Acest articol aduce o lămurire la un altul publicat anterior, referitor la procesul de pe rolul Curţii de Apel Cluj în care este judecată avocatul clujean Sanda Albu pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în înscrisuri publice. În relaţiile procesuale ale acestei avocate sunt implicate două persoane cu  numele Căpusan. Unul dintre ei este Laurenţiu Căpuşan, una dintre victimele avocatului, parte civilă în procesul actual. Celălalt este Nicolae Căpuşan,  patronul complexului turistic Sun Garden, construit în zona comunei Baciu din judeţul Cluj, cu care Sanda Căpuşan a avut mai multe procese referitoare la anumite terenuri ce au aparţinut Composesoratului Mănăştur, asociaţie pe care ea a reprezentat-o în instanţă.

 

Căpuşan, vecinul de parcelă

Laurenţiu Căpuşan a fost implicat într-un proces referitor la anumite proprietăţi din zona cartierului Mănăştur, Căpuşan moştenind de a bunici ceva pământ care se învecina cu proprietatea familiei Albu. Această vecinătate, nefastă pentru el, a dus la un proces în care Sanda Albu şi-a reprezentat familia. În apropierea încheierii procesului, Laurenţiu Căpuşan a observat că două dintre chitanţele depuse la dosar au fost înlocuite de către Sanda Albu cu altele ce atestau plata unor onorarii mult mai mari, practică ce s-a dovedit a fi una generalizată pentru avocată. În urma sesizării pe care a făcut-o,  Căpuşan Laurenţiu a ajuns parte a acestui proces, alături de alte persoane, fizice sau juridice, înşelate în acelaşi mod. Mai exact, avocata Sanda Albu este judecată în acest moment pentru ca a folosit chitanţe eliberate de biroul său de avocatură pentru mai multe dosare în care aceasta reprezenta interesele părţilor. Pentru a se sustrage de la plata impozitelor, Albu a emis  mai multe chitanţe cu acelaşi număr de ordine, astfel încât, în evidenţa contabilă, chitanţele depuse în mai multe dosare apăreau o singură dată.

“Învinuita a întocmit chitanţe neînregistrate în contabilitate pe care le-a introdus apoi în circuitul civil ca documente justificative în dosarele unde acorda asistenţă juridica în vederea recuperării cheltuielilor. S-a descoperit că învinuita a întocmit chitanţe cu vicii de formă şi de conţinut care au acelaşi număr, dar celelalte componente, cum ar fi beneficiarul, data şi sumele încasate sunt diferite, cu posibilitatea introducerii lor în circuitul civil în toate variantele astfel emise”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Laurenţiu Căpuşan a declarat pentru Gazeta de Cluj că între el şi Sanda Albu  nu a avut loc niciun fel de tranzacţie imobiliară, singura lor intersectare fiind în cele două procese.

 

Căpuşan, patronul Sun Garden

Cel de al doilea Căpuşan din procesele Sandei Albu este Nicolae Căpuşan, patronul complexului turistic Sun Garden, construit în zona comunei Baciu din judeţul Cluj. Căpuşan a depus documentaţia pentru construirea unui proiect similar în pădurea Făget pe un teren care îi aparţine, dar care face parte şi din arealul protejat Natura 2000. Lotul respectiv a făcut parte din pământurile deţinute de Asociaţia Fiii Mănăşturului. Printr-o serie de jonglerii juridice, ajutat de avocata Sanda Albu, judecată acum pentru fapte penale, Căpuşan a intrat în posesia unei părţi din terenul respectiv. O parte din pământ l-a vândut unei societăţi controlate de investitori ascunşi în mai multe off-shore-uri, la “suprafaţă” fiind americanul Wayne Edward Kalish, polonezul Marek Wiktor Piwek. Iniţial, persoanele din spatele acestei afaceri au vrut să construiască în pădurea Făget un complex imobiliar, însă, după o serie divergenţe, cu administraţiile de Protecţie a Mediului şi cu autorităţile locale, investitorii s-au lăsat păgubaşi.

 

Printre clienţii lui Căpuşan se numără persoane influente din Cluj, spre exemplu, procurorul Fabian Gyula, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În 2004, conducerea Asociaţiei Fii Vechiului Mănăştur i-a vândut lui Căpuşan o bună parte din terenul deţinut cu doar 8 euro/mp. Pentru că ceilalţi membri au fost nemulţumiţi de tranzacţia făcută la un preţ sub-evaluat, ei au cerut rezilierea contractului respectiv, dar între timp, Căpuşan vânduse o bună parte din teren. Chiar dacă respectivul contract a fost anulat în urma deciziei instanţelor, clienţii lui Căpuşan au rămas cu terenurile respective.

Din punctul de vedere al Sandei Albu, problemele procesuale pe care le-a avut Nicolae Căpuşan sunt urmare a intereselor pe care mafia imobiliară a avut-o faţă de un teren din Cluj Napoca în suprafaţă de peste 400 de hectare, care se află în proprietatea Composesoratului Fiilor Vechiului Mănăştur.  Terenul este situat într-o zonă care s-a dezvoltat în ultimii ani printr-un boom imobiliar în urma căruia a apărut practic un nou satelit al cartierului Mănăştur. În timpul proceselor dintre Nicolae Căpuşan şi conducerea Composesoratului,  i-a fost retras Sandei Albu mandatul de reprezentare, ca mai apoi să renunţe la procese. Nicolae Căpuşan a vândut terenul mai multor persoane, printre care şi procurorul care Fabian Gyula, care a trimis-o pe Sanda Albu în judecată.  La un moment dat, avocata a depus o cerere de recuzare a acestuia,  care a fost respinsă. Procurorul de caz, Fabian Gyula, a precizat, la un moment dat, că acuzaţiile avocatei Sanda Albu sunt nefondate. El a spus că a cumpărat terenul pe care şi-a construit mai apoi casa înainte ca problemele dintre Sanda Albu şi Nicolae Căpuşan să apară. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.