În ședința de azi a Guvernului va fi adoptat un memorandum pentru contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj.

”Noul Spital Regional de Urgență Cluj (SRU Cluj) va înlocui și prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția celor două departamente de ginecologie/obstetrică care, potrivit Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală. Noul spital regional de urgență va prelua și un număr de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj. Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere
arhitectural și medical, echipamente medicale, instalații și tehnologie IT de înaltă performanță, organizare și conducere eficiente și sustenabile.


Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea 7 nivele, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare, iar partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare. Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea.
Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare. Instalațiile și echipamentele medicale de ultimă generație vor permite furnizarea de servicii sigure și minim invazive pentru pacienți, acestea fiind incluse în costul total al investiției.


Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică,
radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, etc. Astfel, spitalul va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea NV, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic. Spitalul va folosi noi modele operaționale pentru activități medicale, de management și pentru gestionarea integrată a instalațiilor.
Conform indicatorilor tehnico-economici aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 667/2019, valoarea proiectului SRU Cluj este de 539,6 mil. EUR, din care cost net 454 mil. EUR. La aceasta se adaugă costurile operaționale (cheltuieli necesare și/sau de management pentru implementarea corespunzătoare a proiectului, care nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau care nu sunt asigurate din fonduri europene nerambursabile) în valoare netă de cca. 1,5 mil. EUR. Pe parcursul implementării, Ministerul Sănătății va colabora și cu alte instituții, inclusiv Primăria Florești / Consiliul Județean Cluj / UMF Cluj”, arată textul acordului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.