Marta Petreu, una dintre cele mai cunoscute personalități din domeniul literaturii din Cluj Napoca, a fost amenințată, timp de mai mulți ani, de criticul literar și profesor universitar din Oradea, Mircea Morariu. Într-un final, Petreu a depus o plângere penală, dar procurorul a decis să renunțe la urmărirea penală pe motiv că… hărțuitorul a recunoscut fapta, nu are antecedente penale, e integrat în societate și riscul ca acțiunile să degenereze e scăzut! Procurorul din acest dosar este Mircea Sendroni, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca. El s-a ocupat și de clasarea dosarului în care Ioan Codreanu, un om de afaceri clujean în etate, a fost acuzat și condamnat pentru pedofilie.

Marta Petreu a fost hărțuită pentru o bună perioadă de timp de criticul literar și profesorul universitare orădean Mircea Morariu.

Ea a primit nenumărate mesaje, de-a lungul unei perioade îndelungate de timp, în care era batjocorită și, în opinia ei, amenințată cu moartea.

Într-un final a depus o plângere pentru amenințare, iar procurorul care s-a ocupat de dosarul ei, Mircea Sendroni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a decis că nu există niciun pericol ca amenințările să se transforme în fapte pentru că autorul lor este… un om cult!

Potrivit soluției de clasare, în primele 6 luni ale anului 2018 scriitoarea a primit 55 de mesaje. Numărul de telefon de pe care au fost trimise SMS-urile a fost identificat ca fiind a criticului de teatru Morariu Mircea Emil care a fost audiat și a recunoscut că el a trimis mesajele. ”Suspectul a recunoscut săvârșirea infracțiunii, menționând că nu a existat vreun motiv concret pentru care a transmis respectivele mesaje către persoana vătămată”, arată procurorul.

Însă, magistratul a considerat că, în pofida faptului că a fost comisă o infracțiune, ”apreciez că nu există interes public în continuarea urmăririi penale, trimiterea în judecată fiind o soluție nejustificată în dosar”, se arată în ordonanța de clasare.

”În primul rând, infracțiunea de hărțuire este pedepsită cu închisoarea de la 3 la 6 luni sau cu amendă. În al doilea rând, în raport cu criteriile interesului public menționate în mod expres în cadrul art. 318 alin. (2) și (3) C.proc.pen, se observă că prin identificarea autorului starea de temere pe care a resimțit-o persoana vătămată nu mai este exacerbată, stabilindu-se astfel cine este la originea mesajelor și cu ce scop a acționat în acest mod. În acest ultim sens, trebuie precizat că scopul transmiterii acestor comunicații a fost mai degrabă de șicanare a victimei și nu au constituit acte prealabile comiterii unor infracțiuni mai grave. Suplimentar, autorul este la rândul său profesor universitar și nu are antecedente penale, ceea ce arată că este o persoană integrată în societate, iar riscul ca acțiunile suspectului să degenereze sunt scăzute (n.red. corect: „este scăzut”). Astfel, apreciez că prezențele demersuri judiciare sunt de natură a-i atrage atenția suspectului asupra consecințelor acțiunilor sale și constituie un avertisment pentru conduita sa viitoare. Având în vedere materialul de urmărire penală, rezultă că în cauză sunt aplicabile prevederile art 318 C. pr. pen., cu consecința lipsei interesului public în urmărirea infracțiunii de hărțuire”, își motivează procurorul clujean decizia de renunțare la urmărirea penală. Pentru acest dosar cheltuielile judiciare calculate au fost de 53 de lei, bani pe care i-a plătit Mircea Morariu.

Invitație în Paradisul Literar 

Dintre cele peste 100 de mesaje primite de Marta Petreu pot fi amintite următoarele:

„07.03.2018, orele 14:09:17“/

Marta, sunt nervoasă, revoltată, sufocată de indignare! Cei de la observatorul cultural au ignorat și romanul tău, și cel al lui Stelică Tănase! Cîtă nedreptate! Elena Vijulie“.

În altele, mă căina batjocoritor pentru că nu sînt invitată la tîrgurile de carte:

„17.03.2018, orele 17:31:43/

Vai, Marta, stau în casă, afară plouă. Unii sunt la Paris, alții la Leipzig, numai noi, romancieri ai anului 2017, stăm acasă și mîncăm răbdări prăjite“ (ca semnătură, numele unui cunoscut prozator român în viaţă).

În preajma zilei mele de naştere, mi-a făcut un „cadou“ care sună aşa:

„09.03.2018, orele 16:54:37/

Am scris o minunată cronică la romanul tău. A apărut în Paradisul literar. Ți-o arăt cînd ajungi la noi. Mihail Petroveanu“.

Deoarece Mihail Petroveanu a murit la cutremurul din 1977, deoarece revista „Paradisul literar“ nu a existat niciodată, era clar că mă invita să trec în lumea celor morţi; recunosc, un asemenea SMS, prin care eram invitată să mă întîlnesc cu un scriitor mort acum mai bine de 40 de ani, mi s-a părut născut din ură şi m-a înspăimîntat. În dimineaţa zilei de 19 aprilie 2018, la orele 10:19:44, zi cînd erau alegeri prezidenţiale la Uniunea Scriitorilor din România, în timp ce urcam scările către Filiala Cluj a U.S.R., pentru votare, am primit următorul SMS de avertizare: „Ai grija cum votezi!“; tîlcul complet al avertismentului l-am aflat numai mult mai tîrziu: hărţuitorul meu era cuprins de-o ură vie şi activă faţă de unul dintre candidaţi, fapt cunoscut de mulţi din urbea lui de domiciliu. În alt mesaj, sînt întrebată dacă am primit carne, pască, brânză, ouă de la P.S.D. de Paşti. Şi aşa mai departe”, arată Marta Petreu într-un punct de vedere exprimat în Revista Apostrof a Uniunii Scriitorilor din România..

CV-ul hărțuitorului

Mircea Morariu

Mircea Morariu este profesor universitar de literatură franceză la Departamentul de limba şi literatura franceză şi germană al Facultăţii de Litere – Universitatea din Oradea, de membru al UNITER şi al AICT – Teatrologie. A primit nominalizări în două rânduri la Premiul de critică teatrală la Gala premiilor UNITER: Premiul UNITER pentru critică teatrală în anul 2009, respectiv în 2013. Este, de asemenea, posesor al Diplomei de onoare acordată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural (2010).

Marta Petreu: ”Mă îndoiesc că legea este dreaptă!”

Nu am fost singura persoană hărţuită. Dar am fost singura care, avînd atunci încredere în legile şi instituţiile statului, m-am adresat Poliţiei pentru ajutor.

În conformitate cu legea, procurorul a decis că nu se începe urmărirea penală. Aşa e legea. Contează şi convingerea proprie a procurorului de caz.

În conformitate cu legea, aştept o hotărîre a „judecătorului de cameră preliminară“. Consultînd un om din domeniu, am aflat că hotărîrea asta poate veni oricînd, cîndva, de acum şi pînă cam peste un an.

Admit că, în ritmul lor, Poliţia şi Procuratura au acţionat în cadrele legii.

Mă îndoiesc că în România legea privind acest gen de fapte este dreaptă”, spune Marta Petreu.

Procurorul a clasat plângerea făcută împotriva unui afacerist clujean acuzat de pedofilie

Procurorul Mircea Sendroni s-a ocupat și de plângerea penală făcută de mama a două fete, care la data respectivă aveau 12 și, respectiv, 14 ani, în care îl acuza pe omul de afaceri clujean Ioan Codreanu de act sexual cu un minor, corupere sexuală şi perversiune sexuală. Bărbatul a fost surprins în timp ce se afla într-o parcare situată din Cluj-Napoca și întreţinea un act oral cu minora C. A-M în autoturism, după care i-a dat suma de 200 de lei drept plată. În cadrul procesului, procurorul Mircea Sendroni a clasat cauza privind pe Iosefina Oana Carmen Moldovan (acuzat de mărturie mincinoasă) şi pe Ioan Codreanu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii şi săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, respectiv aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate de fals în declaraţii şi săvârşirii infracţiunii de complicitate la mărturie mincinoasă. Mama fetelor abuzate a contestat soluția dată de procuror, dar Judecătoria Cluj Napoca i-a respins plângerea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.