Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc va fi discutată şi votată marţi. Într timp, social-democraţii speră să atragă voturi pentru adoptarea acesteia din rândul nemulţumiţilor din alianţa de guvernământ. Textul moţiunii de cenzură a fost citit miercuri în Parlament şi vorbeşte despre efectele negative pe care le-ar putea avea măsurile de reduceri salariale şi ale pensiilor asupra economiei româneşti.

La începutul săptămânii cele două camere ale Parlamentului s-au reunit în şedinţa comună în cadrul căreia premierul Emil Boc şi-a asumat răspunderea în numele Guvernului pentru două proiecte de lege. Primul se referă la recalcularea pensiilor speciale, iar al doilea la reducerea cheltuielilor bugetare prin scăderea salariilor la stat şi a pensiilor.
După asumarea răspunderii de către Guvern, acesta poate fi demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, este votată de majoritatea celor două camere reunite, cel puţin 236 de voturi din totalul de 471 de parlamentari. Prin adoptarea moţiunii de cenzură, Parlamentul retrage încrederea acordată Executivului.
Conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reunit marţea trecută pentru a stabili datele la care moţiunea depusă luni de Partidul Social Democrat va fi citită, dezbătută şi votată. Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Boc a fost citită miercuri dimineaţa în Parlament de către senatorul Dan Şova şi va fi dezbătută marţi de la ora 10.

Încă vreo 20 de voturi

Dacă toţi parlamentarii partidelor din opoziţie vor vota pentru moţiunea de cenzură, mai au nevoie de încă 24 de voturi pentru ca aceasta să fie adoptată. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi că Opoziţia mai are nevoie de circa 20-21 de voturi pentru a adopta moţiunea de cenzură şi a demite Guvernul Boc. În cazul în care această moţiune de cenzură nu va trece, liderul PSD a anunţat că partidul este gata să depună alta, în cursul acestei luni.
Potrivit Mediafax, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, este de părere că toţi parlamentarii din partidul său vor susţine Guvernul Boc. Cu toate acestea, în zilele dinaintea asumării răspunderii, Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor şi membru PDL, îi sfătuia pe colegii săi de partid să se abţină de la votul moţiunii de cenzură.
Grupurile parlamentare din opoziţie speră totuşi să facă rost de cele 24 de voturi de la membrii PDL care şi-au exprimat dezaprobarea faţă de măsurile de austeritate sau de la parlamentarii UNPR, partid tânăr care încearcă să îşi construiască o imagine pe scena politică românească.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a declarat însă că grupul parlamentar al partidului său nu va vota moţiunea de cenzură. Acesta a declarat pentru Radio România Actualităţi că vor susţine proiectele de legi ale Guvernului Boc deoarece acestea ”păstrează nişte standarde sociale minime, pentru care ne-am şi bătut, chiar cu vehemenţă – pensia socială minimă garantată, salariul minim pe economie, venitul minim garantat, alocaţia de stat pentru copii, şi multe alte elemente de protecţie socială, care se referă la un număr important de oameni şi de familii”.
De asemenea, Marko Bela a afirmat că UDMR-iştii vor vota împotriva moţiunii de cenzură şi nu vor vota cu bilele la vedere. "Noi n-am avut nevoie niciodată să ne aplicăm astfel de şiretlicuri. Votul secret e ceea ce este, cu bile şi aşa mai departe. Noi totdeauna am plecat de la ideea încrederii reciproce în cadrul unui grup parlamentar sau în cadrul unei formaţiuni politice", a declarat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă.
În rândul PDL au existat deja parlamentari care au afirmat că vor vota pentru moţiunea de cenzură. Senatorul Georgică Severin şi deputaţii Daniel Oajdea şi Clement Negruţ au ales să nu susţină în continuare Guvernul Boc, deoarece amendamentle propuse de ei nu au fost acceptate.

Campanie de sensibilizare a parlamentarilor la Cluj

La Cluj, senatorul PNL Marius Nicoară a declanşat o campanie de strângere de semnături pentru a-i convinge pe parlamentarii clujeni de la PDL că alegătorii lor doresc demiterea Guvernului Boc. Acesta este de părere că parlametarii ar trebui să se supună voinţei majorităţii cetăţenilor şi să voteze pentru moţiunea de cenzură, potrivit unei declaraţii acordate cotidianului Ziua de Cluj. Marius Nicoară a amplasat corturi în faţa sediului PNL şi în cartierele oraşului, iar activiştii partidului strâng semnături din uşă în uşă. Cu toate acestea, parlamentarii PDL nu se arată impresionaţi şi consideră că iniţiativa colegului lor liberal este una populistă. Atât Daniel Buda, cât şi Petru Călian au declarat pentru publicaţia clujeană că vor susţine în continuare Executivul. Mai mult, Călian a sugerat că Nicoară se pregăteşte pentru campania electorală pentru postul de primar prin această campanie.

”Opriţi genocidul social!”

Viorel Hrebenciuc, liderul grupului deputaţilor PSD a declarat că moţiunea de cenzură depusă de partidul său are 65-70% şanse să fie adoptată şi că încă nu s-a negociat cu nimeni acordarea voturilor necesare trecerii acesteia.
Moţiunea de cenzură a fost semnată de 120 de parlamentari ai PSD, condiţia potrivit Constituţiei fiind ca documentul să fie iniţiat de cel puţin o pătrime din numărul total de parlamentari. Titlul acesteia este ”Opriţi genocidul social!”, iar în document se discută despre posibilele efecte ale măsurilor de austeritate pe care guvernul şi le-a asumat, dar şi despre cum s-a ajuns în această situaţie.
În textul moţiunii de cenzură este subliniată şi responsabilitatea pe care şi-o asumă membrii partidelor care vor vota împotriva acesteia, subliniind că: ”Va trebui să vă asumaţi aceste măsuri, dacă această moţiune de cenzură nu va reuşi. Şi vă asigurăm că vom transmite, fiecare dintre noi, tuturor cetăţenilor României că autorii sărăciei şi mizeriei în care veţi îngropa România sunteţi dumneavoastră”.

”Măsurile propuse de guvern sunt antisociale”

Potrivit textului moţiunii, România va intra într-o criză socială şi economică şi mai profundă după adoptarea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare”. Măsurile propuse de Guvernul Boc sunt antisociale şi neeconomice. Sunt antisociale fiindcă diminuează drepturile salariale, de pensii şi asigurări sociale şi vor conduce la scăderea drastică a puterii de cumpărare a salariaţilor bugetari, a pensionarilor, a şomerilor şi a beneficiarilor de drepturi sociale. Cei mai afectaţi sunt cei cu venituri mici şi foarte mici. Reducerea veniturilor pentru aproape 15 milioane de români va conduce la diminuarea consumului şi producţiei interne de bunuri şi servicii. Se vor pierde în continuare locuri de muncă, fapt care va genera descreştere economică şi reducerea în continuare a veniturilor bugetare”, arată social-democraţii.
Documentul înaintat de PSD cuprinde şi o serie de calcule referitor la cât se vor reduce în medie salariile diferitelor categorii de angajaţi la stat şi veniturile pensionarilor. De asemenea, este evaluată posibilitatea unei familii medii de a se întreţine în aceste condiţii, concluzia fiind că ”între 60 şi 70% din familiile în care un membru cel puţin lucrează la stat vor intra în situaţia în care nu îşi vor putea acoperi nevoile de consum curent, faţă de 25% în prezent”. La aceasta se adaugă, potrivit textului moţiunii de cenzură, povara creşterii preţului la utilităţi, pentru care există presiuni deja asupra guvernului, statul fiind dator în continuare furnizorilor de energie electrică şi în imposibilitatea de a mai acorda subvenţii pentru încălzire.
Social-democraţii subliniază în document că nu putem vorbi despre aceste măsuri ca fiind singura soluţie viabilă şi că cei care ar trebui să suporte costurile crizei nu sunt oamenii de rând, ci clientele portocalie. Nu în ultimul rând, susţin că invocarea articolului 53 din Constituţie este forţat şi deschide drumul pentru o dictatură a Cotroceniului. Aceştia vorbesc despre faptul că puterea executivă a rămas doar la Cotroceni, deoarece Emil Boc şi guvernele sale ”s-au legitimat doar în faţa preşedintelui Băsescu şi în favoarea acestuia, şi nu cum este normal şi constituţional, în faţa Parlamentului şi pentru interesele celor pe care ar trebui să-i reprezinte: milioanele de cetăţeni români”.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.