Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a anunţat că Guvernul lucrează la impozitarea globală a veniturilor unei gospodării. Acesta a spus că Guvernul vrea sa scada cota unica de la 16% la 10% incepand cu 1 ianuarie 2018, urmand ca această cota de impozitare sa se aplice venitului global al unei gospodarii. Concret, gospodăria presupune: un grup de persoane, indiferent dacă sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun.
Stefan a explicat si notiunea de gospodarie: un grup de persoane, indiferent daca sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun. Ministrul a mai spus ca prin introducerea impozitului pe venitul global se vor putea deduce din baza de impozitare diferite cheltuieli, precum sumele platite pentru scheme de pensii private, asigurarile de sanatate, studii scolare ale copiilor.
„Vorbim de aceeasi cota unica de 16% si intentia e ca din 1 ianuarie 2018 sa fie 10% si sa aplice la veniturile globalizate, indiferent de sursa de provenienta, pentru ca doar asa putem introduce sistemul de deduceri fiscale”, a declarat Viorel Stefan, potrivit hotnews.ro.
„Daca vrem dezvoltarea pensiilor private, trebuie sa facem deductibile contributiile la pensii private. Daca vrem sa stimulam anumite programe educationale, trebuie sa le facem deductibile. Se poate merge pana la a determina un anume comportament al cetatenilor: daca ai adus bonuri fiscale de un anume volum, poti sa beneficiezi de o anumita deductibilitate”.
Viorel Stefan a mai spus ca grupul de lucru din Ministerul Finantelor lucreaza inca la proiect, un prim draft fiind inmanat astazi Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. El a mai spus ca spera ca proiectul sa fie gata „in scurt timp” pentru a fi pus in discutie publica.
Impozitul pe Gospodărie
Reamintim că reprezentanţii ministerului Finanţelor Publice au demarat în această săptămână discutiille cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei din rândul consultanţilor fiscali cu privire la introducerea unui impozit pe gospodărie, dar şi în vederea eliminării cotei unice şi introducerea impozitului progresiv. Discuţiile sunt deocamdată în fază incipientă, pe masă fiind pusă mai multe scenarii de lucru, potrivit Hotnews.ro.
„E vorba de un mecanism de deduceri fiscale pentru gospodării şi din cauză că în acest moment nu există în Codul Fiscal conceptul de gospodărie şi nici cel de familie, aşa cum e în alte ţări. Acum se încearcă o redefinire din punct de vedere fiscal a acestor concepte”, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discuţiilor.
„În state gen Germania şi Franţa, unde cota maximă de impozitare este foarte ridicată, pentru a mai „îndulci” acest nivel ridicat al impunerii fiscale, exista deductibilităţi pe care cetăţenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli – cu şcoala copiilor, pentru diferite investiţii pe care le fac sau chiar în funcţie de numărul de copii pe care îi au.
Ai noştri încearcă să construiască un sistem similar, dar discuţiile sunt încă la început. Din câte am înţeles, se doreşte ca declaraţiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, iar dacă unul din soţi câştigă mai mult şi s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câştigă cel mai bine din familie”, au declarat pentru HotNews aparticipanti la discuţii. Noul impozit ar urma să fie aplicat începând din 1 ianuarie anul viitor.
De altfel, şi programul de guvernare al PSD face referire la un impozit diferenţiat:
„Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. De asemenea, potrivit surselor noastre, tot de la 1 ianuarie s-ar putea renunţa la cota unică şi se va trece la un mecanism progresiv de impunere.
Veniturile sub 2000 de lei nu vor fi impozitate
Primele informaţii arată că veniturile sub 2000 de lei nu vor fi impozitate, cele peste 2000 de lei vor fi impozitate cu 10%, dar nu e clar cu cât vor fi impozitate veniturile cele mai mari. „Aşa este trecut în acest moment în programul de guvernare, dar noi bănuim fie ca ce e peste 2.000 de lei vor fi impozitaţi cu mai mult de 10%, fie se va pune un nou prag al veniturilor, dincolo de care cota de impunere va fi mult mai consistentă”, au mai spuns participanţii la discuţii.