Guvernul Dăncilă a mai contractat împrumuturi de 2 mld de euro, după ce în luna martie a luat împrumuturi de pe piața externă în valoare de 3 mld de euro.

Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum. Ministerul Finanțelor a transmis, însă, în ultimele luni, că ar putea opta să profite de condițiile bune de împrumut și să prefinanțeze și din necesarul de anul următor. Finanțele au ieșit acum pentru a profita de situația bună de pe piețele internaționale și de cererea ridicată pentru datoria statului român, consemnată inclusiv la vânzarea de titluri de stat în lei pe piața internă, arată profit.ro. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider Investitorii au subscris 5,7 miliarde de euro, 3,8 miliarde de euro pentru eurobondurile pe 12 ani și 1,9 miliarde de euro pentru cele pe 30 de ani. În final, statul a luat 1,4 miliarde de euro cu scadența pe 12 ani și 600 de milioane de euro pe 30 de ani, potrivit Bloomberg.

Profit.ro a scris în cursul dimineții că Guvernul a ieșit să se împrumute din nou prin vânzarea de eurobonduri pe piețele internaționale. Aranjorii emisiunii sunt BNP, ING Bank, Citi, Erste Bank și UniCredit, potrivit Bloomberg.

Guvernul vrea să împrumute pentru întreg anul, din surse interne și externe, 72 de miliarde (circa 15 miliarde euro), din care suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul – pentru acoperirea deficitului bugetar. De pe piața externă, Executivul vrea să ia pentru anul 2019 suma de 4,5 miliarde de euro (prin eurobonduri 4,25 mld euro, restul trageri de la instituții internaționale). Din suma totală, 3 miliarde au fost împrumutate deja în martie. În funcție de condițiile de pe piețele externe, România ar putea alege să prefinanțeze încă de anul acesta și din necesarul de împrumut pentru anul următor.

Citeste si

Ministerul de Finanțe se împrumută masiv de la bănci: a contractat o sumă dublă, față de ceea ce se plănuise

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here