Guvernul se pregătește să scoată 440 de milioane de lei pentru plata pensiilor speciale ale foștilor angajați ai ministerului de Interne, scrie transilvaniapress.ro

Sumele cheltuite din bugetul de stat pentru plata acestora au crescut în pandemie, după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern: „Dacă sumele reprezentând pensii militare de stat (…) au înregistrat în anul 2020 o medie lunară de 370.000 mii lei, în primele luni ale anului 2021, acestea se cifrau la cca. 400.000 mii lei lunar ajungând, ca urmare a creșterii numărului beneficiarilor acestor drepturi, la peste 440.000 mii lei în luna noiembrie”.

Un calcul arată că, în 2020, pensiile speciale plătite către foștii angajați ai Internelor au ajuns fost de circa 900 de milioane de euro (circa 4,44 miliarde de lei), dar, în 2021, ele vor ajunge la un miliard de euro (aproximativ cinci miliarde de lei), cu peste 10% în plus. 

Fostul ministru Năsui, semnal de alarmă

În 2021, doar pentru perioada ianuarie-septembrie, s-au cheltuit de la bugetul de stat pentru pensiile speciale 8,123 miliarde lei, arăta, la 1 noiembrie, deputatul USR Claudiu Năsui. Spre comparaţie, tot pe primele nouă luni din anul 2020, pensiile speciale „au mâncat” din bugetul de stat 7,502 miliarde lei.

În perioada ianuarie-septembrie 2016 pensiile speciale plătite în România însumau 4,462 miliarde lei. Cu alte cuvinte, în doar cinci ani, cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 82%.

CITEȘTE ȘI: Șeful Spitalului CF Cluj, Călin Vlad, nu poate spune cum l-a angajat pe fratele deputatului Ungureanu

1 COMENTARIU

  1. Poate nu ar fi rau sa faceti calcule reale la PENSIONARII MAGISTRATI ..sa vedeti acolo sume , nu la rezervistii militari care beneficiaza de legi separate….Concomitent sa va uitati la acea categorie sociala si la Declaratiile de Avere..dupa care o sa va faceti un tablou real…si prin comparatie la magistratii din OCCIDENT SI SUA unde economiile duduie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here