Liderii USL au negociat luni seară, în biroul de la Senat al președintelui Crin Antonescu, viitorul proiect al Constituţiei, cel pe care îl depun azi în cadrul Forumului Constituţional. Amendamentele propuse de către liderii USL stabilesc prerogativele preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului, dar şi modul de alegere a conducerii CSM. De asemenea, au fost introduse două cazuri speciale când Parlamentul poate fi dizolvat. La prima lectură a ceea ce a apărut în presă mi-a sărit în ochi următoarea șmecherie marca Crin Antonescu: alegerile prezidenţiale să fie devansate cu o lună. Domnul Crin Antonescu a propus ca data alegerilor să fie între 1 aprilie şi 1 noiembrie, ceea ce ar devansa cu aproximativ o lună alegerile prezidenţiale din 2014.
În contrapartidă, mai șmecherul domn Liviu Dragnea i-a vârât sub nas amendamentul conform căruia partidul care are cel mai mare număr de mandate face propunerea pentru postul de premier, iar preşedintele nu are dreptul să o refuze. Că este vorba despre șmecheria domnului Dragnea care știe clar că PSD a avut și va avea ca partid cel mai mare număr de mandate – încă are bazinul electoral bine reprezentat printre asistați, o demonstrează și faptul că degeaba au dorit iberalii să introducă în Legea Fundamentale şi varianta „partidul sau alianţa”, că la insistenţele preşedintelui executiv al PSD, a rămas varianta simplă cu „partidul”. Că acest amendament îl transformă în paiață pe cel care va reprezenta Instituția Președinției României ține de caracterul de paiață a celui care a acceptat amendamentul; discuția publică trebuie făcută cu privire la pericolul ca România să ajungă la cheremul unui partid fără scrupule care știe în permanență să câștige mandate cu număr mai mare de sută la sută dintre cei care se prezintă la vot prin județe ca Teleorman, Mehedinți și alte locuri în care sper că Direcția Națională Anticorupție încă mai anchetează fraudele de la așa-zisul referendum din vara anului trecut.
Din punctul meu de vedere, domnul Crin Antonescu a intrat din nou în capcana PSD. DE acum se va discuta din nou despre obsesia domniei sale de a deveni președinte al României, indifferent de costurile pe care le va suporta Țara. Să luăm amendamentul prin care se cere ca Președintele să fie ales pe 1 aprilie anul viitor, să zicem. Întreb: când va depune acest președinte jurământul? În luna decembrie atunci când îi expiră mandatul actualului Președinte? Asta înseamnă că CCR va valida rezultatul în aprilie, de exemplu, iar Președintele nou ales va sta pe tușă opt luni. Aici vorbim despre aplicarea articolului 83 din actuala Constituție și de faptul că nici o lege nu are effect retroactive. Inclusiv revizuirea Constituției nu se aplică decât de la ea în colo.
•    “(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele ales.”
Bun, există precedentul Mexican în care președintele ales și cel care își încetează mandatul coabitează cam șase luni. Dar, cu toată mexicanizarea politicii din România, sper că țara mea încă nu a fost azvârlită afară din Uniunea Europeană.
Nu cred că CCR va accepta o situație de vid legislativ în care Președintele nou ales ar avea de așteptat pentru depunerea jurământului un interval de timp în care i se poate întâmpla ceva. În plus ce statut va avea un ins care a câștigat alegerile dar care nu poate depune jurământul – cel de “Câștigător al alegerilor prezidentiale”, care se plimbă pe stradă fără protecție juridică și militară până la intrarea în mandat?
Mă rog, ar fi o bună ocazie ca cel care va câștiga un astfel de mandate să se grăbească să-și tipărească niște cărți de vizită, precum domnul Crin Antonescu în perioada sa de interimat…

Deputat PDL Cluj, Adrian Gurzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.