Fostul negociator- şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, a declarat, pentru Agerpres, că Europa aşteaptă cu speranţă viitoarea guvernare care se prefigurează între PD-L şi PSD.
„E privită cu foarte mult interes, cu foarte multe semne de aşteptare şi cu foarte multă speranţă că România va intra odată în rândul statelor europene din punctul de vedere al politicilor europene, inclusiv al absorbţiei fondurilor europene”, a declarat Puşcaş.
Întrebat dacă Europa agreează o formulă de guvernare între cele două partide, Vasile Puşcaş a declarat că ”ar fi agreată, dacă nu ar fi o asociere politicianistă şi ar fi cu un program foarte bine structurat, credibil, predictibil, circumscris unui obiectiv, care ar trece dincolo de durata scurtă şi s-ar duce spre durata cel puţin medie, dacă nu lungă”. El spune că pentru aceasta “ar trebui să negocieze serios, să nu se negocieze numai funcţii, ci să se negocieze substanţa programului de guvernare”. Vasile Puşcaş susţine că intenţiile celor două partide “sunt notabile”, adăugând însă că “este dificil să se realizeze o acomodare” între ele şi că “programul de guvernare trebuie să fie o expresie de acomodare a celor două formaţiuni, în funcţie de obiectiv, iar obiectivul este clar exprimat de preşedintele României, care a spus că suntem într-o criză”. “Deci obiectivul este cât se poate de clar exprimat şi atunci cele două formaţiuni au fost puse în postura de a realiza un obiectiv sau a spune că nu sunt capabile să realizeze acest obiectiv. Asta este negocierea. Vreau să spun că negocierea a început abia după întâlnirea cu preşedintele, care a determinat într-o mare măsură care e obiectivul negocierii”, a explicat fostul negociator- şef al României.
Vasile Puşcaş a comentat şi speculaţiile, conform cărora viitorul guvern ar avea o viaţă scurtă, opinând că acest lucru n-ar fi bun pentru România. “Am văzut că toată lumea dă un termen scurt pentru acest guvern. Nu este bine pentru interesul ţării, pentru că toată lumea doreşte predictibilitate de la România. Ceea ce ar trebui să negocieze este ce fel de program pot să implementeze cele două formaţiuni, ca să se realizeze obiectivul. Atunci, predictibilizarea vine de la sine”, a punctat Puşcaş, care a adăugat că “un simplu protocol nu este sufficient” între cele două partide şi că este nevoie “de această acomodare a celor două programe de guvernare ale formaţiunilor”.
“Spre exemplu, dacă o formaţiune, să zicem, ar insista foarte mult pe performanţe economice şi de piaţă, ar fi excelent.
“Spre exemplu, dacă o formaţiune, să zicem, ar insista foarte mult pe performanţe economice şi de piaţă, ar fi excelent.
Dacă ar accepta propunerea celeilalte formaţiuni, ca distribuţia să nu meargă doar în sens îngust, ci să meargă în sens societal, aşa cum propune PSD, s-ar putea realiza o acomodare din punctul de vedere al interesului naţional şi din punctul de vedere al societăţii româneşti de a ieşi dintr-o criză. Aceasta este viziunea pe termen scurt şi mediu. În cazul în care s-ar dori ca România să progreseze, atunci fiecare dintre formaţiuni ar veni pentru porţiunea economică şi de piaţă cu elemente de durată, de dezvoltare durabilă, iar din punct de vedere social, ar veni cu o structurare sănătoasă a societăţii româneşti”, a mai spus Puşcaş.
(A.A.)