Clujul se transformă în ruină. Clădirile din centrul municipiului au nevoie de lucrări serioase şi urgente de restaurare, astfel că Primăria Cluj-Napoca a demarat procedurile pentru organizarea licitaţiei. Firma care se ocupă de clădirile de patrimoniu deteriorate din centrul Clujului este firma şefului de Comisie pentru Monumente. Oare avem de-a face cu un conflict de interese?
Situaţia clădirilor de patrimoniu este deplorabilă. Vorbim despre bucăţi de tencuială căzute, pereţi crăpaţi, o degradare foarte puternică. Însă, cu problema asta nu ne confruntăm de ieri, de azi, ci de mulţi ani. Să ne amintim că au trecut trei ani de când Emil Boc ne promitea o amplă acţiune de reabilitare şi refaţadizare a clădirilor din centrul oraşului, lucrări care se vor derula în trei etape, până în 2018, fiind vizate 956 de clădiri, însă foarte puţine s-au refaţadizat până acum, însă Primăria ne dă iar vestea: s-au demarat procedurile pentru organizarea licitaţiei în vederea executării lucrărilor de intervenţie la clădirile din zona centrală a Clujului. Dar nu vorbim de o iniţiativă proprie. După ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu şi-a arătat îngrijorarea faţă de clădirile Clujului identificate ca pericol, atunci Primăria a demarat procedurile pentru organizarea licitaţiei. Ministrul a emis şi un ordin cu instrucţiunile care trebuie respectate în cazul unor asemenea intervenţii şi a prevăzut că intervenţiile de urgenţă la clădiri pentru înlăturarea pericolului public să se facă doar cu specialişti şi experţi atestaţi de Ministerul Culturii. În documentul emis de Alexandrescu se mai prevedea ca supravegherea acestor lucrări să se facă direct, în zona de intervenţie, de un specialist sau expert atestat de Ministerul Culturii.
Hopa, conflict de interese?
Nu e conflict de interese dacă firma şefului Comisiei pentru Monumente se ocupă de intervenţia clădirilor de patrimoniu deteriorate din centrul Clujului? Oare vorbim de interese particulare sau personale suficient de puternice încât să influenţeze exercitarea obiectivă a funcţiei preşedintelui?
Firma lui Szabolcs Guttmann, SC Arh Service Guttmann &Comp SNC, cu sediul în Sibiu este singura firmă care s-a prezentat la licitaţia organizată de Primărie având ca scop achiziţionarea serviciilor de consultanţă necesară executării lucrărilor de intervenţie la clădirile degradate din centrul istoric al oraşului. Se pare că oferta depusă de această firmă a corespuns cerinţelor din caietul de sarcini. Prin urmare, municipalitatea a încheiat acordul cadru cu SC Arh Service Guttmann &Comp SNC, firma arhitectului Guttman obligându-se astfel să asigure serviciile de consultanţă cerute de ministrul Culturii în vederea executării lucrărilor de intervenţie la clădirile care constituie pericol public. Durata contractului prevăzută în acord este de un an iar preţul stabilit este de 95 de lei/oră, însă de precizat este că pentru cei 95 de lei/oră firma SC Arh Service Guttmann &Comp SNC va acorda doar consultanţa necesară efectuării lucrărilor de intervenţie la elementele cu risc de desprindere de pe clădiri. Lucrările efective vor fi făcute de o altă firmă, cu care primăria are deja încheiat contract în acest sens.
Potrivit municipalităţii clujene, în prima fază se vor face intervenţii la 20 de astfel clădiri, care fie se află în proprietatea primăriei fie deţine cotă parte din imobil.
La prima licitaţie din luna februarie nu a fost depusă nicio ofertă, iar la a doua licitaţie propunerea a fost declarată ca fiind “inacceptabilă”. Primăria a reluat procedura de achiziţie, de data asta firma care a venit cu ofertă a fost SC Arh Service Guttmann &Comp SNC, controlată de nimeni altul decât de Szabolcs Guttman, preşedintele Comisiei Zonale a Monumentelor şi Siturilor Istorice Cluj
Împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” şi cu Comisia Zonală pentru Protecţia Monumentelor, Primăria Cluj-Napoca a demarat la începutul acestui an o acţiune preventivă de verificare şi înlăturare a tuturor elementelor decorative şi de construcţie ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului cu scopul aceste acţiuni a fost de a oferi siguranţă cetăţenilor, iar costurile pentru intervenţiile de urgenţă în vederea înlăturării elementelor care pot prezenta risc de desprindere şi pot cauza accidente vor fi acoperite de către autorităţile publice.
Clădirile monument-istoric pentru care se vor executa lucrări de intervenţie
Palatul Banffy este unul dintre edificiile de arhitectură de importanţă naţională serios afectate. Aici funcţionează Muzeul Naţional de Artă Cluj, iar clădirea se deteriorează pe zi ce trece. Într-o stare avansată de degradare se află şi locuinţa de pe Avram Iancu nr. 17 unde a locuit Avram Iancu, pe perioada studiilor gimnaziale şi apoi cele care vizau studiile Facultăţii de Drept, singurul monument care are o legătura palpabilă cu viaţa acestuia. Degradări similare prezintă şi Palatul Szeki de pe strada Regele Ferdinand nr. 37 şi nr.4, Palatul Elian – str. Horea nr. 2, Palatul Teleki – str. Mihail Kogălniceanu nr. 7, clădirea de pe Bolyai Janos nr 7, clădirile de pe Calea Moţilor nr.10, 39, 69, 83, şi 141. De asemenea, imobilul de pe strada Croitorilor nr. 17, Nicolae Cristea 1, Octavian Petrovici 17, Tipografiei nr. 21 şi nr. 23, Matei Corvin nr 2 Piaţa Unirii nr.18, strada Horea nr.1, 66, Ion Raţiu nr. 7, strada Eroilor nr. 4 şi nr. 6, Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106, Emil Isac nr. 10, strada Iuliu Maniu 16 şi Gang Cetăţuie.
Ilegalităţile lui Szabolcz Guttamann
De Szabolcz Guttmann, presa din Sibiu a scris că arhitectul nu are nicio problemă în a ignora legile şi sancţiunile dispuse de inspectorii în materie de patrimoniu, nu respectă legea şi a efectuat multe lucrări fără niciun aviz din partea Primăriei. Printre lucrările efectuate de acesta, presa povesteşte cum a intrat cu drujba într-un monument istoric distrugând imobilul si valoarea istorica de sute de ani a acestuia, chiar dacă legea este clară „Nici un imobil aflat sub protecţie istorică nu poate fi modificat, nu poate intra în lucrări de restaurare fără avize din partea autorităţilor”. Arhitectul-şef al Sibiului nu a avut însă nicio problemă, deşi a fost atenţionat şi de Iohannis că „multe proiecte care ajung pe ordinea de zi sunt prost pregătite”.De asemenea, Guttmann poate obţine certificat de urbanism peste noapte şi în ciuda ilegalităţilor, poate continua şantiere în ilegalitate.
Cu toate acestea, Clujul este o nouă provocare pentru arhitectul-şef al Sibiului, Szabolcs Guttmann şi se arată disponibil să îndrepte situaţia urbanistică din municipiul Cluj-Napoca, aşa cum a procedat şi la Sibiu din funcţia de arhitect-şef al oraşului.
[…] – fost arhitect sef al Sibiului pana in 2008 si beneficiarul unor lucrari mari de reabilitare in Cluj, și asociații săi au avut la finalul lunii februarie o intrevedere cu primarul Sibiului, pe […]
[…] – fost arhitect sef al Sibiului pana in 2008 si beneficiarul unor lucrari mari de reabilitare in Cluj, și asociații săi au avut la finalul lunii februarie o intrevedere cu primarul Sibiului, pe […]