In prag de alegeri, Guvernul promite marea cu sarea celor care au avut de suferit de pe urma nationalizarilor de case de pe vremea comunistilor. Proprietarii de drept ai caselor nationalizate vor primi despagubiri cu un eventual plafon mult mai mare de 15%, prin viitoarea lege a retrocedarilor proprietatilor confiscate abuziv de regimul comunist, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Justitiei Ovidiu Putura.

In primavara anului 2012, fostul Guvern Mihai-Razvan Ungureanu a avansat un proiect de lege prin care proprietarii de drept ai caselor nationalizate pentru care nu era posibila retrocedarea in natura primeau de la statul roman despagubiri in bani, insa plafonate la 15% din valoarea reala a proprietatii castigate in instanta. In actuala guvernare, un Consiliu interministerial lucreaza la elaborarea unui nou proiect de lege a retrocedarilor, text care trebuie sa intre in vigoare pana in aprilie 2013, termen stabilit de Curtea Europeana Drepturilor Omului (CEDO). "Va pot spune, cu convingere, ca procentul va fi cu mult mai mare de 15%", a declarat Ovidiu Putura, la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social. In schimb, Ana-Maria Valica, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a spus ca nivelul eventualelor plafonari de despagubiri se va sti numai dupa centralizarea si evaluarea tuturor proprietatilor de retrocedat, proces care trebuie sa se incheie pana la sfarsitul anului 2012. "Comitetul interministerial nu a adoptat niciun fel de masura care sa se refere la nivelul despagubirilor, la o eventuala esalonare sau plafonare. Toate acestea vor putea fi discutate numai dupa ce se va sti nivelul despagubirilor", a spus Valica.

Vorbe in vant pentru “nationalizati”

Potrivit acesteia, ANRP a inceput in iunie 2012 procesul de centralizare a datelor de la autoritatile locale privind casele care trebuie retrocedate. Pana in prezent, s-a realizat colectarea datelor din teritoriu din aproximativ 60% din unitatile administrativ-teritoriale, a mentionat directorul din cadrul ANRP.
De asemenea, viitorul proiect de lege cerut Romaniei de CEDO trebuie sa fie finalizat tot pana la sfarsitul anului 2012, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Justitiei Ovidiu Putura. El a sustinut ca pentru adoptarea proiectului pana in aprilie 2013 va fi suficienta o procedura parlamentara de urgenta, nefiind nevoie de angajarea raspunderii Guvernului in fata Legislativului. "Deocamdata, nu luam in considerare o astfel de procedura (angajarea raspunderii – n.r.). Consideram ca in procedura parlamentara de urgenta poate fi adoptat acest proiect, avand in vedere termenul stabilit de CEDO, dar si interesul statului si al cetatenilor pentru rezolvarea acestei situatii", a afirmat secretarul de stat. In context, Putura a aratat ca viitorul proiect de lege nu a fost inca redactat in forma integrala, insa a precizat ca acesta va contine, de principiu, trei posibilitati de solutionare a procesului de retrocedare: restituirea imobilelor in natura, acordarea altor imobile in compensatie, precum si acordarea de despagubiri in bani, unde nu sunt posibile primele doua variante. Pe de alta parte, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (C.C.S.D.) a decis, in cadrul sedintei desfasurate la sediul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.) in 14 noiembrie 2012, ca nu va mai aproba „cazuri speciale". In baza deciziei adoptate, nu vor mai fi luate in considerare cererile de tratare cu prioritate ale dosarelor de despagubire pentru „situatii medicale, cazuri sociale etc.". In aceeasi sedinta s-a stabilit ca dosarele inca nerepartizate catre consilieri si cele care urmeaza a fi aduse la A.N.R.P. sa fie analizate si solutionate strict in ordinea inregistrarii la Comisie.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.