Dacă în urmă cu două zile, Curtea de Apel Ploiești a emis o decizie prin care se arăta că Secția specială pentru investigarea cazurilor de corupție din rândul magistraților nu este necesară, ieri CCR a arătat că Secția specială a fost înființată constituțional.
În analiza CCR se menționează că SIIJ nu încalcă deciziile Curții Europene de Jusțiție, iar statul român este în măsură să stabilească căile prin care aceasta funcționează. Guvernul României ar trebui să stabilească metodele prin care magistraților nu li se încalcă dreptul la apărare.
Cu privire la reglementările referitoare la înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin Hotărârea din 18 mai 2021, C.J.U.E. a stabilit că, pentru ca acestea să respecte dreptul Uniunii, trebuie: să fie justificate de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției, să fie însoțită de garanții specifice care să înlăture orice risc care să aducă atingere independenței judecătorilor și procurorilor și, în cadrul procedurii de investigare, judecătorii și procurorii să beneficieze de dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, de prezumția de nevinovăție și de dreptul la apărare, se arată în decizia CCR.
Cum văd magistrații desființarea SIIJ
Curtea de Apel Ploiești motiva, ieri, într-un caz în care o asociație de proprietari reclama un magistrat, că SIIJ nu este justificată.
Unii dintre judecători vorbesc despre control politic, despre ingerințe de tot felul în anchetarea lor.
Judecătorii au stabilit că SIIJ „nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității reepectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora (…), se menționează în decizia instanței din Argeș.
Ce vrea ministrul Justiției
Într-o declarație de presă, ministrul Justiției, Stelian Ion, susține că e responsabilitatea politcienilor să caute soluții pentru desființarea SIIJ.
Structura de anchetă a magistraților a fost aspru criticată, contestată, inclusiv de oamenii din Justiție.
Rolul SIIJ se reflectă în viața tuturor românilor, nu doar a magistraților. Între timp, mai mulți judecători se simt hărțuiti, anchetați deja disciplinar fără motiv, la comandă. Incertitudinea anchetării lor penale ar însemna procese incorecte.
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) a hotărțt definitiv că forul superior al magistraților, CSM, a comis un abuz. Este vorba despre suspendarea din magistratură a unor judecătoare asupra cărora nu începuse nici măcar cercetarea disciplinară.
Judecătorii au început să reclame public abuzurile președintelui CSM, Bogdan Mateescu. După ce scriu pe rețelele de socializare că li se încalcă drepturile, inclusiv cel la exprimare, sunt anchetați disciplinar. Ultimul exemplu în acest sens este al Adrianei Stoicescu, fost președinte al Tribunalului Timiș.