urma verificarilor efectuate in arhivele SRI, SIE si MApN, nu s-a identificat niciun dosar intocmit de fosta Securitate despre persoana sa, si Decizia CNSAS nr. 1986/19.06.2007, in care se mentioneaza ca nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste, facand precizarea ca CNSAS a reverificat arhivele in 2019 si a mentinut deciziile anterioare.

Se poate insa obiecta ca raspunsurile CNSAS sunt destul de vagi si ca nu este intrutotul exclus sa fi fost colaborator al Securitatii, avand in vedere precedentul cu Traian Basescu, care a fost desconspirat de CNSAS ca si colaborator al politiei politice comuniste, cu numele de cod Petrov, de abia in cursul anului trecut, dupa ce timp de aproape doua decenii a primit adeverinte sau decizii de necolaborare, respectiv in perioada in care a fost primar general al Capitalei si presedinte al Romaniei (2002, 2004, 2006, 2009, 2014).

Informatii in sensul ca Ion Marcel Vela ar fi fost colaborator al Securitatii, cu indicarea datei recrutarii (18.02.1987), cu categoria de evidenta in care a fost incadrat (informator) si cu numarul de dosar (9197) au aparut  in presa in anii 2006 si 2007, cand acesta exercita primul mandat de primar al municipiului Caransebes. Mai exact, astfel de informatii au fost publicate de ziarul regional Sud-Vest in numarul din 08.11.2006 si in ziarul national Gardianul in numarul din 18.09.2007. In campania pentru alegerile locale din iunie 2008, cand Vela a candidat pentru al doilea mandat de primar, la comanda liderului judetean al PDL, Sorin Frunzaverde, pe strazile municipiului Caransebes au fost imprastiate sau lipite pliante cu informatii  extrase din cele doua ziare.

Actualul ministru de interne nu a formulat atunci nici drept la replica, nici plangere penala pentru calomnie prin presa si nici actiune in raspundere civila delictuala. Potrivit unor fosti ofiteri de Securitate, agentii de asigurari de la ADAS erau o categorie predilecta de recrutare ca si colaboratori intrucat puteau fi folositi si pentru actiuni investigative, in conditiile in care puteau sa intre in locuintele cetatenilor asigurati in scopul verificarii existentei si starii bunurilor asigurate. 

De ce l-a cocolosit pe presupusul securist de legatura?

Ministrul Vela trebuie sa raspunda de ce l-a cocolosit cu functii si cu alte avantaje materiale pe fostul ofiter de securitate Ion Jurca, presupusul sau ofiter de legatura, dupa ce a devenit primar al municipiului Caransebes.  Cum explica ca in 2005 l-a numit in functia de director al Corpului Gardienilor Publici Caransebes, iar in 2007 l-a numit sef Serviciu paza obiective? Cum explica ca in 2010 a fost incheiat un contract de paza obiective intre Primaria Municipiului Caransebes si firma POL-COM, la care  Jurca avea calitatea de administrator?

Cocolosirea securistului Jurca de catre Vela ne aminteste de modul in care fostul presedinte Traian Basescu i-a cocolosit cu functii si cu afaceri pe fostii sai ofiteri de legatura de la Anvers, Silvian Ionescu si Marin Antonescu, primul fiind numit sef al Garzii Nationale de Mediu, iar al doilea prefect al judetului Dambovita in timpul primului sau mandat prezidential, sub guvernarea Aliantei DA PNL-PD.

Actualul ministru de interne mai trebuie sa mai lamureasca la cel putin doua chestiunIi legate de biografia sa. Pe de o parte, numele sau a aparut pe listele cu liderii zonali ai organizatiilor masonice din Romania publicate de ziarul Curentul in septembrie 2010, in care apare ca sef regional al Lojei Oriens, cu adresa de corespondenta Primaria Caransebes.

Ion Marcel Vela nu a consemnat insa apartenenta sa la vreo organizatie masonica in declaratiile de interese date in calitate de primar, senator si ministru, fapt ce poate atrage incidenta infractiunii de fals in declaratii si-l poate transforma intr-un „penal”.

Pe de alta parte, in cursul anului 2016 a dobandit, sub semnatura presedintelui Klaus Iohannis, titlul de „Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 -Luptator cu Rol Determinant” , dar numele sau nu apare in rechizitoriul privind revolutia de la Caransebes, oras in care au avut loc evenimente sangeroase, soldate cu morti si raniti, incepand din 21 decembrie 1989, si nici in cartile sau articolele de presa dedicate acestor evenimente, iar in declaratiile sale de interese nu a consemnat ca ar fi membru al vreunei organizatii sau asociatii de revolutionari. Ministrul Vela ar trebui sa clarifice la ce evenimente de protest a participat in decembrie 1989, care a fost aportul sau determinant la victoria Revolutiei si ce dovezi poate prezenta in acest sens.

Valer Marian 


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.