PSD

Guvernul a respins luni, 1 februarie, modificările PSD-ului pentru Codul Penal și a Codului de Procedură care reduceau semnificator pedepsele primite de oamenii care comiteau infracțiuni grave, precum corupție sau terorism.

„Dacă astăzi suntem aici să votăm respingerea definitivă a legilor PSD-Dragnea de modificare a Codurilor penale în favoarea infractorilor şi a corupţilor din România se datorează protestului fiecărui român care a fost în stradă şi fiecărui român care a protestat începând cu luna ianuarie 2017. Azi, de la pupitrul Senatului, simt nevoia să îi mulţumesc, fie că s-a aflat în ţară sau în diaspora, tânăr sau senior. Lupta lor din stradă ne-a susţinut pe noi în Parlament să formulăm toate obiecţiile necesare şi să împiedicăm intrarea în vigoare a acestor Coduri”, a declarat Iulia Scântei, președintele Comisiei Juridice.

Senatorii au votat în favoarea respingerii celor două proiecte, fiind înregistrate, la fiecare din cele două proiecte, 87 de voturi „pentru” şi 48 „abţineri”.

Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, săptămâna trecută, într-o şedinţă comună, rapoarte de respingere propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală

Tot Iulia Scântei a menţionat că proiectele PSD de modificare a Codurilor penale prevăd reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracţiuni de corupţie şi de serviciu, circumstanţe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracţiuni de terorism, de corupţie, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar şi pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate, conform G4Media.

Senatorul liberal a arătat că proiectele PSD ar fi permis „liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor întrucât s-a redus durata minimă a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracţiunilor grave sancţionate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani”.

Curtea Constituţională a respins în iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, în urma sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL şi USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here