Legea Educației va fi schimbată, iar guvernul vrea și o Legea a Sănătății! Cea din urmă va fi bazată pe cercetări sociologice, a anunțat Viorica Dăncilă la România TV.
Așa cum promisese, Dăncilă s-a întâlnit și cu asociațiile persoanelor cu dizabilități.
”Un act normativ pentru instituirea programului pentru persoanele cu dizabilităţi. Am avut întâlniri cu asociaţiile de părinţi, cu ONG-uri. Trebuie să dăm o şansă şi copiilor, şi adulţilor cu dizabilităţi.
Pe lângă finanţare, trebuie să le dăm ocazia să se integreze în societate. Sunt copii care sunt foarte inteligenţi, sunt copii care au foarte bune abilitati, trebuie să îi lăsăm să-şi pună în practică toate aceste abilităţi, toate aceste cunoştinţe, să-i lăsăm să înveţe şi ei o meserie. Să-i ajutăm atunci când probabil vor rămâne singuri, nu putem să-i abandonăm. Trebuie să le găsim şi lor un rost în societate. Şi atunci vrem să facem acest program. Am avut deja 47 de probleme identificate în urma discuţiilor, 9 le-am pus în practica. Nu sunt mulţumită. În următoarea perioadă vom avea noi întâlniri, astfel încât să putem răspunde cât mai bine cerinţelor persoanelor cu dizabilităţi. Este un lucru de normalitate şi este un lucru care se întâmplă în orice ţară civilizată şi trebuie să se întâmple şi în România.”, a spus Dăncilă.
Guvernul va finaliza, în perioada următoare, studiile sociologice comandate pentru Legea Sănătății.
”În trimestrul II vrem să finalizăm studiile de cercetare sociologică ce urmează a identifica soluţiile problemelor din sănătate. De ce am spus o cercetare sociologică? Pentru că nu putem veni cu o Lege a Sănătăţii care să nu se plieze pe realitatea existentă în sistemul de sănătate. Şi pe nevoile existente şi atunci facem o cercetare, vedem care sunt aceste cerinţe şi pe urmă venim cu o Lege a sănătăţii şi bineînţeles că acest principiu îl vom aplica şi în ceea ce priveşte Legea Educaţiei. Deci este foarte bine să nu venim cu ceva şi pe urmă să ne dăm seama că nu funcţionează, că efectiv nu răspunde problemelor existente şi atunci mergem pe o cercetare sociologică, vedem care sunt problemele, le dăm un răspuns, iar până la sfârşitul anului, aşa cum am promis, vom avea cele două legi.”, a precizat Dăncilă.
Legea Educației e o altă prioritate a Executivului. Învățământul dual va fi noua miză a educației.
”Tocmai de aceea vrem să facem o schimbare, să încercăm să corelăm cererea de pe piaţă cu ceea ce ducem noi în sistemul educaţional. În acelaşi timp, să încercăm să ducem, să accentuăm învăţământul dual. Să punem în practică învăţământul dual, pentru că sunt foarte multe probleme legate de calificări. Oamenii termină un liceu teoretic. Dacă nu are un loc de muncă…Nu are nicio calificare, îşi găseşte mult mai greu un loc de muncă. Eh, învăţământul dual ar putea da un răspuns acestei situaţii. Mai mult, dacă aţi văzut acum în programa pentru universităţi pentru următoarea perioadă, avem 2000 de locuri destinate copiilor din mediul rural. Cei care termină liceul în mediul rural. Ceea ce mi se pare o şansă dată acestor tineri pentru că de multe ori nu au posibilităţi, de multe ori modul de pregătire în mediul rural este altul decât în Bucureşti. Aceste 2000 de locuri mergem cu ele către bugetul de stat şi dacă sunt situaţii familiale care nu le permit să-i susţină în timpul studenţiei, atunci acest lucru îl dublăm de bursă.
Încercăm ca să revenim la o situaţie în care aceşti copii să aibă o şansă. Să le dăm burse, să încercăm să nu-şi plătească căminul, să încercăm să-i ajutăm să termine o facultate. Şi de ce nu, poate o facultate agricolă sau tehnică, care să-i ajute să se întoarcă de acolo de unde au venit într-o nouă calitate, de oameni cu pregătire superioară, care să poată să-şi practice meseria pe care a învăţat-o.”, a declarat premierul.