Update 15

 

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat într-o declaraţie de presă că va respecta prevederile Constituţiei când va desemna un candidat pentru fotoliul de premier. „În urma moţiunii de cenzură, Guvernul a pierdut încrederea majorităţii parlamentare. Modul în care a căzut este unul democratic. Acum aş dori să îi mulţumesc lui Emil Boc pentru curajul de a împinge reformele înainte. Şi-a dus neabătut mandatul în mod cinstit. Curajul de a-şi asuma răspunderea pe o legislaţie căreia România îi era demult tributară precum Legea Educaţiei, Codul Penal, Codul Civil, legea salarizării, legea pensiilor care avea ca obiectiv stabilizarea sistemului de pensii românesc. Aş menţiona şi proiectele legislative pe care Guvernul le avea în pregătire şi aici mă refer la cele două coduri de procedură penală şi civilă. Pentru curajul cu care a condus Guvernul doresc să mulţumesc premierului Emil Boc pentru efortul dedicat reformării României. Nu mă voi abate de la prevederile Constituţiei. Voi primi propunerile partidelor, le voi analiza şi voi desemna un candidat”, a declarat Traian Băsescu într-o conferinţă de presă.
 

Update 14

Potrivit rezultatelor finale, prezentate la citirea procesului verbal întocmit după numărarea voturilor, a fost întrunită majoritatea cerută de Constituţie şi a fost aprobată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Buc II. Astfel, din cele 434 de voturi exprimate astăzi, patru au fost anulate, 244 au fost “pentru” moţiunea de cenzură şi 176 “împotrivă”. Potrivit premierului Emil Boc, Guvernul a căzut din cauza legii pensilor. “Guvernul a căzut pentru că a vrut să promoveze legea pensiilor. Au adoptat această moţiune de cenzură pentru că nu au vrut să îşi piardă privilegiile legate de pensii. Noi am pierdut o bătălie, dar nu şi războiul”, a declarat Emil Boc. Liderul PSD, Mircea Geoană a declarat că este necesar ca actualul Guvern să fie înlocuit cu unul de tehnocraţi. “Fac un apel ferm la actualul preşedinte ca măcar acum, la final de mandat, să facă dovada că ştie să se ridice deasupra intereselor de grup şi să numească un premier care să aibă parte de o majoritate parlamentară. De astăzi intrăm într-o nouă etapă a situaţie politice create de Traian Băsescu”, a declarat Geoană.

Update 13

Moţiunea „11 împotriva României” a „obţinut” 258 de voturi „pentru” şi 176 de voturi „împotriva”. Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de PNL şi UDMR şi susţinută de PSD. Guvernul Boc II poate rămâne în funcţie încă 45 de zile, potrivit Constituţiei. Potrivit PSD şi PNL, în momentul de faţă este dorit un Guvern de tehnocraţi. La ora 16.30, preşedintele Traian Băsescu va face o declaraţie de presă.

Update 12

S-a încheiat numărătoarea voturilor. A căzut Guvernul. 258 de parlamentari au votat împotriva Guvernului Boc II. Guvernul Boc II este primul Guvern demis, după căderea comunismului, prin intermediul unei moţiuni de cenzură.

Update 11

Democrat-liberalii sunt “supăraţi”. Potrivit Hotnews.ro, membri PDL susţin că UDMR i-a trădat şi se aşteaptă ca Guvernul Boc II să cadă.

Update 10

S-a încheiat votul pentru moţiunea de cenzură. În acest moment începe numărarea voturilor.

Update 9

Cinci parlamentari PNL au lipsit de la vot până în acest moment. Aceştia vor fi daţi afară din partid.

Update 8

A început votul pentru deputaţi. Membri Camerei Deputaţilor votează în aceste momente moţiunea „11 împotriva României”.

Update 7

UDMR nu le impune parlamentarilor să voteze „secret” sau la vedere. Mai mult, unul dintre liderii UDMR, a declarat faptul că nu ştie de ce există o astfel de dispută, deoarece PDL nu are majoritate parlamentară. „PDL a dat afară PSD de la Guvernare. E clar că nu are majoritate parlamentară”, a declarat liderul UDMR.

Update 6

Cu toate că din declaraţiile din ultimele ore ale parlamentarilor PSD şi PNL reiese faptul că Guvernul este „ca şi căzut”, PDL a declarat cu puţin înainte de începerea votului faptul că moţiunea va cădea din cauza a cinci voturi, potrivit Hotnews.

Update 5

A început votul pentru moţiunea de cenzură. Senatorii votează în acest moment dacă va pleca sau nu Guvernul Boc II.

Update 4

Din nou „probleme” de procedură. O propunere a democrat-liberaliilor stipula ca  să fie verificate bilele din urnă înainte de a se trece la vot. Senatorul PDL Mircea Toader a propus ca chestorii de la Senat să verifice urna cu bile negre, iar cei de la Camera Deputaţilor urna cu bile negre. PSD a combătut această „doleanţă”, deoarece nu există un regulament care să prevadă acest lucru.

Update 3

Emil Boc a răspuns acuzelor aduse de parlamentari pe parcursul dezbaterilor. Acesta i-a acuzat la rândul său pe parlamentarii PNL şi PSD că nu au învăţat nimic din lecţia lui „322”. „Uitaţi-vă în ochii acelora care v-au desemnat şi nu în ochii şefilor de partid. Cum este mai bine, să vă păstraţi privilegiile sau să fiţi alături de cei 81 % dintre români care doresc un sistem de pensii bazat pe principiul contributivităţii? Mie nu îmi faceţi niciun favor dacă votaţi „pentru” sau „împotriva” moţiunii”, a declarat Boc.

Update 2

Minorităţile nu vor vota nici „pentru”, nici „împotriva” moţiunii de cenzură. Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că parlamentarii pe care îi reprezintă vor fi prezenţi în sală, dar se vor abţine. „Vom fi prezenţi în sală şi nu vom vota. Fiecare parlamentar al grupului nostru se va ridica atunci când va fi strigat şi va spune că nu votează”, a declarat în timpul dezbaterilor Pambuccian, potrivit Mediafax. Aparent, soarta moţiunii depinde de parlamentarii UDMR. „Totul depinde de UDMR. Nu avem încredere în cuvântul lor. Ne-au promis că nu vor semna moţiunea şi totuşi au semnat-o”, a declarat un fost ministru PDL, potrivit Hotnews. Totodată, premierul Emil Boc a relatat că i-a îndemnat pe parlamentari să voteze cum e mai bine pentru ţară.

Update 1

Liderul PSD, Mircea Geoană l-a acuzat pe Emil Boc de faptul că este „o ghiulea pentru Traian Băsescu". Mai mult, Geoană a mai afirmat faptul că actuala guvernare este responsabilă de trecerea de la plus 8 % a creşterii economice la minus 8 %. „Cea mai proastă echipă de guvernanţă economică din ultimii 20 de ani”, a declarat Geoană cu privire la Guvernul Boc II. De asemenea, Geoană a catalogat Guvernul drept „nelegitim, incompetent economic şi pus pe furat”. Nu în ultimul rând, liderul PSD s-a întrebat de unde au apărut fonduri pentru diverse domenii după ieşirea PSD de la guvernare. „Cum, din borseta doamnei Udrea au apărut sute de milioane de euro? De unde această impostură economică şi bugetară?”, a declarat Geoană, potrivit Mediafax.

Moţiunea de cenzură „11 împotriva României” este dezbătută la această oră în şedinţă, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi a Senatului. La şedinţă sunt prezenţi 432 de parlamentari, din totalul de 471. Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR împotriva Guvernului Boc are, aparent, toate şansele să „treacă”. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, iar opoziţia  „dispune” de 279 de voturi. PNL are 87 de parlamentari, UDMR tot 87, iar PSD 161 de parlamentari. La anunţul preşedintelui de şedinţă, Mircea Geoană, niciun parlamentar PNL, UDMR sau PSD nu şi-a retras semnătura de pe moţiunea de cenzură. Birourile Permanente ale celor două camere au stabilit, în cursul dimineţii, ca dezbaterea pe marginea moţiunii de cenzură să dureze trei ore şi jumătate. Moţiunea va fi recitită de către viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. Mai mult, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că liberalii care nu vor vota moţiunea de cenzură vor fi excluşi din partid. Moţiunea „11 împotriva României” conţine atacuri dure la adresa preşedintelui României şi la adresa Guvernului Boc II, precum „nereprezentativitatea flagrantă” sau acuze privind încălcarea Constituţiei de către Guvern. Vom reveni cu amănunte.

Silvia Boncuţiu

2 COMENTARII

 1. Nulitate pe toate planurile,
  Pervers doar in ceea ce inseamna minciuna si arta de a insela electoratul,
  Cladindu-si realizarile de primar al Napocii pe proiectele ramase din ultimele zvagniri de manager public ale lui FUNAR,
  IERI A ARATAT CEEA CE ESTE.
  O NULITATE,
  O SLUGA A LUI BASESCU,
  UN OM CARE NU A FACUT NIMIC IN VIATA, SI CASA A PRIMIT-O DE LA PRIMARIA LUI FUNAR, DAR CARE SE LAUDA CA A FACUT IN 9 LUNI CAT ALTII IN 20 DE ANI.
  CE A FACUT:
  UN COD CIVIL DUPA URECHEA ” JURISTULUI” EXMASON BUDA?
  ERA BINE DACA CITEAU INAINTE VECHEA PROPUNERE DE COD CIVIL A LUI ELIESCU, JURISTI ASTIA DE PIZZA Y, ERA SI TARA MAI CASTIGATA.
  SI A ADUS NEPOATA SI PE PETER PAL LA CAPITALA?
  CE STIE BOC SA FACA?
  PUNETI-L PE ACEST MARE AVOCAT, JURIST, PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR SI OM DE STAT SA REDACTEZE O ACTIUNE IN INSTANTA SI O SA VEDETI CUM CAUTA UN MODEL PE NET;
  CU CE A INBUNATATIT EL VIATA CLUJENILOR?
  CU MINCIUNILE SI CU APARTAMENTELE PRIMITE DE APOSTU & CO SAU SPAGA DE LA PASZKANI?
  SA-I DE-A PRIMARUL APOSTU CEVA DE FACUT IN PRIMARIE: SA ADUNE SEMNATURI PT BASESCU.
  LA ASTA SE STIE BAIATU, E EXPERT IN A-L PUPA IN FUND PE CARMACI.
  ESTE O RRRRRRRRRRRRRRRUUUUUUUUUUUUUUUUUUSSSSSSSSSSSSSSSSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNEEEEEEEEEEEEEE CA ACEST om ESTE CU BULETIN DE CLUJ, PENTRU NOI CLUJENII, SI MAI ALES UN REGRET CA PROVINE DIN ACEEA ZONA IN CARE OAMENII AU O CALITA( SUNT CUMPATATI SI CINSTITI- NU E CAZUL DOMNIEI SALE)
  URMATORUL PREMIER AR FI BINE SA DE-A UN TEST DE INLIGHENTA PT CA EX-PREMIERUL VON CLUJ, NU CRED CA TRECEA DE 70 ( TAMPENIE, OLIGOGRENISM ETC.).
  ASA CA DOMNULE DE PE PASTEUR, VIATA-I GREA SI TREBUIE SA AFLI CA NU NUMAI TTTTTUUUUUUUUUUU LE-O TRAGI LA ALTII CI SI ALTI TE POT REGULA, SI INCA DE LA INALTIMEA TRIBUNEI PARLAMENTULUI.
  AR FI BINE PENTRU ROMANIA SA TE RETRAGI SI SA PLECI, MACAR UN AN SA UITE LUMEA CUM TE CHEAMA, PENTRU CA LA DEZASTRELE CARE LE-AI LASAT IN ECONOMICUL SI SOCIALUL ACESTEI TARI, NU ESTE EXCLUS, CA OAMENII IN DISPERAREA LOR, SA TE CAUTE PE LA APARTAMENTUL CARE L AI PRIMIT DE LA FUNAR.
  IN REST, SANATATE SI INTELEGERE IN FAMILIE

 2. Gandacelul Boc.

  De ce m-ai prins in pumnul tau,
  Si m-ai fortat? Tu nu stii oare
  Ca-s mic si eu si ca ma doare
  Cand tu ma strangi atat de rau?

  Primar ca tine-am fost si eu,
  Si-am renuntat la primarie,
  Si mila trebuie sa-ti fie
  De plansul si mandatul meu!

  Din tihna mea din Manastur
  Tu m-ai chemat la Bucuresti,
  Si mi-ai promis c-o sa ma cresti.
  Acum mi-e clar, te doare-n cur.

  De ce ma lasi acum in pom?
  Ca-n toate am facut ca tine.
  Azi plange Clujul dupa mine
  Si plang si cursele Tarom.

  Si plange mama mult de tot
  Ca i-au trantit in plen baiatul
  Si vede la teve tot satul
  C-a luat-o premieru-n bot.

  Si ochii tatei lacrimi storc
  Cu ei in zare tot ramane.
  Indura-te de ei stapane
  Si lasa-ma sa ma intorc.

  Mi-as lua bilete la low-cost
  Ca azi m-au cam uitat pilotii.
  Nu le mai tremura chilotii]
  Ca cand eram si eu ce-am fost.

  Asa plangea un ardelean
  In pumnul ce-l strangea sa-l rupa
  Si l-a deschis Basescu dupa
  Ce-l tot strivise an de an.

  A incercat sa-l mai invie:
  I-a multumit pentru curaj.
  Dar ardeleanul in picaj
  S-a prabusit pentru vecie.

  Scarbit de fapta ta cea rea,
  Degeaba-l plangi pe Boc cu zile.
  Ci mergi spasit acum si zi-le
  Clujenilor, isprava ta.

  Iar ca poet, zi-le c-ai vrea
  Sa aperi orice vietate,
  Oricat de fara-nsemnatate,
  Si cu oricata voluptate,
  In cur, saraca, te-ar pupa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here