Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă, la unison, testarea cât mai largă pentru Covid, mai ales atunci când transmiterea este comunitară, așa cum este situația în prezent în România. Aceste foruri precizează, în documentele oficiale consultate de G4Media.ro, că, atunci când capacitatea de testare nu este suficientă, soluția este folosirea și a testelor rapide pe bază de antigen, urgența fiind identificarea cât mai multor persoane infectate în cel mai scurt timp și izolarea acestora.

Deși invocă respectarea recomandărilor OMS sau ale Comisiei Europene, autoritățile de la București spun că nu folosesc întreaga capacitate de testare de care dispun pentru că nu ar fi cerere, cu toate că spitalele sunt supraaglomerate cu pacienți, mai multe orașe mari sunt în carantină, iar mulți români se testează contra cost, în clinici private.

Toate acestea se întâmplă în contextul campaniei electorale. Alegerile parlamentare sunt programate pentru data de 6 decembrie, atât președintele Iohannis, cât și guvernul Orban fiind în plină campanie.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) consideră că situația este sub control atunci când rata de pozitivare a testelor RT PCR este de cel mult 3%. De la acest nivel, ECDC apreciază că rata de pozitivare este ridicată. România a ajuns la o rată medie de pozitivare de 27%, adică mai mult de 1 din 4 români testați este confirmat cu COVID.

Într-un raport din 23 octombrie, ECDC arăta că numărul în creștere al cazurilor confirmate în multe țări din Europa indică transmiterea comunitară a virusului și nu poate fi atribuită creșterii capacităților de testare, chiar dacă acestea au fost extinse în mai multe state.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat, miercuri, noi definiții de caz pentru infecția cu Sars-Cov-2, introducând între categoriile celor care sunt testați gratuit RT PCR și persoanele care sunt confirmate pozitiv la un test rapid. INSP menține însă modificările pe care le-a făcut la mijlocul lunii septembrie, când a stabilit că pentru a fi testată o persoană trebuie să prezinte cel puțin trei simptome ale bolii, în loc de unul.

În continuare, INSP testează doar contacții cu simptome ale bolii ai cazurilor confirmate, nu și cei asimptomatici.

În același timp, mii de români se testează zilnic contra cost, în clinicile private.

Citeste articolul integral pe G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.