Miniștrii guvernului sunt întruniți marți, într-o ședință ordinară ce atinge mai multe aspecte. Cel mai important punct de pe ordinae de zi este cel cu privire la implemnetarea unei ordonanțe de urgență pentru a reglementa arestul la domiciliu.
„Noi, astăzi, avem pe ordinea de zi a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă pentru a reglementa această instituţie. Este o solicitare venită de la CSM, discutată cu toate instanţele din România. Aceasta a fost propunerea colegilor judecători şi procurori, de a promova în regim de urgenţă un asemenea act normativ „, a afirmat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, la sosirea, marţi, la CSM.
Cu privire la cât va fi durata arestului preventiv, Cazanciuc spune că trebuie să se facă o distincţie între luarea măsurii şi menţinerea acesteia.
„Luarea măsurii se face pe 30 de zile. În cursul judecăţii, menţinerea măsurii se poate face maxim 60 de zile. Deci, la maxim două luni, instanţa este obligată să verifice temeiurile, dar măsura se poate dispune iniţial pe 30 de zile”, a spus Cazanciuc.
Întrebat cât poate fi prelungită măsura, ministrul a explicat că „până la 180 de zile”.
Curtea Constituţională a decis, în 7 mai, că dispoziţiile art. 222 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale.