Specialiștii în economie atrag atenția că privatizarea Hidroelectrica este un atentat la siguranța națională. Guvernul Orban a mutat deja Hidroelectrica și Transgazul la Secretariatul General al Guvernului (SGG), urmând să listeze la bursă prima dintre companii, scrie national.ro.

Noul Guvern instalat la Palatul Victoria se pregătește să vândă străinilor sistemul energetic național. Profesorul Mircea Coșea, fost ministru de stat, avertizează că listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, anunțată de premierul Ludovic Orban, ar pune într-un pericol grav atât populația, cât și întreaga economie. ”Listarea la bursă este o chestiune foarte greu de realizat, nu se bate din palme, este o pregătire care trebuie făcută pentru a fi eficientă și pentru a avea un scop până la urmă. Pericolul este cumpărarea de către companiile străine, pentru că pe bursă oricine poate să vină, sub formă legală și cine are bani și informații cumpără. Există riscul de a disloca din patrimoniul național din sistemul energetic național două elemente foarte importante. Și atunci ar trebui ca, în mod public, transparent, Guvernul să prezinte concepția în legătură cu proprietatea statului. Pentru că acesta este un atentat la proprietatea statului, care se face într-o manieră indirectă și fără o explicație ideologică și să ne spună dacă doresc să privatizeze sistemele energetice naționale sau nu. Și dacă da, pentru ce? Ar trebui făcut chiar un referendum, pentru că este o parte a proprietății statului extrem de importantă și de siguranță națională de top. Nu există nicăieri În Europa, în Statele Unite sau în altă parte acest sistem, acolo sunt cu capital majoritar de stat pentru că nu poți cu primul segment al siguranței naționale să-ți permiți să faci așa ceva. Dacă noi nu ne-am permis, și bine s-a făcut, să dăm chinezilor sistemul informatic, pentru că ar fi fost tot așa, un atentat la siguranța națională, nu știu de ce ar trebui să dăm altora ceea ce este mai important în România pentru siguranța națională, și anume accesul la energie.  Să vedem dacă poporul dorește acest lucru, care nu s-a spus până acum, nu s-a spus că se dorește privatizarea cu capital străin a acestor societăți. Și repet, cu capital străin, pentru că intrând pe bursă, niciun proprietar român nu va putea să negocieze cu marile trusturi internaționale”, ne-a declarat prof. univ.dr. Mircea Coșea.

Explozie a prețurilor

Prima consecință a privatizării sistemului energetic național va fi creșterea necontrolată a prețurilor, ceea ce va crea un colaps general, atrag atenția specialiștii. ”Din punctul meu de vedere, scoaterea pe bursă este o greșeală, pentru că nu există nicăieri în lume un astfel de exemplu și în al doilea rând pentru că nu-ți permiți în situația actuală geopolitică să faci așa ceva. Dacă aceste companii sunt cumpărate cu capital rusesc deghizat, sub alte forme, austriac, unguresc, ne punem sub controlul rusesc sistemul energetic? Pericolul este ca, într-o situație pașnică, să crească tariful foarte mult, pentru că proprietarii străini pot să-și planifice tarifele și costurile cum doresc ei. Totodată, în caz de conflagrație sau catastrofe naturale, cutremure, sau chiar provocări militare, oricând se poate tăia curentul. Probabil acest guvern are niște obiective, pentru că nu se știe cât mai trăiește, fiind foarte fragil. Acum se vede exact ce se dorește. Se dorește intrarea pe ușa din dos a capitalului străin în elementele vitale ale economiei românești. După asta va urma gazul, după asta va urma sarea și așa mai departe, dacă se merge pe linia asta”, a mai afirmat fostul ministru de stat, prof. dr.Mircea Coșea.

Sursa: national.ro

5 COMENTARII

  1. Ce titlu tâmp și comunist! Oare dăncilă viorica nu ne-a vândut la evrei? Sau dragnea liviu nu ne-a făcut sclavii băncilor evreiești cu creditele luate?

  2. Avem ziua de Duminică pentru a vota (dacă mai contează după ce trece prin serverele SRI/STS votul), pe reprezentanta celor care au făcut totuși câte ceva pentru români. Cu porcii ăștia așa-ziși „de dreapta”, nu mai avem nici o speranță, de ce l-am mai gira pentru încă 5 ani pe pămpălăul anti-național?

  3. pentru MUN:
    Matale gândești tâmp, cu fundul. Înstrăinarea sistemului energetic național înseamnă renunțarea la suveranitatea și independența țării. Dăncilă nu a vândut nimic evreilor, discuțiile diplomatice pentru mutarea Ambasadei la Ierusalim nu au fost deloc vânzare de țară. Să nu gândim idiot despre două situații complet diferite! Să nu ne dăm idiot părerea despre pericolul de a ne pierde suveranitatea țării din cauza politicii discreționare, anticonstituționale și antinaționale a cuplului de fanfaroni Werner/Orban, doi golani penali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.