Statul maghiar a pompat peste 12,68 milioane euro în conturile asociației UDMR-iste clujene „Fundaţiei pentru Şcoală“, condusă de politicianul și omul de afaceri clujean Nagy Zoltán Levente, bani cu care au fost cumpărate două clădiri, una în Oradea și una în Cluj Napoca.

Asociația maghiară a cumpărat clădirea fostei Asociații Minerva din Cluj Napoca și Palatul Sonnenfeld din Oradea.

În Cluj Napoca, clădirea se află la intersecţia străzilor Brassai şi Dávid Ferenc. Pentru acest imobil, guvernul Ungariei a locat ”Fundaţiei pentru Şcoală” aproape 5 milioane de euro, bani cu care vor fi amenajate o sală de expoziţii de artă contemporană, studio, cameră de oaspeţi, arhivă, sală pentru educaţie alternativă, cafenea, birouri şi sală de conferinţă, pentru investiţie. Fostul proprietar al clădirii, Asociația Minerva este condusă de Szabó Zoltán Tibor.

În comunicatul de presă transmis de UDMR, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală, Nagy Zoltán Levente explică cum cele două proiecte vor contribui semnificativ la întreţinerea vieţii culturale maghiare în Transilvania, oferind şi oportunităţi de dezvoltare. „Cu sprijinul guvernului ungar, deschidem centre culturale în două mari oraşe transilvănene, care în trecut erau considerate fortăreţe ale culturii. Această moştenire va fi continuată, implementată şi va fi lăsată generaţiilor viitoare „, se arată în declaraţia redată în comunicat.

Nagy Zoltán Levente este şeful de cabinet al liderului UDMR Kelemen Hunor, a fost preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului în perioada 2007-2009, cu rang de secretar de stat iar între 2010 şi 2012, a lucrat în Cabinetul vice-prim-ministrului Markó Béla, tot ca secretar de stat.

În 2016, presa clujeană a dezvăluit că a închiriat în numele organizaţiei un spaţiu (în care funcționează localul  L’Alchimiste, n.red.) de 200 mp în centrul municipiului Cluj-Napoca, iar ulterior acelaşi spaţiu l-a subînchiriat unei firme în al cărei acţionariat se regăsea la momentul respectiv şi soţia sa, Debreczeni Hajnalka, purtătorul de cuvânt al UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here