Satenii din comuna clujeana Mica au platit timp de câtiva ani pentru introducerea gazului si a apei, însa nici acum nu au parte de aceste utilitati. Locatarii comunei sunt revoltati si considera ca vina apartine fostului primar, Ovidiu Guta, care în momentul de fata candideaza din nou pentru postul de primar al comunei. Acestia vor sa se faca dreptate si sa duca si ei o viata “europeana”.

Satenii din Sânmarghita au cotizat înca din anul 1997 pentru introducerea retelei de gaz, pentru apa curenta sau telefonia fixa. Dintre toate aceste utilitati, satenii se pot bucura doar de telefonia fixa, gazul si apa fiind pentru ei doar niste proiecte pe hârtie. Pentru proiectul de introducere a gazului metan în sat, localnicii din Sânmarghita au platit înca din 1997 în mai multe transe diferite cheltuieli pentru: proiect, conducte si instalare. Banii au fot strânsi  prin intermediul unei “Asociatii de Gaz”, care era condusa de catre primarul din acea vreme, Ovidiu Guta. Aceasta asociatie avea înfiintata Comitete de Gaz în fiecare dintre cele patru sate ale comunei Mica, care erau responsabile cu taierea chitantelor a localnicilor care azi ar fi trebuit sa fie consumatori de gaz. Deocamdata, satenii au ramas fara bani si fara gaz. În fiecare luna sunt nevoiti sa cumpere câte o butelie de gaz sau chiar doua, pretul uneia fiind de 43 lei. În 2004 primarul Guta a fost schimbat, iar noul primar Pavel Goron, nu a facut nimic pentru a remedia aceasta problema.

„Nu-l mai vrem de primar”

Din 1996 pâna în 2004 comuna Mica l-a avut ca primar pe Ovidiu Guta. Un primar care dupa spusele satenilor, “nu va mai ajunge primar în 2008, deoarece ne-a furat cu gazul”. Adevarat sau nu, fostul primar Guta a fost cercetat penal în 2005 pentru delapidare, pe când lucra la Întreprinderea de Gospodarie Comunala Locala Dej, de unde a si fost dat afara din acest motiv. Pe timpul mandatului, Guta a reusit sa îsi construiasca o vila, sa achizitioneze sase autoturisme cunoscute pentru luxul lor si multe pamânturi. Acum vrea sa candideze din nou pentru postul de primar, însa localnicii nu-l mai vor. Acestia spun ca în spatele fostului primar este o întreaga armata de oameni si de asemenea se plâng si de noul primar care dupa parerea lor este “pe o mâna” cu Guta. “Nu a facut nimic pentru satul Sânmarghita fostul primar. Nici primarul Goron nu ne-a ajutat cu nimic” , spune o localnica nervoasa. Sateanca declara ca fostul primar nu este singurul vinovat de faptul ca ei înca nu au gaz. Reprezentantii Comitetului de Gaz, împreuna cu clopotarul satului, Andrei Rusu, au umblat din casa în casa ca sa adune cotizatiile pentru introducerea gazului si a apei. “Desi au primit subventie de la stat, ex primarul domnul Guta, în ghilimele domnul, a mai umblat si din casa în casa ca sa ne ceara bani pentru introducerea gazului”, a declarat un barbat din satul Sânmarghita. Astfel, doar din satul Sânmarghita s-au adunat peste 90 de milioane vechi, iar de pe toata comuna suma a ajuns la 800 de milioane vechi. Unii oameni au dat si cîteva milioane de lei doar pentru a avea gaz, însa tot ce au vazut localnicii au fost cîteva sapaturi si niste conducte cumparate.

A dat în judecata un satean

 Un localnic al satului Sânmarghita, Lacatus Adrian, spune ca vrea sa faca dreptate în comuna. “Vreau sa se schimbe lucrurile în comuna si sa se faca dreptate. Tot ce a facut fostul primarul în acest sat este sa puna trei cruci”, a mai declarat acesta. Pentru ca a sesizat institutiile statului cu privire la ce se se întâmpla în comuna, a fost dat în judecata de catre Guta pentru calomnie. Au ajuns la Judecatoria din Dej unde câstig de cauza a primit Ovidiu Guta, însa sateanul Lacatus a facut recurs. Procesul a ajuns la Judecatoria Cluj, proces pe care locanicul din Sânmarghita la câstigat. Astfel, în recursul de la Judecatopria Cluj, sentinta este urmatoarea: “În baza art. 385,15 Cpp admite recursurile declarate de catre inculpatii Lacatus Adrian si L.F. împotriva sentintei penale nr. 245/2005 a Judecatoriei Dej pe care o caseaza pertial, cu privire la gresita condamnare a inculpatilor pentru infractiunea de insulta prevazuta de art. 205 Cod penal. Înlatura obligarea celor doi inculpati la plata cheltuielilor judiciare în favoarea partii vatamate Guta Ovidiu si în favoarea satului”. Pana la urma Ovidiu Guta a fost cel care a trebuit sa plateasca sume de bani pentru cheltuielile judiciare. Chiar daca a fost reclamat de cetateni, Guta a fost scos basma curata de Politia si Parchetul Dej.

Ilegalitati cu firma S.C. Net Soft Sistem srl

Firma care trebuia sa se ocupe de introducerea gazului metan în comuna este S.C. Net Soft Sistem SRL Cluj Napoca. Localnicul Adrian Lacatus a povestit despre ilegalitatile pe care le facea fostul primar împreuna cu firma Net Soft, în ceea ce priveste introducerea gazului. “Chiar si licitatia prin care firma Net Soft a câstigat-o a fost facuta ilegal”, declara sateanul. Astfel, potrivit spuselor localnicului si a unor anexe, Ovidiu Guta ar fi aranjat licitatia din 6 iunie 1999, pentru introducerea gazului metan în comuna, care a fost câstigata de Net Soft. Însa, fostul primarul a primit aprobarea referitoare la finantarea proiectului din parte Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii abia în 22 iunie. “Guta ar fi dat bani multi firmei Net Soft, facute în baza unor chitante de mâna de câteva zeci de milioane de lei”, continua localnicul Lacatus. Astfel, conform unei anexe ale Ministerului Administratiei si Internelor problema licitatiei este urmatoarea: “În ceea ce priveste modul de orgnizare a licitatiei cu privire la introducerea gazului metan în comuna Mica (…) expertul a conchis ca în acest caz nu s-au respectat prevederile art.2.2 din Ordinul nr. 784/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind continutul cadru de organizare a licitatiilor”. Ilegalitatile nu se termina aici. Sateanul Lacatus declara ca “ Ilegalitati sunt mai multe doar ca sunt musamalizate. Se poate scrie nu o pagina de ziar, ci o întreaga gazeta”. Actualul primar al comunei Mica, Pavel Goron, nu a putut fi gasit de reporterii Gazetei de Cluj, pentru a fi întrebat de ce nu a luat masuri pentru a rezolva problema introducerii gazului.

Beatrice Golondzac

Recurs Judecatoria Cluj: “În baza art. 192 al.1 pct.1 lit.a C.pp, obliga pe partea vatamata Guta Ovidiu sa plateasca suma de 500.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, la fond, pentru solutia de achitare pentru infractiunea de insulta”.

Recurs Judecatoria Cluj: “În baza art. al 2 C.pp, obliga pe partea vatamata-inculpat Guta Ovidiu sa plateasca suma de 300.000 lei cheltuieli  judiciare avansate de stat în recurs ramân în sarcina statului”.

Potrivit unei anexe data de Ministerul Administratiei si Internelor în ceea ce priveste lurarile de introducere a gazului metan: “În ce priveste executarea acestei lucrari nu s-a respectat procedura legala în sensul ca nu exista avizul M.L.P.A.T. pentru organizarea licitatiei si nici cele pentru încredintarea directa a lucrarii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.